Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Και οι τέσσερις είναι... παγκόσμιοι πρωταθλητές

Σκακιστικό περιοδικό και  «Κύπελλο ΣΑΧ».  Προπονητές σκακιού μέσω του ΟΕΕΚ

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα (28ο τεύχος του σκακιστικού περιοδικού «ΤΟ ΣΑΧ»), είναι τεσσάρων παγκόσμιων πρωταθλητών και λέμε τεσσάρων, γιατί εκτός από τον πρόσφατο του Λας Βέγκας, Ρώσο G.M. Αλεξ. Χάλιφμαν (επάνω αριστερά) οι άλλοι τρεις οι Κασπάροβ, Κάρποβ, αλλά ακόμα και ο επί 25ετίας απών του παγκόσμιου σκακιού, Αμερικανός G.M. Ρόμπερτ Φίσερ, θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί από τη FIDE και διεκδικούν τον επίζηλο τίτλο!.. Ο Ανατόλι Κάρποβ, έχει κάποιο δίκιο, γιατί έγινε η γνωστή παραβίαση της γραπτής συμφωνίας της FIDE - Κάρποβ για τη μη διεξαγωγή του παγκόσμιου πρωταθλήματος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του τελευταίου.

Ο Ρόμπερτ Φίσερ, όμως, γιατί να «αισθάνεται» ακόμα παγκόσμιος; Η απάντηση, πιθανά να είναι στο ότι ο Φίσερ το 1972 στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας πήρε τον πρώτο «Δυτικό» παγκόσμιο τίτλο, σταματώντας - επιτέλους - το σερί των Σοβιετικών..! Γι' αυτό, άλλωστε, τις μέρες αυτές - σύμφωνα με πληροφορίες διεθνούς σκακιστικού περιοδικού - η ΝΤΣΠ (Νέα Τάξη... σκακιστικών πραγμάτων), τον ανέδειξε, κορυφαίο σκακιστή του 20ού αιώνα...

  • Οσοι φίλοι του σκακιού θέλουν να βρεθούν στο σκακιστικό «κλίμα» του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Λας Βέγκας, να απολαύσουν πλήθος παρτίδων, να «γνωρίσουν» πολλούς γκραντ-μάστερς και να ενημερωθούν γενικά για την αξιόλογη αυτή σκακιστική διοργάνωση, μπορούν να προμηθευτούν το σκακιστικό περιοδικό «ΣΑΧ». Πληροφορίες: Ηρώς Κωνσταντοπούλου 94, ΤΚ 163 46 Ηλιούπολη, τηλ. και fax 9851.608.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το τουρνουά «Κύπελλο ΣΑΧ» που φιλοξενεί το Σκακιστικό Τμήμα του Πανελλήνιου Γ.Σ. (Μαυρομματαίων) σε συνεργασία με το Σ.Ο. Ικαρίας. Στο 5ον γύρο των αγώνων - στο οποίο συμμετέχουν σκακιστές από 5 διαφορετικές ομοσπονδίες (Ελλάδα, Αλβανία, Γεωργία, Γιουγκοσλαβία και Ρωσία) είχαμε τα αποτελέσματα: Αποστολίδης - Κετσουριάνι 0-1, Σαχταχτίνσκι - Κωστούρος 1-0, Νέσιτς - Τριβιζάς 1-0, Σπυρακόπουλος - Γκόγκας 1-0, Βαζελάκης - Ποτέας 1/2, Κολάνι - Σεϊτάνι 1-0, Γυμνόπουλος - Μερκούρογλου 1-0, Νταϊφάς - Νέμπιου 0-1 κ.ά. Προηγούνται οι Κετσουριάνι 4,5β. και Σαχταχτίνσκι 4 βαθμούς.

  • Μέχρι το Μάρτη θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα φοίτησης και πρακτικής εξάσκησης, για όσους σκακιστές ενδιαφέρονται να διδάξουν σκάκι στα σχολεία. Το σκάκι εντάχθηκε στον τομέα 10 (πολιτισμού - αθλητισμού) των νέων ειδικοτήτων του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν κύκλους μαθημάτων τριών εξαμήνων, σε δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ετσι, ένα μεγάλο θέμα που καθυστερεί περίπου 20 χρόνια,(δηλαδή η καθιέρωση του σκακιού σαν μάθημα στα σχολεία μέσω του υπουργείου Παιδείας), γίνεται μέσω των ΙΕΚ και υπό την εποπτεία 5μελούς επιτροπής...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ