Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Πλήρης κάλυψη από ΗΠΑ - ΕΕ

Νέα γαλλικά στρατεύματα, με την επιμελητειακή υποστήριξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, φτάνουν στο Μάλι
Νέα γαλλικά στρατεύματα, με την επιμελητειακή υποστήριξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, φτάνουν στο Μάλι
ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Ο Αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ (διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού για την Αφρική, AFRICOM) σε ομιλία που έκανε τα ξημερώματα στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον, υποστήριξε πλήρως την προσχηματική γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, που αποσκοπεί ουσιαστικά στην υφαρπαγή του σημαντικού ορυκτού πλούτου της χώρας σε ουράνιο, χρυσό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οπως είπε, «πρέπει να βοηθήσουμε» στην αποκατάσταση του ελέγχου όλης της χώρας, ενώ χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» οιαδήποτε συζήτηση για αυτονομία ή απόσχιση περιοχών του βόρειου Μάλι, όπως είχαν κάνει την άνοιξη του 2012 αυτονομιστές Τουαρέγκ του κινήματος MNLA. Σημείωσε ακόμη ότι «το Μάλι έχει ζητήσει και θα χρειαστεί βοήθεια για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στο βορρά», χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό το να δούμε την εξάλειψη της "Αλ Κάιντα" και άλλων ισλαμιστών από το βόρειο Μάλι».

Επιπλέον, «μακροπρόθεσμη» διατήρηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή Σαχέλ (της βόρειας Αφρικής πέριξ και εντός της ερήμου Σαχάρας) σε συνδυασμό με κούφιες διακηρύξεις περί «αποκατάστασης ενός κράτος δικαίου» και πολιτικών για την «κοινωνική ανάπτυξη των λαών της ευρύτερης περιφέρειας» περιλάμβαναν οι προτάσεις του συντονιστή «αντιτρομοκρατίας» της ΕΕ, Ζιλ Ντε Κερσόβ, καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Βελγίου, που έχει διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση από το 2007. Οπως σημείωσε μιλώντας σε δυτικά δίκτυα, «το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας, αντίθετα, γιατί οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες... Είναι το είδος της πρόκλησης που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέτρα κάθε φορά τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, έρευνα ξεκίνησε χτες ο στρατός του Μάλι μετά τις αυξανόμενες καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις και λεηλασίες περιουσιών κυρίως μελών της φυλής των Τουαρέγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας από περιπόλους στρατιωτών, που επιδιώκουν με αυτόν τον τρόπο να πάρουν εκδίκηση για τις ταπεινώσεις που υπέστησαν τον τελευταίο χρόνο από τους ισλαμιστές και τους αυτονομιστές της οργάνωσης ΜΝLA.

Οι απεσταλμένοι διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων («Ασοσιέιτεντ Πρες», Γαλλικό Πρακτορείο κ.ά.) οι οποίοι φτάνουν στις περιοχές του κεντρικού και βόρειου Μάλι, που ανακαταλήφθηκαν από το μαλινέζικο στρατό και τις γαλλικές χερσαίες δυνάμεις, μεταδίδουν μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που έζησαν από πρώτο χέρι ή άκουσαν από θύματα τις βίαιες ενέργειες του στρατού σε βάρος όσων θεωρούνταν ισλαμιστές ή υποστηριχτές τους.

Τέλος, στη βόρεια πόλη Τιμπουκτού, χτες, αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεπικοινωνίες της πόλης εξαιτίας σαμποτάζ ισλαμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ Ντιν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ