Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
KOΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι τελευταίες κυρώσεις αυξάνουν την ένταση

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Με «φυσικά αντίμετρα» προειδοποίησε χτες η ΛΔ Κορέας τη γείτονα Ν. Κορέα σε περίπτωση που συμφωνήσει και εφαρμόσει τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της την περασμένη Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της βορειοκορεατικής Επιτροπής Επανένωσης υπογραμμίζεται ότι οι νέες (οικονομικές κυρίως) κυρώσεις «συνιστούν κήρυξη πολέμου».

Λίγες ώρες μετά τις νέες αυστηρές προειδοποιήσεις της Πιονγκγιάνγκ στη Σεούλ, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γιουν Χε δήλωσε ότι δε θα ανεχθεί προκλήσεις, αλλά θα συνεχίζει να πιέζει για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, ο απεσταλμένος της προέδρου Παρκ στη ΛΔ Κορέας, Ρι Ιν Τζε, ζήτησε από το περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας να μην προχωρήσει η ΛΔ Κορέας στην πραγματοποίηση τρίτης πυρηνικής δοκιμής, επειδή, όπως είπε, «θα επιδεινώσει τις εντάσεις» στην Κορεατική Χερσόνησο...

Νωρίτερα, η Κίνα κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Προχτές, οι βορειοκορεατικές αρχές ανακοίνωσαν πως ξεκινούν τη διαδικασία υλοποίησης σχεδίων για την πραγματοποίηση της τρίτης πυρηνικής δοκιμής (έπειτα από τις δύο προηγούμενες που πραγματοποίησαν το 2006 και το 2009), αλλά και εκτόξευσης και άλλων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις απειλές των ΗΠΑ, που τις χαρακτήρισαν «ορκισμένο εχθρό του κορεατικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ