Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες έξω από το αστυνομοκρατούμενο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες έξω από το αστυνομοκρατούμενο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Βίαιες συγκρούσεις συγκλόνιζαν, μέχρι αργά χτες βράδυ, το Κάιρο, με επίκεντρο την πλατεία Ταχρίρ, και πολλές άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπου πραγματοποιούνταν, από το μεσημέρι, διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, για τα δύο χρόνια από την έναρξη των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ. Τουλάχιστον 240 διαδηλωτές και 42 αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί μέχρι το βράδυ ενώ πληροφορίες ανέφεραν έναν με πέντε νεκρούς στο Σουέζ.

Με αιτήματα για αύξηση των μισθών, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, καταπολέμηση της φτώχειας και καταγγελία της «μετατροπής του κράτους σε μηχανισμό των "Αδελφών Μουσουλμάνων"», δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ χθες το μεσημέρι. Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική, ήδη, από το προηγούμενο βράδυ, όταν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων τόσο στην πλατεία Ταχρίρ όσο και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας. Η πλατεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης το απόγευμα όταν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων. Διαδηλωτές είχαν αποκλείσει το κτίριο της τηλεόρασης, σταθμούς του μετρό, πυρπόλησαν την έδρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στο Κάιρο, κατέλαβαν τα κυβερνεία σε Ισμαϊλίγια, Δέλτα του Νείλου, Δαμιέτα, Καφρ ελ Σέιχ. Συγκρούσεις και δακρυγόνα ήταν το σκηνικό από νωρίς το πρωί και σε Αλεξάνδρεια, Πορτ Σάιντ, Κένα, Ασουάν, Ασιούτ, Μίνα, Γκαρμπίγια και Σουέζ, όπου μέχρι το βράδυ οι διαδηλωτές συγκρούονταν με τους άνδρες ασφαλείας της αρχής διαχείρισης της διώρυγας.

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι δυνάμεις καταστολής είχαν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» και αναπτυχθεί παντού. Οι διαδηλώσεις δεν αποκλειόταν να συνεχιστούν ή να ενταθούν καθώς συμπίπτουν και με την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τις ευθύνες σχετικά με τους 74 νεκρούς, τον περασμένο Φλεβάρη, στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων «Αλχι» και «Πορτ Σάιντ». Η υπόθεση έχει και πολιτική χροιά με δεδομένο ότι οπαδοί της «Αλχι» συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ το 2011.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ