Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Διεκδικούν δουλειά με δικαιώματα και ναυπηγείο ανοιχτό

Με το σύνθημα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» να κυριαρχεί, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαδήλωσαν χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας την απαίτησή τους για την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλει ο ιδιοκτήτης του ναυπηγείου, επιχειρηματίας Ν. Ταβουλάρης, από το 2010. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι από την περασμένη Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας διεκδικούν και τη λειτουργία του ναυπηγείου, το οποίο στην ουσία είναι «νεκρό», αφού με ευθύνη του Ταβουλάρη δεν εκτελείται καμία εργασία. Μάλιστα, ο ίδιος με επιστολή του προς τους εργαζόμενους έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για λουκέτο τόσο στο ναυπηγείο της Ελευσίνας, όσο και σ' αυτό του Νεωρίου στη Σύρο, το οποίο επίσης του έχει παραδοθεί.

Ο Ν. Ταβουλάρης, εδώ και δύο χρόνια, με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική, την οδηγία 2000 της ΕΕ για «ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο» των ελληνικών ναυπηγείων, αλλά και την απροκάλυπτη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στο σωματείο, έχει εξαπολύσει ανελέητη επίθεση στους εργαζόμενους. Τους έχει καταδικάσει να ζουν με έναντι, αντίστοιχο με τα 75 ευρώ που τους «πέταξε» ως μηνιάτικο πριν 25 μέρες για να ζήσουν.

Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπα από τη χτεσινή κινητοποίηση
Επιπρόσθετα, πατώντας στις πλάτες τους, απαιτεί να του καταβληθούν από το Δημόσιο καταρχήν 12,7 εκατομμύρια ευρώ ως «συμβατική υποχρέωση» για δύο από τις πυραυλάκατους του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο και συγκεκριμένα την 6η και 7η. Και αυτό όταν, σύμφωνα με γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο ίδιος έχει εισπράξει το 80% του τιμήματος για τις πυραυλάκατους και έχει υλοποιήσει μόνο το 40% του έργου. Ο Ταβουλάρης, προκαλώντας τους εργαζόμενους, αναφέρει στην επιστολή του ότι με τη μη καταβολή των «συμβατικών υποχρεώσεων», «μας οδηγούν μαθηματικά στο "κλείσιμο" παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους»!

Στο πλευρό των απεργών ήταν τα συνδικάτα και άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Για σήμερα, αναμένεται συνάντηση του σωματείου του Ναυπηγείου Ελευσίνας με τον υφυπουργό Εργασίας.

Από την ΠΟΕΜ εκδόθηκε μία ανακοίνωση για 24ωρη απεργία στη ναυπηγική βιομηχανία αύριο, Παρασκευή, χωρίς να έχει γίνει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα, χωρίς να έχει καθοριστεί διεκδικητικό πλαίσιο και να γίνει ξεκάθαρη ενημέρωση του κλάδου για να προετοιμαστεί να δώσει την απεργιακή μάχη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ