Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «ανάπλαση» που έγινε ... εμπορευματοποίηση!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολοι θυμόμαστε ασφαλώς τις διθυραμβικές ανακοινώσεις της συγκυβέρνησης περί «ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου», δηλαδή της παραλιακής ζώνης από το Φάληρο μέχρι την Αγία Μαρίνα. Και βέβαια πολλοί - αφελέστατα - περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν εκεί κάποιες αναγκαίες υποδομές για τις λαϊκές οικογένειες που ασφυκτιούν στο Λεκανοπέδιο, ότι θα μεταβληθεί η περιοχή σε μια «όαση ανάσας» για τους νεφόπληκτους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Ολους αυτούς ήρθε το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για να τους διαψεύσει. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει την παραπέρα τσιμεντοποίηση και της παραλιακής αυτής ζώνης, με συνεδριακά κέντρα διεθνούς εμβέλειας, ξενοδοχεία τουριστικής συνιδιοκτησίας (condo hotels), που θα γίνουν για πρώτη φορά στη χώρα μας, τουριστικές επαύλεις, εκθεσιακά κέντρα, καταστήματα, κέντρα αναψυχής, αναψυκτήρια, μαζικούς χώρους εστίασης κ.ά. Ουσιαστικά προβλέπει την πλήρη εμπορευματοποίηση του παραλιακού μετώπου.

Αν το νομοσχέδιο αυτό εφαρμοστεί, τότε το παραλιακό μέτωπο ουσιαστικά γίνεται θυσία στο βωμό της «ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων και της ενίσχυσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας», όπως κυνικά ομολογείται στο ίδιο το νομοθέτημα.

Επιβεβαιώνεται έτσι στην πράξη πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει νέες πηγές κερδοφορίας για το κεφάλαιο γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων» της τις ανάγκες του λαού.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ