Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Κεντράρουν στα μέτρα που σώζουν το κεφάλαιο

Προειδοποιήσεις για το χρέος των ΗΠΑ και «συστάσεις» να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα

ΕΕ και ΔΝΤ είναι θεματοφύλακες της εφαρμογής μέτρων στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, που έχουν προαποφασιστεί και επιταχύνονται σε συνθήκες κρίσης

Eurokinissi

ΕΕ και ΔΝΤ είναι θεματοφύλακες της εφαρμογής μέτρων στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, που έχουν προαποφασιστεί και επιταχύνονται σε συνθήκες κρίσης
Μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο «Reuters», η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, δεν έκρυψε την ανησυχία της για το χρέος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι «αδιανόητο» το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κάνουν στάση πληρωμών και να μην μπορέσουν να καλύψουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην αμερικανική ηγεσία και ότι τελικά θα βρεθεί έγκαιρα λύση στο πρόβλημα.

Σχετικά με την Ευρώπη, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της για να βοηθήσει τις προβληματικές οικονομίες, διοχετεύοντας επιπλέον κονδύλια με φθηνό δανεισμό. Στη ίδια συνέντευξη, η Κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε την Ελλάδα επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης και προέβλεψε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος για να κρίνουν οι δανειστές αν η Αθήνα υλοποιεί τη λιτότητα και τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, εκβιάζοντας το λαό να δεχτεί τα μέτρα που τον εξοντώνουν.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ειδικά για την Ελλάδα ότι η κυβέρνησης Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως στην «καθολική αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης (...) να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή». Στην πραγματικότητα, η Κ. Λαγκάρντ συστήνει να ενταθεί το φορο-σαφάρι σε βάρος του λαού.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προανήγγειλε νέα δάνεια της ΕΕ προς την Ελλάδα, ή κούρεμα του χρέους, άρα νέα μνημόνια και μέτρα, λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του ελληνικού χρέους αν η χώρα μας πράξει ό,τι έχει δεσμευθεί».

Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει τη Δευτέρα το Γιούρογκρουπ για να εκταμιεύσει και τυπικά τη δόση του Γενάρη προς την Ελλάδα, αλλά και να συζητήσει το ζήτημα της Κύπρου και του μνημόνιου που αναμένεται να υπογραφεί μετά τις εκλογές του Φλεβάρη. «Θα τονίσουμε ότι πράξαμε ό,τι μας έχει ζητηθεί και ότι είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή του μνημονίου», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλής, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Η βοήθεια προς την Κύπρο είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, σε συνέντευξη στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung. «Είναι αναγκαίο να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί η Κύπρος προκειμένου να διασφαλίσουμε την Ευρωζώνη στο σύνολό της», φέρεται να δήλωσε ο Ρεν στην εφημερίδα, θυμίζοντας παλιότερες δηλώσεις Ευρωπαίων για το ζήτημα της Ελλάδας.

Το μέγεθος μιας χώρας, δε θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για το πόσο σχετική είναι με τη νομισματική ένωση, πρόσθεσε ο Ρεν. Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με αξιωματούχους της Γερμανίας, που βάζουν ζήτημα αν η κρίση στην Κύπρο είναι αρκετά μεγάλη για να απειλήσει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε χώρα, προκειμένου να λάβει βοήθεια από τον ESM.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση χωρίς κανένα αντίκρισμα για το λαό(2013-06-08 00:00:00.0)
Λιβανίζουν την απόφαση του Γιούρογκρουπ(2013-03-27 00:00:00.0)
Παζάρια για το «κοκτέιλ» του συμβιβασμού(2012-11-21 00:00:00.0)
Τους ζορίζει η κρίση(2012-10-17 00:00:00.0)
Αδιαπραγμάτευτη η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης(2012-06-24 00:00:00.0)
Ο ένας κοβει ο άλλος ράβει στον εβιασμό του λαού(2011-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ