Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: «Κώστας Βάρναλης - Φως που πάντα καίει. Επιστημονικό Συνέδριο (αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, 16-17/4/2011. Διοργάνωση Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ)». (Ο υποδειγματικά καλαίσθητος τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά του πλούσιου περιεχομένου, χρησιμότατου για τους μελετητές συνεδρίου για τον «οδηγητή» ποιητή του λαού: τις χαιρετιστήριες ομιλίες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιόνη. Την εναρκτήρια εισήγηση και την ομιλία λήξης των εργασιών από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη - υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Τις 21 εισηγήσεις και τις 11 παρεμβάσεις. Παραρτήματα με χρονολόγιο και φωτογραφικό υλικό και ένα DVD αφιερωμένο στον αθάνατο δημιουργό). «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση». (Το 3ο τεύχος του περιοδικού της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διεθνές Κέντρο Κομμουνιστικών Κομμάτων», που διευθύνει Συντακτική Επιτροπή εκπροσώπων 11 κομμουνιστικών περιοδικών από διάφορες χώρες, αφορά στις συνθήκες ζωής και πάλης της εργατικής τάξης, στα συμπεράσματα από τη δράση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος και την εμπειρία από την οικοδόμηση του πρώτου εργατικού κράτους, την ΕΣΣΔ).

-- «Εντός»: Ηρακλής Κακαβάνης «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του». (Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που προσκομίζει νέα βιο-εργογραφικά στοιχεία και άγνωστα ποιήματα, που ανασύρθηκαν από το Αρχείο του ποιητή. Ο συγγραφέας του βιβλίου - δημοσιογράφος του «Ρ», Ηρ. Κακαβάνης, μετά από ερευνητική δουλειά «μυρμηγκιού», καταθέτει μια απολύτως πρωτότυπη εργασία, τεκμηριωμένη και με τα ντοκουμέντα που περιλαμβάνει: Αυτοβιογραφικό σημείωμα και άλλα κείμενα του ποιητή, κείμενα άλλων για τον ποιητή, βιογραφικό χρονολόγιο, κείμενα του ερευνητή για ιστορικούς σταθμούς του βίου, του εκπαιδευτικού και πνευματικού έργου του Βάρναλη, τις ιδεολογικές «συγκρούσεις» του με το σκοταδισμό και ιδεαλισμό, καθώς και 10 εντελώς άγνωστα και 9 άλλα αθησαύριστα ποιήματά του).

-- «Gutenberg»: Ουίλκι Κόλλινς «Αρμαντέιλ». (Μετάφραση Σάντυ Παπαϊωάννου. Κλασικό μυθιστόρημα του Αγγλου νομικού, ζωγράφου, ηθοποιού και συγγραφέα του 19ου αιώνα, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες και «χτυπήθηκε» από τους κριτικούς της εποχής του, επειδή αποκάλυπτε την υποκρισία και ανηθικότητα της κυνικά ταξικής αστικής κοινωνίας, κυρίως επειδή ασκούσε επίδραση στις λαϊκές μάζες. Ενα βαθιά κοινωνικό, αλλά και ψυχανατομικό μυθιστόρημα, πριν την εμφάνιση της ψυχανάλυσης).

«Polaris»: «Η βίβλος του άθεου (με το λόγο κορυφαίων διανοητών)». (Επιλογή κειμένων - εισαγωγή Κρίστοφερ Χίτσενς, μετάφραση - επιμέλεια Αρτις Μπερλτις. Το βιβλίο που αφιερώνεται στον Ιταλό αντιφασίστα, άθεο διανοητή και συγγραφέα Πρίμο Λέβι, διάσημο από το συγκλονιστικό βιβλίο του - μαρτυρία για το Αουσβιτς. Αρχίζοντας από τον λατίνο Λουκρήτιο, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αποσπάσματα κειμένων 44 διάσημων διανοητών, μεταξύ των οποίων οι: Σπινόζα, Χιουμ, Σέλεϊ, Μαρξ, Ελιοτ, Δαρβίνο, Αν. Φρανς, Μ. Τουαίην, Γκόλντμαν, Φρόυντ, Αϊστάιν, Ρουσέλ, Ντάουκινς).

-- Σαββάλας: Σωτήρης Βανδώρος «Σιωπηλό βλέμμα (Για την πολιτική θεωρία του Ρουσσώ)». (Μελέτη που αναδεικνύει την επικαιρότητα των βαθύτατα προοδευτικών ιδεών του σπουδαίου στοχαστή του 18ου αιώνα, συγγραφέα του «Κοινωνικού συμβολαίου»).

-- Γαβριηλίδης: Πέτρος Πολυμένης «Λέξεις, εμπειρία και οι ακροβάτες (Ο ενσωματωμένος ιδεαλισμός στην ποίηση)» (δοκίμιο περί ποίησης). Βασίλης Λάλας «Παιχνίδια κρίκετ» (διηγήματα). Γιώργος Χατζελένης «Καθημερινότητα» (νουβέλα). Μάριος Μιχαηλίδης «Ο ανακριτής» (νουβέλα). Αχιλλέας Ε. Κούμπος «Η τυχαία γνωριμία του νεαρού Ιζιντόρ με τον κύριο Μπλεζ» (νουβέλα). Κία Σακελλαρίδου «Οι επισκέψεις» (σύντομες ιστορίες). Χουάν Βισέντε Πικουέρας «Τι κάνω εδώ» (εισαγωγή Λουίς Σεπουλβέρα, μετάφραση Κώστα Βραχνού, επίλογος Πέτρου Μάρκαρη. Ποιήματα του Ισπανού ποιητή, μεταφραστή, εργαζόμενου στο Ινστιτούτο «Θερβάντες» στην Αθήνα. Δίγλωσση έκδοση).

-- Φώτης Γερασίμου «Γεύμα στη χλόη». (Ποιήματα, εκδόσεις «Κουκούτσι». Φώτης Καγγελάρης, Πιπίνου 90 - 10446, Αθήνα).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου. Τεύχος 528, με αφιέρωμα στην Αλκη Ζέη).

-- «Πορφύρα». (Λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 142, για ποιητές της πρώτης ελληνικής μεταπολεμικής γενιάς και νεότερης γενιάς. Το τεύχος περιλαμβάνει και ποιήματα του σπουδαίου Γάλλου υπερρεαλιστή Ρομπέρ Ντεσνός, σε μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή).

-- «Φιλολογική». (Τριμηνιαίο περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 30, αφιερωμένο στον Γιάννη Σκαρίμπα).

-- «Πνευματική Ζωή». (Λογοτεχνικό περιοδικό, που ίδρυσε το 1936 ο Μέλης Νικολαΐδης. Διευθύνεται από τον ποιητή - συγγραφέα Μιχάλη Σταφυλά. Τεύχος 205).

-- «Ενημερωτικές ειδήσεις (από την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης)». (Εικονογραφημένο περιοδικό της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για την πορεία των έργων στον ιερό βράχο. Τεύχος 11).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ