Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κάθε πρόβλημα της λαϊκής οικογένειας στο επίκεντρο της ταξικής αλληλεγγύης

Συνέντευξη στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» από εκπροσώπους των Λαϊκών Επιτροπών σε Γαλάτσι, Αγίους Αναργύρους, Καματερό, Καλλιθέα και Περιστέρι

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας στη ΔΕΗ
Από πρόσφατη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας στη ΔΕΗ
Εντείνονται οι πρωτοβουλίες ταξικής αλληλεγγύης των Λαϊκών Επιτροπών για τη σίτιση, τη μόρφωση, την Υγεία, την ψυχαγωγία των εργατικών λαϊκών οικογενειών που στενάζουν κάτω από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Πρωτοβουλίες που έρχονται όχι μόνο να αγκαλιάσουν τη λαϊκή οικογένεια γύρω από τα προβλήματά της, αλλά να δώσουν ώθηση στη συμμετοχή της για την ένταση της ταξικής και με αγωνιστικό περιεχόμενο αλληλεγγύης.

Σήμερα, ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» συζητά για αυτές τις δραστηριότητες με εκπροσώπους Λαϊκών Επιτροπών από το Γαλάτσι, τους Αγίους Αναργύρους - Καματερό, την Καλλιθέα και το Περιστέρι.

ΓΑΛΑΤΣΙ

Ο Δημήτρης Γουρνάρης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής αναφέρει: «Είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης Τράπεζας Τροφίμων και ρούχων καθώς εδώ δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο οικογένειες ανέργων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν αλλά και εργαζομένων. Με καταγραφή ανέργων σε συνεργασία με το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Γαλατσίου προχωρούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Είμαστε σε διαδικασία συγκρότησης και Επιτροπής Υγειονομικών, από γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, εργαζόμενους και άνεργους από το χώρο της Υγείας. Σε συντονισμό με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα παρέμβουμε ώστε να εξετάζονται άνεργοι, ανασφάλιστοι και αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας καθώς και να εμβολιάζονται τα παιδιά ανέργων. Γι' αυτό θα απαιτήσουμε από το Δήμο να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας τα Δημοτικά Ιατρεία και οι άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Συντονίζουμε τη δράση μας και με το μαθητικό και γονεϊκό κίνημα. Θα διεκδικήσουμε σε επίπεδο δήμου αλλά και με ευθύνη του κράτους, στα σχολεία του Γαλατσίου, να παρέχεται δωρεάν μικρογεύμα. Υπάρχουν πληροφορίες για πάρα πολλά κρούσματα υποσιτισμένων παιδιών στα σχολεία της περιοχής, κι εδώ οφείλουμε να παρέμβουμε ουσιαστικά. Ανάμεσα σε όλες τις πρωτοβουλίες μπαίνει και το ζήτημα της ψυχαγωγίας των οικογενειών και των παιδιών τους. Εχουμε ξεκινήσει προβολές ταινιών, διοργανώσαμε γλέντι για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε βιβλιοπαρουσίαση. Σε κάθε περίπτωση, οι συνελεύσεις των επιμέρους επιτροπών στα πέντε διαμερίσματα συνεχίζονται ώστε να ανανεώνονται οι πρωτοβουλίες αλλά και να μπαίνει νέος κόσμος στη μάχη. Αλλωστε, αυτό επιδιώκουμε, να δώσουμε το χέρι μας σε όποιον σηκώνεται».

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αγ. Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου στο ΙΚΑ
Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αγ. Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου στο ΙΚΑ
«Κοντά στην πλούσια δράση, για τα χαράτσια, την προστασία των ανέργων, την Υγεία, τις επανασυνδέσεις ρεύματος, αποφασίσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για την ψυχαγωγία της λαϊκής οικογένειας, σημειώνει η Μαρία Ντάτσα, μέλος της Επιτροπής Ανέργων Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

«Μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή, στις 28 Δεκέμβρη διοργανώνουμε λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική στο χώρο του Πευκώνα στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων. Εχουμε απευθυνθεί στους επαγγελματοβιοτέχνες στην περιοχή να προσφέρουν είτε φαγητό, είτε ποτό, οτιδήποτε ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα γλέντι για τους ανέργους και τις οικογένειές τους στη λογική να ορθώσουν ανάστημα ενάντια σε αυτή την κατάσταση».

Ο Νίκος Τσούκας, μέλος Λαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει: «Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές οικογένειες, έχουν άμεση αλληλεπίδραση στο επίπεδο ζωής σε όλους τους τομείς. Η πρόσβαση του λαού στις Τέχνες και τον Πολιτισμό πρέπει να είναι ανεμπόδιστη, ειδικά για τους εργαζόμενους που ξεζουμίζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Προωθούμε την ερασιτεχνική δημιουργία, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορευματοποιημένα που προωθούν οι υπόλοιποι».

Ο Γιώργος Μοτσάκος, μέλος της Επιτροπής Ανέργων, προσθέτει: «Ηδη, σχεδιάζουμε προβολές ταινιών στον Πευκώνα και αγώνες ποδοσφαίρου με εργαζόμενους, ανέργους κλπ. Θα διεκδικήσουμε χώρους από το δήμο που αξιοποιούνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτή η προσπάθεια αναδεικνύει και την πάλη ενάντια στην πολιτική της ανταποδοτικότητας, που επιβάλλει σε γονείς, κατοίκους, να πληρώνουν αδρά για να βλέπουν σινεμά, θέατρο, να κάνουν μαθήματα χορού, ζωγραφικής, στίβου, κ.ά. Πολιτικές τις οποίες ο δήμαρχος στην περιοχή ακολουθεί πιστά. Η ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης συνεχίζεται. Και σε αυτήν την κατεύθυνση υλοποιείται ήδη μία σπουδαία πρωτοβουλία: Ο εμβολιασμός παιδιών ανασφάλιστων λαϊκών οικογενειών. Η Λαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με καθηγητές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και γνωρίζουν περιπτώσεις στα σχολεία, καταγράφουν ονόματα παιδιών και τα στέλνουν στους γιατρούς του ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων για δωρεάν εμβολιασμό ή εξέταση. Αυτό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες διαφόρων να βάλουν τροχοπέδη και εμπόδια, επιτυγχάνεται κάτω από την πίεση που ασκήσαμε με παρεμβάσεις μας στους γιατρούς της περιοχής όλο το προηγούμενο διάστημα».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Ενα μήνα λειτουργίας συμπληρώνουν τα δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε παιδιά εργαζομένων και ανέργων που οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το ΜΑΣ.

«Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς. Ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται διαρκώς όπως και οι απαιτήσεις» τονίζει ο Παύλος Αλεξανδράκης, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας. «Προς το παρόν έχουμε εστιάσει σε μαθητές της Β' Λυκείου που υπάρχουν περισσότερα παιδιά. Υπάρχουν τμήματα για όλες τις κατευθύνσεις ενώ μαθήματα πραγματοποιούνται και για μαθητές σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Σε κίνηση έχουμε 10 καθηγητές - εθελοντές. Στα χαρτιά υπάρχει κόσμος σε εφεδρεία και ανά πάσα στιγμή θα αναλάβει δράση. Να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμάς δεν είναι μόνο οι μαθητές που πρέπει να ακουμπήσουμε. Είναι και οι γονείς, που είναι άνεργοι, εξαθλιώνονται, δεν έχουν να αγοράσουν τα απαραίτητα, η ΔΕΗ τους κόβει το ρεύμα, ζουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Ετσι αναπτύσσουμε και τον τομέα της Υγείας. Υπάρχει καταγραφή γιατρών οι οποίοι θα προσφέρουν φροντίδες Υγείας σε άνεργους και ανασφάλιστους, ενώ έχουμε διεκδικήσει από τους γιατρούς στο ΙΚΑ να εξετάζουν δωρεάν όποιον έχει ανάγκη, Ελληνα και μετανάστη. Στο σχεδιασμό υπάρχει σκέψη για πολύμορφες εκδηλώσεις και για τα παιδιά ανέργων.

Επίσης, σχεδιάζουμε τη δημιουργία Τράπεζας Τροφίμων. Σε κίνηση πρέπει να μπουν τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή και κυρίως η ΠΑΣΕΒΕ. Η πρωτοβουλία αυτή θα αναδειχθεί σε όπλο ενάντια στους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ που παράγουν δήθεν κοινωνικό έργο προσφέροντας ληγμένα και σάπια τρόφιμα. Οπως και στις ΜΚΟ, στην Εκκλησία και σε όσους μαθαίνουν το λαό να θεωρεί ευεργέτες αυτούς που από τη μία πετσοκόβουν το μισθό και από την άλλη τους πετάνε ένα ξεροκόμματο. Εχουμε πείρα από την ταξική αλληλεγγύη στην "Ελληνική Χαλυβουργία" που άφησε πολλά παραδείγματα στους εργαζόμενους και ανέδειξε την ανάγκη τέτοιες πρωτοβουλίες να πάρουν κι άλλοι εργάτες σε εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Ολοκληρώθηκε η τρίτη βδομάδα λειτουργίας των δωρεάν μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας που πραγματοποιεί η Λαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το ΜΑΣ.

Ο Μάνος Μανουσάκης, φυσικός, καθηγητής - εθελοντής στο φροντιστήριο και μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζει: «Οι μαθητές δείχνουν συνειδητή προσπάθεια, καταλαβαίνουν τη φύση της προσπάθειας που γίνεται, σέβονται τους συντελεστές της. Προσωπικά είμαι εργαζόμενος στο δημόσιο σχολείο, με μόνιμη - σταθερή σχέση εργασίας, που βέβαια σήμερα τίθεται υπό αίρεση. Με τα παιδιά έχουμε ευκαιρία, στο περιθώριο του μαθήματος ή στα διαλείμματα, να συζητήσουμε γενικά για την αναγκαιότητα αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στην ιδεολογία της, στη στρέβλωση της γνώσης. Μέσα από τέτοιες συζητήσεις η ταξική αλληλεγγύη αναδεικνύεται σχεδόν με φυσικό τρόπο, ως συστατικό στοιχείο της οργάνωσης της ταξικής πάλης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Χρειάζεται όμως προσοχή διότι οι καιροί είναι πονηροί. Σκοπίμως μέσα από κυρίαρχους διαύλους, η αλληλεγγύη συγχέεται με τη φιλανθρωπία, με το μοίρασμα της φτώχειας, με την υποστολή της σημαίας των ταξικών αγώνων και την υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους, των κατακτήσεων της εργατικής τάξης με κινήματα "εθελοντισμού", "κοινωνικών παντοπωλείων" κ.λπ. Εμείς κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα αλλά αντίθετα τα αναδεικνύουμε. Δεν καλούμε γονείς και μαθητές να συμπεράνουν πως αντί της ταξικής πάλης θα πρέπει να επιδιώξουν τη γενίκευση διαφόρων μορφών εθελοντισμών και φιλανθρωπιών».


E.K.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ