Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Λανσάρει τα μονοπώλια για σωτήρες του λαού

Με επικίνδυνα ιδεολογήματα και αυταπάτες, προσπαθεί να υφαρπάξει συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος για το θέμα των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει μπει σε μια φάση - και όποιος δεν το βλέπει αυτό πλανάται πλάνην οικτρά - όπου περνάμε στην απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Στο καλωσόρισμα των επενδύσεων, γιατί διαφορετικά, χωρίς μια τέτοια γόνιμη προϋπόθεση, δεν πρόκειται να υπάρχουν καινούργιες θέσεις εργασίας» (Αντ. Σαμαράς, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ).

Την κλιμάκωση του πολέμου κατά του λαού, που μπαίνει σε πιο επιθετική και άγρια φάση, θέλησε να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός με την παραπάνω δήλωση, αξιώνοντας την «απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας» και «το καλωσόρισμα των επενδύσεων». Στην πραγματικότητα, θέλουν τη συναίνεση του λαού στις ατέλειωτες θυσίες που γίνονται για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη διάσωση της πλουτοκρατίας.

Ακόμα περισσότερο, θέλουν να ταυτιστεί ο λαός με τις φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και θωρακίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Θέλουν να τις θεωρήσει «δική του» υπόθεση, γιατί διαφορετικά, όπως συχνά οι κυβερνητικοί εταίροι ομολογούν, «δεν μπορεί να αντέξει» τα μέτρα που του καταστρέφουν τη ζωή και τον καταδικάζουν σε μόνιμη και απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση.

«Το θέμα είναι τώρα να νιώσει ο Ελληνας πολίτης ασφαλής, να συνειδητοποιήσει και να πιστέψει ότι αυτά τα μέτρα, τα δύσκολα, τα βαριά είναι πράγματι τα τελευταία... Θέλει δουλειά, θέλει κοινωνική συναίνεση και θέλει να πιστέψουμε σε μια εθνική στρατηγική», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη.

Για το σκοπό αυτό, βομβαρδίζουν τα λαϊκά στρώματα με το παραμύθι ότι τάχα μέσα από τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων θα έρθει ανάπτυξη προς όφελός του και νέες θέσεις εργασίας, ακριβώς για να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή του τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, την άγρια φοροληστεία δίχως τέλος, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις φοροαπαλλαγές και την άρση όλων των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

Κρίσιμης σημασίας προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ο λαός να αποδεχθεί τους καπιταλιστές και τα μονοπώλια ως σωτήρες, ενώ είναι υπαίτιοι της κρίσης και θύτες του λαού. Εκεί αποσκοπεί η κατεξοχήν ιδεολογική εκστρατεία απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας που έχει ξεκινήσει ο Αντ. Σαμαράς, από την πρώτη στιγμή που αναδείχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ.

«Ο επιχειρηματίας, αρέσει - δεν αρέσει σε ορισμένους, είναι ο πρωταγωνιστής της ανάπτυξης σε κάθε εποχή... Είναι αυτός που παράγει πλούτο, αυτός που δημιουργεί θέσεις εργασίας, φτιάχνει ευημερία, δημιουργεί πρόοδο για όλον τον κόσμο», διακήρυξε προκλητικά ο πρωθυπουργός μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την επιχειρηματικότητα.

Οι επιχειρηματίες παρέδωσαν τη λίστα

Σε μια πράξη συμβολική, αλλά και ουσιαστική συνάμα, τη βδομάδα που πέρασε κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους επικεφαλής 13 πολυεθνικών στην Ελλάδα και πρόβαλε περίπου ως «αυτονόητη υποχρέωση» της κυβέρνησης να ακούσει τα «αιτήματα» των εκπροσώπων των μονοπωλίων και να δεσμευτεί να ικανοποιήσει όσα από αυτά δεν έχουν ακόμα νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε απλά στην επίδειξη των «επιτευγμάτων» της κυβέρνησης όσον αφορά στην «αποκατάσταση» της ανταγωνιστικότητας, χάρη στη δραστική μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» (μισθολογικού και μη), μέσω της κατάργησης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Δίπλα και πάνω σ' αυτά, ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για περισσότερη ρευστότητα, δηλαδή φρέσκο κρατικό χρήμα, μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, καθώς και άρση των όποιων «γραφειοκρατικών» εμποδίων έχουν απομείνει και εμποδίζουν την ελεύθερη δράση των μονοπωλιακών ομίλων.

Από τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε πως οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν ό,τι μείνει από τη δόση των 34 δισ. ευρώ που δεν πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οσο για την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και μειώνει από 45% στο 36% τους φορολογικούς συντελεστές για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η δεύτερη θα έρθει με τη φορο-μεταρρύθμιση που προετοιμάζεται για την ερχόμενη άνοιξη. Ο στόχος έχει προαναγγελθεί ήδη από τον Αντ. Σαμαρά: «Σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα το 15% φόρο στα κέρδη, στο σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», τόνισε στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η άρση των «γραφειοκρατικών εμποδίων», δηλαδή των όποιων περιβαλλοντικών και άλλων ελέγχων έχουν απομείνει, θα γίνει με το νομοσχέδιο για τη «διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», το οποίο επιδιώκεται να ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη.

Με το νέο επενδυτικό νόμο «δημιουργείται ένα κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, το οποίο περιορίζει τη γραφειοκρατία. Αίρουμε τα εμπόδια, που ιστορικά εμποδίσανε τη δημιουργία νέων επενδυτών», δήλωσε μετά τη σύσκεψη με τους επιχειρηματίες ο καθ' ύλην αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης.

Η απάτη των νέων θέσεων εργασίας

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι οι φιλομονοπωλιακές διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας. «Η Ελλάδα, πλέον, έχει κάνει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον δημοσιονομικής ασφάλειας και με την καταβολή της επόμενης δόσης θα ξαναφέρει ρευστότητα στην αγορά. Η χώρα μας, πλέον, είναι ανταγωνιστική και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ανταγωνιστικότητα για τη δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας», τόνισε, σερβίροντας με καραμπινάτα ψέματα τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Γ. Στουρνάρας προπαγάνδισε κι αυτός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. «Επιμένω ότι το κύριο όφελος από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων, αλλά κυρίως η επίπτωση που έχουν στην πραγματική οικονομία οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν», ισχυρίστηκε σε ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Υγείας.

Τον διαψεύδει όμως η ίδια η πραγματικότητα. Εδώ και είκοσι χρόνια γίνονται εντατικά αποκρατικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και υπηρεσιών, αλλά πουθενά δεν αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας (ούτε βέβαια ελαφρύνθηκε το χρέος...).

Το ακριβώς αντίθετο συνέβη. Μειώθηκαν σημαντικά οι θέσεις σταθερής απασχόλησης, ενώ οι όποιες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ήταν με δραστικά μειωμένους μισθούς, προσωρινές και ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, μερική ασφάλιση, ακριβώς γιατί ο περιορισμός του λεγόμενου «εργατικού κόστους» (μισθολογικού και μη) αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για την ιδιωτικοποίησή τους και τη μετέπειτα κερδοφορία του καπιταλιστή ιδιοκτήτη.

Εξάλλου, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί μετά τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τα στελέχη των πολυεθνικών, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε θέσεις εργασίας.

Αντ' αυτού οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εκπρόσωποι των πολυεθνικών επέλεξαν να μοιράσουν εύσημα στην κυβέρνηση. «Ευτυχώς που υπάρχει κι ένας πρωθυπουργός που βλέπει τις... κακές πολυεθνικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς στα ΜΜΕ, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη συνάντηση, που θα αποκτήσει μάλιστα τακτικό και μόνιμο χαρακτήρα.

Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα και να νομιμοποιήσει τη σφαγή των δικαιωμάτων του στο βωμό της ανάκαμψης της κερδοφορίας των μονοπωλίων, όπως του ζητάνε. Η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται είναι εχθρική για τα συμφέροντά του. Συμφέρον του είναι να χειραφετηθεί από τα κυρίαρχα ιδεολογήματα και τα εκβιαστικά διλήμματα.

Οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και η καπιταλιστική ανάπτυξη θα γίνουν πάνω σε ερείπια δικαιωμάτων και σε καμία περίπτωση δε θα αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι σε συνθήκες γαλέρας και λιγότερες από αυτές που χάνονται καθημερινά εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης.

Οι εργαζόμενοι έχουν μία επιλογή: Οργάνωση της πάλης για την απόκρουση των μέτρων, ανοίγοντας το δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, σε ρήξη με τα μονοπώλια, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους από μια λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ