Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιλαϊκό παραλήρημα με φόρους και χαράτσια

Ασήκωτοι φόροι σε ανύπαρκτα εισοδήματα, κατάργηση αφορολόγητων ορίων και ελαφρύνσεων. «Αντικειμενικά κριτήρια» πάνω σε διαλυμένα εισοδήματα για τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών από τα κοινωνικά επιδόματα. Φοροασυλία σε τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου

Με νέες αντιλαϊκές προσθήκες και χαράτσια εμπλουτίζονται οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητιέται τις μέρες αυτές στη Βουλή. Μετά και την αναμενόμενη υπερψήφισή του, και από το Γενάρη του 2013 στη βάση της νέας φορολογικής κλίμακας - καρμανιόλας, της απογείωσης της μηνιάτικης παρακράτησης του φόρου από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και από τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο οι μισθωτοί όσο και οι συνταξιούχοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναβαθμισμένη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, με το γεγονός ότι οι διαλυμένοι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις θα υποστούν παραπέρα απώλειες, στο πλαίσιο της βίαιης προσαρμογής στις ανάγκες «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι υποχρεώνονται να βρουν αποδείξεις λιανικής, αξίας στο 25% του μεγαλύτερου ποσού ανάμεσα στο πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα που θα προσδιοριστεί γι' αυτούς με βάση τις «αντικειμενικές δαπάνες» ή τα «τεκμήρια διαβίωσης»! Αν η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συγκεντρώσουν είναι χαμηλότερη, τότε θα πληρώσουν ένα ακόμη πρόσθετο χαράτσι, αυτή τη φορά πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους «λείπει». Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα το υπερδιπλασιάσουν στο 22% (από 10% φέτος) προκειμένου να εξομοιωθεί με το συντελεστή που ισχύει για το πρώτο κλιμάκιο του φόρου για μισθωτούς - συνταξιούχους. Με το κόλπο των αποδείξεων λιανικής, επιβάλλουν, διά της πλαγίας, νέα διογκωμένα χαράτσια σε ανύπαρκτες λαϊκές καταναλώσεις, δηλαδή για τα εμπορεύματα των καπιταλιστών που ξεμένουν απούλητα στο ράφι...

Με τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια», για το «έτσι θέλω» των μονοπωλίων, έρχονται να φορολογήσουν ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα. Καθένας που αναπνέει υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα με αφετηρία στα 3.000 ευρώ. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων, ακόμη και στο νοίκι, επιβάλλουν άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λαϊκός άνθρωπος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα τσακιστή, εξαναγκάζεται να τους πληρώσει φόρο με βάση τα δύο «τεκμήρια», τις 3.000 και τα 3.200, δηλαδή του υπολογίζουν «εισόδημα» στα 6.200 ευρώ!

Η «εφευρετικότητα» του κεφαλαίου δεν έχει τελειωμό. Ετσι, τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών οδηγούν στην παραπέρα συρρίκνωση, ακόμη και σε κατάργηση, κοινωνικών επιδομάτων, όπως αυτού που διαφημίζει η συγκυβέρνηση για τα παιδιά των νοικοκυριών που διαβιούν κάτω από το όρια της επίσημης φτώχειας, του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κ.ά, επιδόματα που συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος (υπολογίζουν το μεγαλύτερο από το πραγματικό ή το τεκμαρτό)! Η εφαρμογή του μέτρου μετά και τις ονομαστικές μειώσεις μισθών - συντάξεων αλλά και με τη διαμόρφωση του «περιουσιολογίου», που θα προωθήσουν με επόμενο νομοσχέδιο, επίσης με το ηλεκτρονικό φακέλωμα της κατανάλωσης για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο κ.ά., που ήδη γίνεται πράξη, συνεπάγονται για τη συνέχεια τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών ακόμη και από αυτά τα επιδόματα για τη διαχείριση της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπουν και τα παρακάτω νέα μέτρα:

Καταργείται το κουτσουρεμένο αφορολόγητο (σήμερα 5.000 ευρώ) και καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Με το συγκεκριμένο αρπάζουν 500 ευρώ από κάθε μισθωτό και συνταξιούχο σε σχέση με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και 1.200 σε σύγκριση με τις δηλώσεις του 2011.

Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματος
  • 32% για το εισόδημα 25.000 - 42.000 ευρώ
  • 42% για τα επιπλέον ποσά.

Προκλητικά ευνοημένοι βγαίνουν οι διάφοροι μεγαλοεισοδηματίες και άλλα σαπρόφυτα, οι οποίοι με τη σημερινή κλίμακα για εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ είχαν συντελεστή στο 45%.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά, στα 700 ευρώ για τους τρίτεκνους κ.ο.κ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Καταργείται η γκάμα των φοροελαφρύνσεων, που αφορούσε στις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, όπως για τόκους στεγαστικών δανείων (α' κατοικίας), νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Με το συγκεκριμένο, αφαιρούν από κάθε λαϊκό νοικοκυριό πολλές εκατοντάδες ευρώ το χρόνο, σε συνέχεια της διάλυσης με τον ισχύοντα νόμο. Μόνο από την κατάργηση των εκπτώσεων για τα νοίκια και τα φροντιστήρια των παιδιών αρπάζουν 200 ευρώ από κάθε λαϊκό νοικοκυριό, πάντα σε σχέση με τις φετινές (2012) φορολογικές δηλώσεις. Οι απώλειες και μόνο από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών σε σχέση με το 2011 φτάνουν στα 480 ευρώ. Σε πολλές εκατοντάδες ευρώ φτάνει η κλοπή από την κατάργηση των εκπτώσεων για τόκους στεγαστικού δανείου. Η ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες - νοσήλια, που δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, για φορολογούμενο με εισόδημα στα 15.000 ευρώ, αναγνωρίζουν ιατρικές δαπάνες μόνο κατά το μέρος τους που ξεπερνά τα 750 ευρώ.

Τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου, του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων» τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί, υπό προϋποθέσεις, «έκπτωση φόρου» 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη «επιστροφή» (2.100 ευρώ), δηλαδή στο επίπεδο εισοδήματος πάνω από 42.000 ευρώ.

Αυτοαπασχολούμενοι: Διαμορφώνουν συνθήκες στραγγαλισμού, στην κυριολεξία δείχνουν την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», προσφέροντας την πίτα στις ισχυρές επιχειρήσεις. Ολα όσα θα ισχύσουν για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων κ.ά.) θα εφαρμοστούν και για τους αυτοαπασχολούμενους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία προβλέπεται «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για εισόδημα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Για τα 3 πρώτα χρόνια της δραστηριότητας προβλέπεται συντελεστής στο 13% (από το πρώτο ευρώ) και μόνο για το εισόδημα μέχρι τα 10.000 ευρώ.

Το «τέλος επιτηδεύματος», το χαράτσι που πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, ανεβαίνει σε νέα εξουθενωτικά επίπεδα και εκτινάσσεται στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και στα 400 ευρώ στις άλλες περιοχές). Δηλαδή, διογκώνεται κατά 250 και 150 ευρώ, αντίστοιχα. Ανάγλυφα προκύπτει η ταξική επιλογή για τη βίαιη έξοδο αυτοαπασχολούμενων και μικροεπιχειρηματιών από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας», για τη συγκέντρωση της πίτας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και που εμφανίζονται στην Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εξαιρούνται όσοι έχουν «έγγραφη σύμβαση» με τον εργοδότη και που ταυτόχρονα δεν εργάζονται σε περισσότερους από τρεις εργοδότες.

Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ (από 500 ευρώ) και στα 800 ευρώ στις πόλεις με πληθυσμό κάτω από 200.000 κατοίκους.

Φτωχομεσαίοι αγρότες: Ολα όσα ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους - κατάργηση αφορολόγητων ορίων, εκπτώσεων, «ελαφρύνσεων» - θα ισχύσουν και για τους φτωχούς αγρότες από το 2013. Ηδη από τώρα προβλέπουν και τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από το 2014: Στο 13% μπαίνει ο φόρος από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος», όπως αυτό θα προκύπτει μετά την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τα γεωργικά εισοδήματα, ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας και στη βάση των λογιστικών βιβλίων, που η τήρησή τους θα γίνει υποχρεωτική. Από το 2013 οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες περικόπτονται στο 6% από 11%, σύμφωνα με προηγούμενο νόμο.

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις:

-- Αυτοτελής φορολόγηση 10%, από το πρώτο ευρώ, προβλέπεται στα εισοδήματα από νοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και 33% για τα μεγαλύτερα ποσά. Ο φόρος στους τόκους καταθέσεων αυξάνεται στο 15% (από 10%).

-- Ο φόρος στους μισθούς για τα πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται για τους αξιωματικούς στο 15% (από 6%) και για το υπόλοιπο πλήρωμα στο 10% (από 3%).

-- Φόρος «υπεραξίας», ανάλογα με την παλαιότητα, μπαίνει στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

-- Η φορολογία των κερδών των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην β' κατηγορίας), αυξάνεται στο 26% (από 20%) στο κλιμάκιο μέχρι τα 50.000 ευρώ και στο 33% για τα επιπλέον ποσά, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ολα για το κεφάλαιο

Προβλέπεται συρρίκνωση του φορολογικού συντελεστή για τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη, μεσοσταθμικά πάνω από 7 εκατοστιαίες μονάδες, με μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%, κατά 15 εκατοστιαίες μονάδες, και με τη διαμόρφωση του συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη στο 26% (από 20%). Η διάταξη «φωτογραφίζει» τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Ετσι κι αλλιώς, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, την ανυπαρξία κερδών ή ακόμη και την εμφανιζόμενη χασούρα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τσακιστή δεκάρα.

Η πρόκληση φτάνει στο απόγειό της με την πλήρη φορολογική ασυλία που δίνεται στους ντόπιους τραπεζίτες, τάχα προκειμένου να συμψηφίσουν τις εμφανιζόμενες απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Σε συνέχεια του πακτωλού με τα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης καθιερώνουν τώρα και το λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο» για περίοδο 30 ετών, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» τη χασούρα. Πρόκειται για φορολογικές απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ! Η πρόκληση έχει και συνέχεια, καθώς στη ρύθμιση δεν υπάγονται οι μικρο-ομολογιούχοι, αποταμιευτές που τους καταλήστεψαν με το «κούρεμα». Ειδικές πρόνοιες υπάρχουν για τα «αφορολόγητα αποθεματικά» των καπιταλιστών. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος και εισφορά το εισόδημα εφοπλιστικών «εταιρειών χαρτοφυλακίου», είτε με ελληνική είτε και με ξένη σημαία, εφόσον είναι συμβεβλημένες με το ΝΑΤ. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται και από το φόρο κληρονομιών για τις μεταβιβάσεις πλοίων!


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ