Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονο παρασκήνιο και σκληρές συγκρούσεις

Μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις
Μισθοφόροι αντικαθεστωτικοί προετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι συγκρούσεις τόσο πέριξ της συριακής πρωτεύουσας, όσο και σε σημαντικά, από συμβολικής και στρατηγικής άποψης, σημεία της χώρας, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα φάση «παζαριών» αλλά και επανεξέτασης στάσεων και συμμαχιών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξής του, για τα τέλη του χρόνου, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο πολιτική λύση στη Συρία και όχι στρατιωτική».

Αναλυτικότερος ο αναπληρωτής του, Τζέφρι Φέλτμαν, εκτίμησε ότι «αν η κατάσταση και οι δυναμικές συνεχίσουν ως έχουν στη Συρία, τότε η χώρα αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο καταστροφής» ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες. Με την άποψη αυτή μοιάζουν να συγκλίνουν και τα συμπεράσματα της έκθεσης που εκπόνησε η ειδική επιτροπή για τη Συρία που έχει συστήσει ο ΟΗΕ, της οποίας προεδρεύει ο Βραζιλιάνος Πάουλο Πινιέρο, και όπου συμμετέχει η πρώην εισαγγελέας του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις διατείνονται ότι μετά από τις περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στο βορρά, προχωρούν νοτιότερα και έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους πέντε πόλεις στην επαρχία Χάμα, τις Χαλφάγια, Κφαρ Ναμπουντάιχ, Χασράγια, Τιμπάτ αλ Ιμν, Κφαρ Ζίτα και ότι πλέον στόχος είναι η πόλη Μόρεκ, όπου υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, σημεία ελέγχου και στρατόπεδα. Η Μόρεκ θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πάνω στο δρόμο ανεφοδιασμού ανάμεσα στη Χάμα και στο Χαλέπι, που είναι επίσης πεδίο μάχης.

Πιο κοντά στη Δαμασκό, πληροφορίες ανέφεραν, χτες, ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για την έξοδο των αντικαθεστωτικών ενόπλων από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ.

  • Στο μεταξύ κλιμάκιο του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στην Αλεξανδρέτα της Τουρκίας για την ανάπτυξη των πυραύλων «Πάτριοτ» με το πρόσχημα της επίθεσης από τη Συρία.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ