Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γολγοθάς για τα λαϊκά στρώματα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φθηνότερο» κατά το... αστρονομικό ποσοστό του 4,65% ή κατά 7,37 ευρώ (!) (από 158,93 ευρώ σε 151,56 ευρώ) βγήκε φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που «έστρωσε» στα λαϊκά νοικοκυριά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σύμφωνα με τη δειγματοληπτική τιμοληψία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της (ΙΝΕΜΥ). Η πραγματικότητα, όμως, που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι με τους κατακρεουργημένους μισθούς και το τελευταίο «δώρο» Χριστουγέννων κάτω από 400 ευρώ δεν βιώνεται «τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι...» και αυτή είναι το ακριβές και αληθινό μέτρο των πραγμάτων. Οι δυσκολίες για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών είναι ανυπέρβλητες και, φυσικά, δεν εξαντλούνται στο τραπέζι της ημέρας των Χριστουγέννων. Είναι δυσκολίες καθημερινές, που διογκώνονται και συσσωρεύονται αβάσταχτα όσο βαθαίνει η αντιλαϊκή επίθεση συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων για να διασωθεί η κυριαρχία του κεφαλαίου μέσα από τη χρεοκοπία του λαού. Και, μέσα σ' αυτό, εντάσσεται και η αναδουλειά των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που στόχος του κεφαλαίου είναι η βίαιη εξόντωσή τους. Πτώση του τζίρου κατά 18% φέτος σε σχέση με πέρσι, προβλέπει η ΕΣΕΕ στον τζίρο των μαγαζιών την περίοδο των γιορτών, κατά 65,3% σε σύγκριση με το 2008, και πάει λέγοντας. Εργαζόμενοι και μικρέμποροι είναι θύματα της ίδιας πολιτικής, γι' αυτό και μαζί πρέπει να αγωνιστούν απέναντι στον κοινό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τα κέρδη των καπιταλιστών και τις πολιτικές που τα υπηρετούν.

Και... «γαλαζοαίματοι» στα σχολεία

Στη λίστα όσων μπαινοβγαίνουν στα σχολεία για να διαφημιστούν, να «ξεπλυθούν», να μορφώσουν στα μέτρα τους κ.ο.κ. προσφέροντας φιλανθρωπία, προστέθηκαν πρόσφατα και... «γαλαζοαίματοι». Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» αναφέρεται στο ειδικό σχολείο Β' Αθήνας που συστεγάζεται με το ιδιωτικό ίδρυμα «Χατζηπατέρειο», ο πρόεδρος του οποίου κανόνισε να παραστεί στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου η... «Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας».

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την πρεσβεία της Σερβίας, πρόκειται για Ελληνίδα, «παντρεμένη μ' έναν Σέρβο της δυναστείας που έδιωξαν απ' τη Σερβία μετά το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Πλασάρεται σαν πριγκίπισσα, επιθυμώντας να δημιουργήσει κλίμα "επιστροφής" και ταυτόχρονα διατηρεί μια ΜΚΟ που λέγεται "LIFE LINE" κι έχει εικονικό στόχο τη "φιλανθρωπία" και πραγματικό στόχο τον "άρτο τον επιούσιον" (το παντεσπάνι δηλαδή) της πριγκιπέσας».

Ο Σύλλογος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί όλοι οι "καπάτσοι" των ΜΚΟ και του νόμου του κέρδους που θέλουν να κάνουν τα σχολεία ξέφραγα αμπέλια στον κάθε επιτήδειο, είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Ολοι αυτοί οι "πρίγκιπες της απάτης" των ΜΚΟ, δεν έχουν καμιά επιφύλαξη να ρισκάρουν διακρατικές σχέσεις, πολιτεύματα, διπλωματίες, ευαισθησίες για την ειδική αγωγή, δημόσιο χαρακτήρα. Αρκεί να βγουν οι business και τα deals που σχεδιάζουν».

«Χρυσάφι» από τα... σκουπίδια!

«Επενδυτικό ενδιαφέρον» για την είσοδό τους στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων, μετά από τόσα άλλα ντόπια και ξένα μονοπώλια του κλάδου, εξέφρασαν και αυστριακές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στη Βιέννη. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, ενώ την παρουσίαση έκανε ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, και από την πλευρά του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ - «Invest in Greece») ο πρόεδρός του.

Ολοι τόνισαν ότι στην Ελλάδα ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων είναι ένας τομέας επενδυτικής ευκαιρίας, αφού σε όλα αυτά τα έργα επιδιώκεται σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα σε μακροχρόνια βάση και συνεργασία στην ολική διαχείριση του προβλήματος, και όχι απλώς ως ένα δημόσιο έργο.

Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι η ιδιωτικοποίηση της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιήσει τους σχεδιασμούς ορισμένων μονοπωλιακών ομίλων που επιδιώκουν να βγάλουν μεγάλα κέρδη - στην κυριολεξία χρυσάφι και από τα... σκουπίδια!

Βέβαια «τη νύφη» θα την πληρώσουν οι χειμαζόμενες λαϊκές οικογένειες που θα αναγκαστούν να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά τέλη καθαριότητας, πολλοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα, που θα βρεθούν απολυμένοι, αλλά και το περιβάλλον, αφού οι όμιλοι θα επιδιώξουν να εγκαταστήσουν την τεχνολογία - ακόμη και την καρκινογόνα καύση - που θα τους αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος, εξοβελίζοντας την ανακύκλωση.

Εδώ και τώρα ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση.

Αντικομμουνιστική σαβούρα στην ΕΤ1

«Αντίο σύντροφοι», «Παράδεισος επί της Γης», «Καλημέρα Λένιν», «Τι απέγιναν τα όνειρά μας», είναι μερικοί από τους τίτλους της αντικομμουνιστικής σαβούρας που σερβίρει η ΕΤ1 τους τηλεθεατές της τις τελευταίες μέρες. Ο,τι πιο αισχρό, ό,τι πιο κατασκευασμένο σε βάρος του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, έχει παρελάσει από την οθόνη της κρατικής τηλεόρασης, με το φερετζέ της επιστημονικοφάνειας και της προσωπικής μαρτυρίας. Είναι αδίστακτοι, αλλά δείχνουν και την πραγματική τους έγνοια. Είκοσι και πλέον χρόνια μετά τις ανατροπές, εν μέσω κρίσης του σάπιου καπιταλισμού, κλιμακώνουν τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού, για να ξορκίσουν τους φόβους τους.

Οι εφοπλιστές

Στον πίνακα της «Lloyd's List» με τους 100 επιχειρηματίες που πρωταγωνίστησαν το 2012 στη ναυτιλία με τις κινήσεις που έκαναν και τις επενδύσεις τους, φιγουράρουν τα ονόματα 14 Ελλήνων πλοιοκτητών και στελεχών της ναυτιλίας». Η «λίστα» των 14 δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι αποκαλυπτικά: «Την πρωτοπορία στην παγκόσμια ναυτιλία διατηρεί η Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNCTAD (....) η ελληνική εμπορική ναυτιλία κατέχει την πρώτη θέση με βάση τη μεταφορική ικανότητα (DWT) με δεύτερη την Ιαπωνία. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν 3.321 πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 224.051.881 DWT και κατέχουν μερίδιο 16,10% στον παγκόσμιο στόλο». Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι Ελληνες εφοπλιστές ακόμα και σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, εξακολουθούν να «βγάζουν» αμύθητα κέρδη.

Από πού προκύπτει αυτή η κερδοφορία; Με τη στήριξη της πολιτικής που χρόνια τώρα διαμορφώνουν υπέρ τους οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας όπως και η συγκυβέρνηση, οι εφοπλιστές έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο σε βάρος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Επί δεκαετίες, ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών. Είναι ανυπολόγιστα τα ποσά που οφείλουν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο. Επιπρόσθετα, το 2005 ποντοπόροι εφοπλιστές και αυτοί των κρουαζιερόπλοιων απαλλάχτηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιδοτούνται με «ζεστό χρήμα» από την τσέπη των εργαζομένων, για να καλύπτουν τα ελληνικά νησιά με πλοία «σκυλοπνίχτες».

Περίπου 450 πλοία ναυπηγούν αυτή την περίοδο, αλλά ούτε κουπί στα ναυπηγεία της χώρας. Οι εφοπλιστές είναι πλήρως φοροαπαλλαγμένοι, δεν πληρώνουν ΦΠΑ ούτε για τη λεκάνη της τουαλέτας τους. Οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ούτε σταγόνα πετρελαίου, όμως για τους εφοπλιστές το πετρέλαιο είναι αφορολόγητο (τράνζιτ). Τα κέρδη τους είναι ματωμένα από το αίμα των εργατών στεριάς και θάλασσας.

Από την άλλη, οι ναυτεργάτες, βιώνουν την ανεργία και την εξαθλίωση, τη στυγνή εκμετάλλευση στα καράβια. Περίπου 12.000 άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο ...ιλιγγιώδες ποσό των ...294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους ναυτεργάτες. Ενώ οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία. Οι ναυτεργάτες βιώνουν τη σύγχρονη δουλεία, τα δουλεμπορικά κυκλώματα, τις συντάξεις - πείνας τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων, τη «μαύρη εργασία», την τρομοκρατία. Ομως, οι ναυτεργάτες είναι που φτύνουν αίμα στα πλοία για να τσεπώνουν απίστευτο πλούτο οι εφοπλιστές. Οι ναυτεργάτες είναι η δύναμη που κρατά τα πλοία εν κινήσει και αργά ή γρήγορα με την οργάνωση της πάλης τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, με τη λαϊκή συμμαχία θα διεκδικήσουν τον ιδρώτα τους, το μόχθο τους, τον πλούτο που παράγουν, πετώντας από το σβέρκο τους τα παράσιτα της κοινωνίας.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Σκοπεύουν αιώνια λιτότητα για να μακροημερεύουν τα κέρδη...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 2013 ΕΙΝΑΙ η χρονιά που «θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας». Και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας το δήλωσε αυτό και οι FINANCIAL TIMES το έγραψαν που φιλοξένησαν συνέντευξή του. Αρα δεν υπάρχει αμφιβολία.

Είναι αλήθεια πως τόσες «κρίσιμες χρονιές» μαζεμένες δεν μας είχαν τύχει ποτέ, αφού αν θυμάστε τα ίδια ακριβώς μας έλεγαν από το 2009. Κάθε χρόνος και πιο κρίσιμος από τον προηγούμενο. Γεμάτος φυσικά με νέα μέτρα και «θυσίες».

Εμείς πάλι πιστεύουμε ότι η πραγματικά «κρίσιμη χρονιά» θα είναι το... 2050! Γιατί εκεί το πάνε το πράγμα. Σε αιώνια λιτότητα, φτώχεια και ανεργία για το λαό, προκειμένου να μακροημερεύουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟΥΣ ΦΑΝΗΚΕ πολύ... γενναιόδωρη η μείωση φόρου κατά 2.100 ευρώ που προβλέπουν στο φορολογικό τους νομοσχέδιο και είπαν να προσθέσουν πάνω τους και το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων προκειμένου να τη δικαιούται κάποιος φορολογούμενος.

Δεν φτάνει δηλαδή που εξαφάνισαν το αφορολόγητο, πρέπει να μας βάλουν να μαζεύουμε χαρτάκια. Κι αυτό το αποκαλούν κίνητρο για... «φορολογική συνείδηση». Την ίδια ώρα που εφοπλιστές, βιομήχανοι και τραπεζίτες, μαζεύουν «όλο το χαρτί» των φοροαπαλλαγών και των προνομίων.

Α, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ, πάντα επίκαιρος και ουσιαστικός αυτός ο Κώστας Σκανδαλίδης! Θέλει - όπως μας είπε - να «βγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και να δει τον εαυτό του» όπως και να «επιστρέψει στην κοινωνία».

Καμία αντίρρηση, μόνο που θα δυσκολευτεί λιγουλάκι. Διότι για να... δει κανείς κάτι, πρέπει να έχει μείνει κάτι να φαίνεται, πράγμα που δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς για το ΠΑΣΟΚ. Οσο για την κοινωνία, τους βεβαιώνουμε ότι... περιμένει την επιστροφή τους με ανοιχτές αγκάλες ύστερα από τα καλά που έχουν κάνει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Προέτρεψε μάλιστα τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην ψηφίσει άλλα μέτρα. Μάλλον όσα έχει ήδη ψηφίσει του φαίνονται λίγα...

Ανάπτυξη με μισθούς 300 ευρώ!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προχτές ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε περιχαρής ότι η μέση σύνταξη όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων το 2012 ανέρχεται στα 542 ευρώ. Επετεύχθη έτσι ο στόχος που ο ίδιος και η κυβέρνηση είχαν θέσει ότι δεν μπορεί η σύνταξη να είναι πάνω από το κατώτατο μισθό των 586 ευρώ... Χθες, τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που δημοσιοποιήθηκαν, μέσω του «Ελεύθερου Τύπου», έρχονται να αποδείξουν ότι επιτεύχθηκε και ο στόχος που αφορά τους μισθούς, που έπεσαν στα 300 ευρώ το μήνα για τους νεοδιόριστους. Τα στοιχεία είναι πράγματι συγκλονιστικά: Από τις 502.598 νέες προσλήψεις που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα μέσα στους πρώτους 9 μήνες του 2012, οι 285.470 θέσεις εργασίας ήταν με πλήρη απασχόληση (8ωρο) και κανονικό μισθό, ενώ οι 217.126 θέσεις καλύφθηκαν από εργαζόμενους με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή με 4ωρη και τριήμερη απασχόληση με το μισό μισθό, δηλαδή με 300 ευρώ! Με άλλα λόγια, το 50% των νεοπροσλαμβανόμενων βρίσκονται σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας και με μισθούς πείνας. Ας σημειωθεί ότι αυτός είναι ο νόμιμος μισθός για απασχολούμενους με μερική απασχόληση, δηλαδή με τα 295 ευρώ (μικτά) μετά τις μειώσεις που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη με την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Πράγματι, έχει δίκιο λοιπόν η κυβέρνηση που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι έχει «αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα» και έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που επαγγέλλονται, έτσι θα κάνουν τις επενδύσεις. Ο λαός δεν πρέπει να τρέφει ψευδαισθήσεις. Ανάπτυξη προς όφελος του λαού, με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, δεν μπορεί να υπάρξει δίχως να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια από μια λαϊκή εξουσία.

Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια

«Το "πράσινο φως" στη χορήγηση μέρους προκαταβολής ύψους 244.170,26 ευρώ στη Unilever Logistics για την ενίσχυσή της με το κίνητρο της επιχορήγησης και το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, ενέκρινε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης. Σημειώνεται ότι η επένδυση της Unilever Logistics αφορά στην ίδρυση μονάδας παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, συνολικού επιλέξιμου κόστους 10,312 εκατ. ευρώ και ενισχυόμενου κόστους 9,3 εκατ. ευρώ, με αναλογούσα επιχορήγηση ύψους 1,395 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 15%». Η χτεσινή είδηση, μια μέρα δηλαδή μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής 13 πολυεθνικών, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της παραπάνω πολυεθνικής, τα λέει όλα για τις επενδύσεις που θέλει να προσελκύσει η κυβέρνηση αλλά και τα «μέσα» που χρησιμοποιεί για να το πετύχει. Δεν αρκείται μόνο στη διασφάλιση των γενικότερων προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η φτηνή εργατική δύναμη, η τζάμπα προσφορά υποδομών και δημόσιας περιουσίας, αλλά προσφέρει και φρέσκο «ζεστό χρήμα» μέσω κρατικών επιχορηγήσεων, «κινήτρων» και φοροαπαλλαγών. Ολα αυτά στο όνομα των επενδύσεων που θα φέρουν θέσεις εργασίας για τα εκατομμύρια των ανέργων. Πρόκειται, βέβαια, για καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών. Οι επενδύσεις που θα γίνουν από τους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους θα γίνουν σε επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, με γνώμονα την άμεση και υψηλή κερδοφορία. Θα δημιουργήσουν όμως λίγες, προσωρινές και μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ελάχιστες, για να ανακουφίσουν έστω και λίγο το οξύτατο πρόβλημα της υψηλής ανεργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του Α. Σαμαρά με τα στελέχη των πολυεθνικών δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε θέσεις εργασίας. Η «παράλειψη» αυτή έβγαζε μάτι και στις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου τις προηγούμενες βδομάδες με τις οποίες διαφημίζονταν οι επενδύσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων (Cosco, Hewllet-Packard, Philip Morris - Παπαστράτος, Unilever)...Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Φιλολαϊκή ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με κοινωνικοποιημένα μονοπώλια και το λαό στην εξουσία.

Κυβερνητικές... «σκουληκιές»

Εκεί που τους χρωστάνε... αποζημιώσεις, τους παίρνουν και... νέες εισφορές. Εχει γίνει, πλέον, εξοργιστική η κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών για τις αποζημιώσεις από τις μεγάλες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Αποτελεί πρόκληση και εμπαιγμό να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ένα ακόμα νέο χαράτσι - την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού - ως ανακουφιστικό μέτρο. Τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για 3η συνεχή χρονιά (2010 - 2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση - αποζημίωση δεν έχουν! Τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον! Πρωθυπουργός και συγκυβέρνηση επιμένουν σκοπίμως να αφήνουν μέχρι τώρα χωρίς αποζημιώσεις τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς από το πράσινο σκουλήκι και κρύβονται πίσω από την άρνηση έγκρισης της Κομισιόν για την αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) των ζημιών του 2010. Οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνουν ήδη τσουχτερά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και δεν αντέχουν επιπλέον χαράτσια, για κάλυψη των ζημιών από το πράσινο σκουλήκι, αν θέλουν να έχουν αποζημίωση, που πάλι δε θα καλύπτει το 100% της ζημιάς. Η όλη κατάσταση αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, την ορθότητα του αιτήματος της ΠΑΣΥ, για ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Στην κατεύθυνση αυτή, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται οργανωμένα και συντονισμένα να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολα τα παιδιά δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς

Η συζήτηση που έχει ανοίξει, το τελευταίο διάστημα, για τους παιδικούς σταθμούς και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, είναι υποκριτική και μακριά από το πραγματικό πρόβλημα. Γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό. Ολα τα παιδιά των εργατικών λαϊκών οικογενειών πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό. Ομως, χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός και οι εργαζόμενοι γονείς τους δυσκολεύονται να βγουν στο μεροκάματο. Από αυτή τη σκοπιά, η όποια κουβέντα γίνεται, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε άκυρη τη σύμβαση ανάμεσα στην ΕΕΤΑΑ (φορέας υλοποίησης του προγράμματος του ΕΣΠΑ) και τους δικαιούχους φορείς (δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί), οι δήθεν τσακωμοί που εκδηλώνονται ανάμεσα σε δημάρχους, υπουργό Εργασίας, οι σκληρές δηλώσεις για το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και η όποια εξέλιξη υπάρξει, δε θα λύσει το βασικό και κύριο πρόβλημα που αναφέραμε παραπάνω. ΟΛΑ τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς οι γονείς τους να πληρώνουν τροφεία. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας, ώστε να περικοπούν υπηρεσίες προς τα παιδιά, που θα φιλοξενούνταν, δωρεάν, σε ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τουλάχιστον 53.000 παιδιά είχαν αποκλειστεί, ενώ οι ανάγκες των γονιών σε φιλοξενία ήταν και είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτερες, αφού δε διαθέτουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ οι δημοτικοί - εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ - δεν επαρκούν.

Η μείωση αυτή στο κόστος ανά παιδί, μαζί με μια επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε, τότε, ως μεγάλη επιτυχία, ως... θρίαμβος, γιατί - έλεγαν - θα εξοικονομούνταν πόροι και θα φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά στις δομές Προσχολικής Αγωγής που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα. Η όλη εξέλιξη κατέληξε στο να φιλοξενηθούν μεν περισσότερα παιδιά, και συγκεκριμένα 61.000 από 43.000 που προβλεπόταν αρχικά. Οδήγησε, όμως, πολλούς παιδικούς σταθμούς στην επιβολή τροφείων που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και τα 400 ευρώ το χρόνο, κυρίως για τη σίτιση των παιδιών. Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι γονείς επιβαρύνονται και για το κόστος μεταφοράς των μαθητών, το οποίο από την αρχή δεν προβλεπόταν στη σύμβαση. Τώρα, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναζητούν νομικές λύσεις, ώστε να μη σταματήσει το πρόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, οι εργαζόμενοι στους δήμους, πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν να μη μείνει κανένα παιδί εκτός, να μην κλείσει κανένας, αλλά αντίθετα να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών, να καταργηθούν τα τροφεία, να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των παιδιών, να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου. Αυτοί είναι στόχοι πάλης, πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές. Μακριά από τις διαχειριστικές λύσεις και λογικές που διαιωνίζουν και εντείνουν ένα μεγάλο βάσανο για τα φτωχά νοικοκυριά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ