Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο Πούτιν εκθείασε την καπιταλιστική ανάπτυξη

Στην καπιταλιστική Ρωσία έχουν πολλαπλασιαστεί οι άστεγοι και μόνο φέτος από την αρχή του χειμώνα έχουν πεθάνει πάνω από 40 άνθρωποι από το κρύο
Στην καπιταλιστική Ρωσία έχουν πολλαπλασιαστεί οι άστεγοι και μόνο φέτος από την αρχή του χειμώνα έχουν πεθάνει πάνω από 40 άνθρωποι από το κρύο
ΜΟΣΧΑ.--

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης έδωσε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου στη Μόσχα. Ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, δηλαδή της θέσης που κατάφεραν να πετύχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά, τονίζοντας πως υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο Γενάρης - Οκτώβρης του 2012 που έφτασε στο 3,7%, εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη και της μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπήρξε μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 5,4% το Νοέμβρη, έναντι 6,6% στις αρχές του έτους και σημείωσε πως η κυβέρνηση υπολογίζει για το 2012 μια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Μιλώντας για τις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ υπογράμμισε πως οι δύο χώρες «δεν είναι εχθροί», παραδέχτηκε όμως πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας». Ομως, «αυτό δείχνει πως τα δύο μέρη πρέπει να κάνουν υπομονή και να αναζητήσουν έναν συμβιβασμό, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εθνική τους ασφάλεια», πρόσθεσε. Τόνισε πως ο αμερικανικός νόμος που τιμωρεί τους Ρώσους, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλητηριάζει τις σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον, ενώ χαρακτήρισε «σωστή» την απόφαση που πήρε πρόσφατα η Κρατική Δούμα να απαγορευτούν οι υιοθεσίες από Αμερικανούς παιδιών από τη Ρωσία. Απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας είναι αυταρχικό φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφασή του το 2008 να μην αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να εκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα για τρίτη συνεχή φορά.

Τέλος, αναφερόμενος στη Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως δεν ανησυχεί για την τύχη του καθεστώτος Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, λέγοντας πως «αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει εκεί», αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας «πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της και δε θα βοηθήσει στρατιωτική επέμβαση από έξω». Επίσης, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί ό,τι έγινε στην Λιβύη» και κατέληξε «δεν θέλουμε απλώς η σημερινή αντιπολίτευση, αναλαμβάνοντας την εξουσία, να αρχίσει να μάχεται με τους ανθρώπους που είναι σήμερα στην εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ