Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επικίνδυνη εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας

Προάγγελο δραματικών εξελίξεων στη δημόσια υγεία αποτελεί η επανεμφάνιση το τελευταίο διάστημα κρουσμάτων λύσσας σε ζώα στη Βόρεια Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο.

Το τελευταίο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας, εμφανίστηκαν κρούσματα λύσσας σε 3 αλεπούδες και 2 σκύλους, σε Καστοριά, Κοζάνη και Πέλλα. «Ολα τα άτομα που έτυχε να έρθουν σε επαφή ή να υποστούν δήγματα από ύποπτο ζώο, έχουν δεχτεί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα μέσω εμβολιασμού και αντιλυσσικού ορού και είναι μέχρι σήμερα καλά στην υγεία τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χωρίς αυτή η αναφορά να μπορεί να είναι καθησυχαστική με δεδομένη τη γύμνια των δομών δημόσιας υγείας.

Η λύσσα μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την είσοδο του ιού μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους ή το νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου και όχι με το χάιδεμα ή την επαφή ακέραιου δέρματος με σάλιο, ούρα ή κόπρανα ζώου.

Η ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα χαρακτηρίζεται από αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του ζώου, μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ