Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
1 δισ. το μήνα για τόκους!

Ξεπουπούλιασαν τα λαϊκά στρώματα με τους φόρους και τα χαράτσια

Διευρύνεται η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη των κρατικών εσόδων μέσα στη χρονιά, την ίδια όμως στιγμή εντείνονται και τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, σε ό,τι αφορά στη συνολική εικόνα για τα συνολικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη.

Η παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η κατρακύλα των λαϊκών εισοδημάτων, η μαζική ανεργία και η φτώχεια, τα οποία είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής, έχουν ανατρέψει τους προηγούμενους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, σε κραυγαλέα αντίθεση με τις συνεχείς τρανταχτές φορολογικές επιβαρύνσεις και τα αντιλαϊκά χαράτσια, η μάζα των φετινών φορολογικών εσόδων που έχουν στο κρατικό ταμείο «διολισθαίνει» σε χαμηλότερα επίπεδα, αποτελεί τον προπομπό για τα νέα επόμενα μέτρα στα οποία και θα προχωρήσουν προκειμένου να μπαλώσουν τις εμφανιζόμενες αστοχίες.

Ειδικότερα:

Καθαρά έσοδα: Στο 11μηνο του 2012 διαμορφώνονται στα 45,8 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. στο περσινό 11μηνο) με ρυθμό υποχώρησης 1,5%. Ο αντιλαϊκός στόχος για το φετινό 12μηνο έχει ανεβεί στα 52,4 δισ. ευρώ, κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο πως δεν πρόκειται να καλυφθεί, αλλά θα εμφανιστούν νέες «τρύπες» και «ελλείμματα», τα οποία και αξιοποιούν για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η εξέλιξη των εσόδων είναι χαρακτηριστική για το περιεχόμενο και την ουσία της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σε μια εποχή που τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, αυτών δηλαδή που σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών εσόδων, έχουν μειωθεί δραματικά, τα έσοδα εξακολουθούν να παραμένουν στην πραγματικότητα στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας ότι οι καπιταλιστές, επικαλούμενοι ζημιές, σχεδόν δεν πληρώνουν καθόλου φόρους, ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέγεθος της κλοπής που υφίστανται οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μαζί με τους υπέρογκους άμεσους φόρους πληρώνουν σχεδόν το σύνολο των έμμεσων φόρων, αλλά και τα διάφορα χαράτσια που επινόησαν οι κυβερνώντες για τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης.

Κρατικές δαπάνες: Αποφασιστικό εργαλείο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» είναι η διάλυση του συνόλου των κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες. Οι λεγόμενες «πρωτογενείς» δαπάνες» (όπως συντάξεις, μισθοί στο δημόσιο τομέα, κρατική επιχορήγηση σε ασφαλιστικά ταμεία, για Υγεία, Παιδεία κ.ά.) καταγράφουν παραπέρα συρρίκνωση που πλησιάζει το 10%. Οι δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους (χώρια τα χρεολύσια) έφτασαν στα 11,4 δισ. ευρώ!

Το εμφανιζόμενο έλλειμμα φτάνει στα 12,9 δισ. ευρώ (από 21,5 δισ. ευρώ πέρυσι) με υποχώρηση 40%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά ότι «δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012, γεγονός που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, που είναι και ο μεγάλος εθνικός στόχος»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ