Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΤΟΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
Τώρα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας...

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες ότι η καταβολή άτοκου δανείου ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, το 2008, σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς, για την αγορά δημητριακών, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση. Οπως φαίνεται πρόκειται για μια ανακοίνωση σκοπιμότητας και δημιουργίας εντυπώσεων. Ως γνωστόν, η Κομισιόν αξιώνει επίσης να επιστραφούν πίσω τα χρήματα και εντόκως.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι εντός ΕΕ δεν μπορεί να υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις ώστε να στηρίζεται πραγματικά το εισόδημα των θιγόμενων αγροτοκτηνοτρόφων από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση γίνεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση των ενισχύσεων ψίχουλα (De minimis) για κτηνοτρόφους, ενισχύσεις που δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Οπως δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα τα 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις το 2008.

Μπορεί ενδεχομένως να τίθεται θέμα διαχείρισης των χρημάτων αυτών και να υπάρχει επίσης και θέμα ρουσφετολογικών προτιμήσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την οδυνηρή πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, ενώ από την άλλη φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας καλούνται να διεκδικήσουν τιμές επιβίωσης και την καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Διαφορετικά δε θα προκύψει λύση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ