Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Πάρε δώσε για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Στα παζάρια για τις δαπάνες μέχρι το 2020 μεταφέρθηκαν οι κόντρες για τη διαχείριση της κρίσης

Με τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη να κλιμακώνονται στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής για τον προϋπολογισμό της λυκοσυμμαχίας τα έτη 2014-2020, ύψους 1,047 τρισ. ευρώ. Πριν την έναρξη των εργασιών, το μεγαλύτερο αγκάθι για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στους «27» παρέμενε η Βρετανία, η οποία ζητούσε περικοπές δαπανών μεγαλύτερες των 75 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ήδη ο Χ. Βαν Ρομπάι.

Η χτεσινή πρώτη μέρα της Συνόδου αναλώθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών διμερείς συναντήσεις των αρχηγών κρατών με τον πρόεδρο της ΕΕ, πριν την έναρξη των εργασιών, που καθυστέρησαν γι' αυτό το λόγο. Αν μέχρι σήμερα δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία, τα παζάρια θα συνεχιστούν ακόμα και το Σάββατο, ενώ η Γερμανία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί η συζήτηση σε νέα Σύνοδο, στις αρχές του 2013.

Η Βρετανία ζητάει μείωση, «ή στη χειρότερη περίπτωση, πάγωμα» του προϋπολογισμού, απειλώντας με βέτο, αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στην έκπτωση που της έχει παραχωρηθεί σε ό,τι αφορά το μερίδιό της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και απορρίπτει την πρόταση να αποκτήσει «ίδιους πόρους» ο προϋπολογισμός.

Στις κόντρες πρωταγωνιστούν και άλλα κράτη, όπως η Γαλλία, η οποία θέλει να μη μειωθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν τον αγροτικό τομέα και η Ισπανία, που ενδιαφέρεται για τα κονδύλια σχετικά με την αλιεία. Η Σουηδία από την πλευρά της θέλει μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τις «νέες βιομηχανίες». Με τις περικοπές διαφωνεί και η Πολωνία.

Καθένας και το βέτο του...

Με βέτο προειδοποίησε και ο Μ. Μόντι αν δεν εξασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία. Καταψήφιση του προϋπολογισμού από το Ευρωκοινοβούλιο προανήγγειλε ο Μ. Σουλτς, αν δεν επιτευχθεί ικανοποιητικός συμβιβασμός και υπάρξει μεγάλη μείωση στις δαπάνες, ενώ με συμβιβαστική διάθεση εμφανίστηκε ο Φρ. Ολάντ, ο οποίος συναντήθηκε και με την Α. Μέρκελ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι ένας συμβιβασμός» και καμία χώρα «δεν μπορεί να έρθει επιζητώντας αυτό που έχει καταβάλει, διαφορετικά δεν υπάρχει πλέον Ευρώπη».

Μεταφέροντας το κλίμα της Συνόδου, άρθρο στη διαδικτυακή σελίδα του BBC σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι 27 δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, «αυτό θα σημαίνει πως το 2013 θα χαρακτηριστεί από συναντήσεις προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Παραθέτει ακόμα δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που ισχυρίζεται ότι «κανείς δε συζητά για την ποιότητα των επενδύσεων, είναι όλες κόψιμο, κόψιμο, κόψιμο...», δείχνοντας ότι ο προϋπολογισμός συνδέεται άμεσα με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, καθώς παραπέρα μείωση των δαπανών θα οδηγούσε σε πλήρη αδυναμία των κρατών να χρηματοδοτήσουν τους καπιταλιστές για να κάνουν επενδύσεις. Το άρθρο αναφέρει τέλος πως για κάθε ευρώ που ξοδεύεται από την ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις ξοδεύουν πενήντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ