Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στα όρια η αντιπαράθεση

Σαν απατημένοι σύζυγοι οι εφημερίδες της αστικής τάξης τπ 'ριξαν στο «κλάμα και των αγίων» μπροστά στη διαπίστωση ότι οι εταίροι έχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα να λύσουν όπως τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η αλήθεια είναι πως οι «εταίροι» εξαρχής έκαναν καθαρό ότι το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: η όξυνση του μεταξύ τους ανταγωνισμού, καθώς το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης δεν επιτρέπει να επιβιώσουν όλοι. Αλήθεια, επίσης, είναι ότι η «πλειοψηφία των πολιτών» ψήνεται καιρό τώρα να επιλέξει ιμπεριαλιστή. Και αλήθεια, τέλος, είναι ότι έχει καθυστερήσει αρκετά να δημιουργηθεί μια σοβαρή «εστία αντιευρωπαϊκής αναταραχής».

Το γεγονός ότι πλέον η ΕΕ δεν συγκινεί και πολλούς είναι τελικά ένα από τα θετικά της όλης εξέλιξης.

Θα μείνει, όμως, θετικό στα χαρτιά όσο δεν αναπτύσσεται δυναμικά το κίνημα για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για μια άλλη οικονομία, τη λαϊκή.

***

Γεγονός είναι και η διαπίστωση της Alpha Bank: η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, αφού οι μισθοί έχουν πλέον πιάσει πάτο. Ετσι, όμως, φτάνουμε και στο ζουμί. Καλοί οι χαμηλοί μισθοί, αλλά η κρίση δε λέει να σταματήσει. Γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιθετικό το κεφάλαιο, καθώς τώρα έρχεται η ώρα μερικοί απ' τους καπιταλιστές να βγουν εκτός παιχνιδιού (πρόκειται για την περίφημη καταστροφή κεφαλαίου για την οποία πολλοί καμώνονται πως δεν ξέρουν τι είναι).

Αυτή η επιθετικότητα δεν μπορεί παρά να εκφραστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση της επίθεσης στην εργατική τάξη. Οι αθώες ερωτήσεις «γιατί με 450 το μήνα και οι άλλοι με 40 ευρώ;» προετοιμάζουν κλίμα γι' αυτό που ήδη αναγγέλλεται: να είναι τα 450 ευρώ οροφή προς τα πάνω. Είναι ακριβώς η στιγμή που οι καπιταλιστές κάνουν καθαρό πως ο καιρός που αναγκάζονταν να κάνουν παραχωρήσεις κάτω από την πίεση του κινήματος έχει τελειώσει, τώρα έχουν επείγοντα ζητήματα να λύσουν: το ποιος απ' όλους τους θα μείνει στον αφρό. Είναι η στιγμή που το εργατικό κίνημα είναι υποχρεωμένο να βάλει ανοιχτά το θέμα: ή αυτοί ή εμείς.

Το βάζει, εξάλλου, η ίδια η αστική τάξη, όταν πιάνουν την πένα επιφανή στελέχη της για να δηλώσουν ευθέως ότι η ανυπακοή δεν γίνεται ανεκτή κι ότι αργά ή γρήγορα αυτός που έχει το μονοπώλιο της βίας θα το υπερασπίσει στην πράξη.

Για την εργατική τάξη, τα καμπανάκια είναι ήδη αρκετά.

Αυτό που γράφει ο Ανδριανόπουλος είναι ότι η αστική τάξη έχει πρόβλημα με την κατεύθυνση που δίνει στους αγώνες το ΚΚΕ. Αγώνες που αδυνατίζουν το σύστημα. Δίκιο έχει. Να αυξήσουμε την ανησυχία του. Ανυπακοή έδειξαν οι εργάτες της «Χαλυβουργίας», ανυπακοή δείχνουν οι υπάλληλοι του Φουρλή.

Κι εκεί, στο καμίνι της σύγκρουσης με τον καπιταλιστή διαμορφώνουν συνείδηση ως τάξη ενάντια σε τάξη. Αυτό φοβίζει τους Ανδριανόπουλους. Σ' αυτό πρέπει να επιμείνουμε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ