Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δρομολογείται ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Να συμφωνήσει η Ελλάδα στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου και να αποδεχτεί τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, πριν συμφωνηθεί κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, ζητούν Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι. Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών, αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα η διαδικασία διαμεσολάβησης από τον ΟΗΕ.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ο Μ. Νίμιτς με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στο επίκεντρο βρέθηκε το «Μνημόνιο Κατανόησης», με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει το ζήτημα της ονομασίας και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Μ. Νίμιτς εμφανίζεται να έχει καταθέσει «νέα πρόταση» για την ονομασία, η οποία όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αποτελεί επανάληψη της παλαιότερης και γνωστής εκδοχής του γεωγραφικού προσδιορισμού (Βόρεια Μακεδονία). Αυτήν την εκδοχή, που βρίσκεται στο τραπέζι από το 2004, οι ελληνικές κυβερνήσεις εμφανίζονται πρόθυμες να την αποδεχτούν, αρκεί να ισχύει για όλες τις χρήσεις και όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει ο «Ρ», ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να επικυρώσει και εγγράφως (ενδεχομένως με επιστολή του πρωθυπουργού ή του ΥΠΕΞ) ότι η ΠΓΔΜ εκπληρώνει τα κριτήρια για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ