Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Δημήτρης Σιατόπουλος

Σε ηλικία 84 ετών «έφυγε» το βράδυ της Κυριακής στο «Ιπποκράτειο» από ανακοπή καρδιάς ο εξαιρετικός συγγραφέας και κριτικός Δημήτρης Σιατόπουλος, από τους πιο δυναμικούς εργάτες της πνευματικής και λογοτεχνικής γενιάς του '40.

Γεννήθηκε στην Ανατολή Φθιώτιδας το 1917, αλλά παιδί ακόμη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά, ενώ παρακολούθησε φιλολογία και θέατρο. Εργάστηκε στο υπουργείο Γεωργίας και άσκησε τη δικηγορία στον Αρειο Πάγο, ενώ παράλληλα ανέπτυσσε τη συγγραφική και δημοσιογραφική του δραστηριότητα σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας και της περιφέρειας.

Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Από το 1976 και για δέκα χρόνια διεύθυνε τη «Φιλολογική Βραδυνή» μετά το θάνατο του Μπάμπη Κλάρα, ο οποίος εγκαινίασε αυτή τη στήλη. Ο Δ. Σιατόπουλος ήταν από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ραδιοφωνίας, με παραγωγές που άφησαν εποχή, όπως το «Λογοτεχνικό δεκάλεπτο της Κυριακής», «Μορφές και χώροι του πνευματικού μας πολιτισμού», «Καλλιτεχνικό συμπόσιο», «Οι λαοί και η λαογραφία».

Παράλληλα, επί 30 χρόνια, είχε αναλάβει τις κριτικές, την πολιτιστική εκδοτική δραστηριότητα και την προβολή των επετείων στην ετήσια έκδοση της «Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς». Εγραφε βιβλιοκριτική στην «Εστία» και μέχρι πρότινος στο περιοδικό «Ναυτική Ελλάς». Συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με την ιδιότητα του προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας και αντιπροέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Βραβείου «Ιπεκτσί».

Στα σπουδαιότερα έργα του περιλαμβάνονται τα βιβλία «Γκρέκο ο ζωγράφος του θεού», «Ο Γέρος του Μωριά», «Η δίκη της Φρύνης», η ποιητική μετάφραση της «Ιλιάδας» κ.ά. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (1974), το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορηματικής βιογραφίας (1978), τον πρώτο κρατικό έπαινο θεάτρου (1976) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ