Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Θέατρο
Παγκόσμια Μέρα θεάτρου για παιδιά

«Το σκλαβί» στη «Μικρή Πόρτα»
«Το σκλαβί» στη «Μικρή Πόρτα»
Η 20ή Μάρτη 2001 ορίστηκε ως η πρώτη Διεθνής Μέρα που θα είναι αφιερωμένη στο θέατρο για παιδιά. Η σημερινή μέρα θα εορταστεί σε όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει μια περιφανή αναγνώριση του ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη του θεάτρου στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Η Διεθνής Εταιρία Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνδέει χιλιάδες θιάσους, καθώς και συγγραφείς, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και παιδαγωγούς από 65 χώρες. Από την Ιαπωνία ως την Ουρουγουάη, από τη Γροιλανδία ως τη Μαδαγασκάρη, από την Ιρλανδία ως το Ουζμπεκιστάν τα μέλη της Διεθνούς Εταιρίας επικοινωνούν και συνεργάζονται, προσπαθώντας να συμβάλουν στην άνοδο του επιπέδου των παραστάσεων που απευθύνονται στα παιδιά και τους νέους, στην πλατύτερη διάδοση της θεατρικής παιδείας και στην υποστήριξη κάθε αξιόλογης προσπάθειας στον τομέα του παιδικού θεάματος.

Με αφορμή τον εορτασμό το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους σε επιστολή του προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας, προς το Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς και προς τα ΜΜΕ προτρέπουν να σκύψουμε με νηφάλια αισιοδοξία πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το θέατρο για παιδιά.

«Στα τελευταία τριάντα χρόνια» -αναφέρει η επιστολή- «οι εξελίξεις στον τομέα αυτό υπήρξαν θεαματικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Ο αριθμός των επαγγελματικών θιάσων που παίζουν για παιδιά αυξάνεται καθημερινά, το θέατρο έχει πια ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα, αλλά τα προβλήματα που προκύπτουν είναι τεράστια και για να τα λύσουμε χρειαζόμαστε τη συντονισμένη βοήθεια όλων (της πολιτείας, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των ΜΜΕ). Το θέατρο για παιδιά δε χρειάζεται μόνο προικισμένους καλλιτέχνες. Χρειάζεται να βρεθούν τρόποι να αξιολογείται υπεύθυνα και ουσιαστικά η δουλιά τους. Ετσι, που κάθε σημαντική προσπάθεια να υποστηρίζεται και να αξιοποιείται».


«Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» από την Παιδική Αυλαία, στο «Βεάκη»
«Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» από την Παιδική Αυλαία, στο «Βεάκη»
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μαγιακόφσκι» στο «Βαφείο»(27/11/2018)
Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού(26/2/2011)
Δανειοδότηση εταιρικών θιάσων(1/8/2008)
«Σημαδεμένη» πολιτική θεάτρου(16/2/2008)
Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου και ο θίασος πολιτικών προσφύγων Τασκένδης(12/10/2003)
Λιγότερα χρήματα, λιγότεροι θίασοι(26/6/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org