Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους |
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των συζητήσεων, αν υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τον αυτοκινητόδρομο, ο λαός θα κληθεί να πληρώνει έως και τριπλάσια διόδια, προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ιδιωτών.
Αυτό προκύπτει, καθώς τα έσοδα από τους 5 σταθμούς διοδίων σήμερα υπολογίζονται σε 35 - 40 εκατ. ευρώ και από τους 8 ΣΕΑ που σχεδιάζονται δεν θα ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, μικρό εκτιμάται ότι θα είναι το έσοδο από την εκμετάλλευση και των παρόδιων εκτάσεων της «Εγνατίας».
Την ίδια ώρα, το κόστος συντήρησης, λειτουργίας και ηλεκτροφωτισμού, υπολογίζεται περίπου στα 45-50 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στοίχισε στον ελληνικό λαό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.
Στον ιδιώτη που θα πάρει την εκμετάλλευση της «Εγνατίας», η κυβέρνηση δίνει δώρο και τους τρεις κάθετους οδικούς άξονες που συνδέουν τη Βόρεια Ελλάδα με τις βαλκανικές χώρες.
Οι κάθετοι άξονες χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ με 70% με τη δέσμευση να μην υπάρχουν διόδια. Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν ότι με την ιδιωτικοποίηση και την εγκατάσταση διοδίων θα βρεθούμε αντιμέτωποι με αξιώσεις της ΕΕ για επιστροφή μέρους της χρηματοδότησης, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει και πάλι ο ελληνικός λαός.
Σήμερα, η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ» έχει 600 εκ. ευρώ χρέη προς τις τράπεζες, γιατί επί κυβέρνησης ΝΔ, προχώρησε σε δανεισμό, προκειμένου να καλύψει το ποσό της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου. Και το δάνειο αυτό θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο ιδιώτης επιχειρηματίας.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να εμποδίσουν την ιδιωτικοποίηση. Ηδη προσπαθούν να ενημερώσουν το λαό της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα έχουν αποφασίσει να προσφύγουν κατά της παραχώρησης, τόσο στο ΣτΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Θ. Κωνσταντινίδης παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα που θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των αναγκαίων έργων, με κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.
Και προέτρεψε τους εργαζόμενους να συζητήσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ανάπτυξη, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.
«Σε αυτό το δρόμο οδηγούμαστε μέσα από συγκρούσεις, ανατροπές κοινωνικές και πολιτικές που δεν πρέπει να μας τρομάζουν. Η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η πιο γρήγορη λύση για να βρεθούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό προϋποθέτει να μην περιμένουμε να μας διώξουν από την ΕΕ, αλλά να φύγουμε εμείς. Αλλωστε, το κόστος της ένταξης και της παραμονής μας είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος της αποδέσμευσης που θα υπάρχει, επειδή θα αναπροσαρμόσεις τα γρανάζια της οικονομίας σε μια άλλη κατεύθυνση», είπε.