Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Περιβαλλοντική καταστροφή από βιομηχανικά απόβλητα

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το τεράστιο πρόβλημα με την εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων επικίνδυνου βιομηχανικού αποβλήτου σε περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας θέτει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του ευρωβουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη, στην οποία επισημαίνει τα εξής:

«

Τεράστια ποσότητα και συγκεκριμένα 82.000 τόνους βιομηχανικού απόβλητου ως υλικό επίχωσης, προτίθεται να αποθέσει η πολυεθνική εταιρεία "TOSOH ΕΛΛΑΣ ABE" (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου) στη θέση "Γούρνες - Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτόχωρου Πιερίας.

Η περιοχή βρίσκεται 1,5 χλμ. από το Λιτόχωρο, 600 μέτρα από τη θάλασσα και σε απόσταση 600 μέτρα από τον Ενιπέα ποταμό στις παρυφές του Ολύμπου.

Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (χρώμιο, μόλυβδο, κάδμιο, κοβάλτιο, βάριο, νικέλιο, βανάδιο, αντιμόνιο κ.λπ.), αλλά και σε αρσενικό. Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το απόβλητο χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο.

Με δεδομένο ότι στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) δεν υπάρχει πρόβλεψη για ΧΥΤΑ βιομηχανικών απόβλητων, ουσιαστικά η "TOSOH ΕΛΛΑΣ ABE" προχωρά σε δημιουργία ιδιωτικού ΧΥΤΑ/ΧΥΤΕΑ με κίνδυνους για τη Δημόσια Υγεία, την υποβάθμιση των υπόγειων νερών και γενικότερα του περιβάλλοντος της περιοχής.

Οι σύγχρονες ανάγκες επιβάλλουν η οριοθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείρισή τους χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη, όπως προβλέπουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, των προηγούμενων κυβερνήσεων που με τη σύμπραξη συχνά δημοτικών και περιφερειακών αρχών, στηριζόμενες στην εθνική και ευρωενωσιακή νομοθεσία, σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των μονοπωλιακών ομίλων με οδυνηρές συνέπειες για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων του Λιτόχωρου για:

  • Την αποτροπή εναπόθεσης βιομηχανικών απόβλητων στο λατομείο στη θέση "Γούρνες - Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτόχωρου Πιερίας;
  • Τη διενέργεια αναλύσεων στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που εδρεύει η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους;
  • Την κατασκευή έργων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ