Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ψάχνουν νέα εργαλεία για να ανακάμψει το κεφάλαιο

Διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής

Κορυφώνονται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ οι ανταγωνισμοί για το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να ξεκαθαρίζει χτες ότι η Ευρωτράπεζα δε θα τυπώσει χρήματα. «Είναι υπερβολικά εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι η ΕΚΤ μπορεί να υποκαταστήσει τη δράση των κυβερνήσεων ή την απουσία δράσης τους τυπώνοντας χρήμα. Αυτό δε θα συμβεί», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι επιθυμεί ο μελλοντικός ευρωπαϊκός μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών να έχει πάρει σάρκα και οστά ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Παρέμβαση στα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη έκανε χθες και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ, ο οποίος είπε ότι η Ευρωζώνη ακολουθεί μια «πολλά υποσχόμενη οδό», μετά τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με αποθεματικό 500 δισ. ευρώ. Ο ίδιος χαιρέτισε τις αντιλαϊκές ανατροπές σε Ισπανία και Ιταλία, αλλά και «σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια καλύτερη ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στο Λουξεμβούργο, ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι σκεπτικοί για νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας. «Υπήρξε έντονος σκεπτικισμός από πολλά κράτη μέλη», σημείωσε.

Σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, αναφέρει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποτελεί «ακλόνητη βούληση όλων» και ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει στην Αυστρία το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ σε τόκους, για το ποσό του 1,5 δισ. που αφορά διμερή δάνεια, η απόσβεση των οποίων θα αρχίσει σε δέκα χρόνια.

Αποκαλυπτικό για τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, είναι και το δημοσίευμα της γαλλικής «Monde» αναφορικά με το ρόλο της τρόικας. «Τρεις σειρές ανωτάτων υπαλλήλων επιβάλλουν καθημερινά στην Ελλάδα τους όρους του ελληνικού προγράμματος λιτότητας», γράφει η γαλλική εφημερίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει «μια εσωτερική διαμάχη που βγαίνει με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια προς τα έξω».

Η «Monde» προσάπτει στην Ευρώπη «έλλειψη θάρρους και υπευθυνότητας», τονίζοντας πως «η προσέγγιση της τρόικας είναι τεχνοκρατική και η τρόικα έχει μηχανιστικό ρόλο: να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος και δεν πλαισιώνεται πολιτικά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας». Παράλληλα, αναφέρει πως η διαπραγμάτευση εκτυλίσσεται σε άθλιο κλίμα και παρομοιάζει την τρόικα με «Λερναία Υδρα που τραβάει την Ελλάδα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε χθες να δοθεί στην Πορτογαλία ένας επιπλέον χρόνος, μέχρι το 2014, για να διορθώσει το «υπερβολικό έλλειμμα». Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε μια αναθεωρημένη σύσταση προς την Πορτογαλία για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% για το 2014. Η σύσταση καθορίζει το στόχο για το έλλειμμα του 2012 στο 5% του ΑΕΠ, στο 4,5% για το 2013 και στο 2,5% για το 2014.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ