Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ - Α. ΜΕΡΚΕΛ
Ενιαία και αδιαίρετη η αντιλαϊκή στρατηγική

Συμφώνησαν πλήρως στην «ανάγκη» να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, με εφαρμογή όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων

Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου
Τη μεταξύ τους σύμπλευση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν πιο φτηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο και εξαθλιώνουν το λαό προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων, επιβεβαίωσαν ο Αντ. Σαμαράς και η Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών τους στην Αθήνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αναμενόταν, πρόσφερε απλόχερη στήριξη στην κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα και να χειραγωγήσει το λαό, καλώντας τον να δεχθεί νέες θυσίες για χάρη της παραμονής στο μονόδρομο της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, προκύπτει καθαρά ότι η μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, με φτηνή εργατική δύναμη, ανύπαρκτα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, πλήρη φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελεί κοινό στρατηγικό στόχο και απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων από τα γερμανικά μονοπώλια. Ακριβώς αυτό, δηλαδή η ενίσχυση του μεριδίου των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων στο εν εξελίξει πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου, βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

«Ηρθα να δώσω στήριξη σε ένα δρόμο που είναι δύσκολος», επαναλάμβανε διαρκώς η Α. Μέρκελ, δίνοντας το στίγμα της επίσκεψης στην Αθήνα. Στην κατεύθυνση αυτή, απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τη «μεγάλη πρόοδο» που έχει κάνει μέχρι τώρα στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα ζήτησε από το λαό να σκύψει το κεφάλι, επισείοντας το εκβιαστικό ψευτοδίλημμα ότι «αν δεν συνεχιστεί αυτή η πορεία τώρα, τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά αργότερα».

Σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία, η Γερμανίδα καγκελάριος παρουσίαζε ως μονόδρομο την εφαρμογή των μέτρων που εξοντώνουν το λαό, ενώ εμφανής ήταν η άσκηση πιέσεων για να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση. Αντίθετα, έβαλε πλάτες στην κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, στην ψήφιση του πακέτου των μέτρων ύψους 13,5 δισ. και των συμφωνημένων στο δεύτερο μνημόνιο «διαρθρωτικών αλλαγών», όπως αποφασίστηκε στον προχτεσινό Γιούρογκρουπ.

Για το σκοπό αυτό, φρόντιζε διαρκώς να υπενθυμίζει ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν, το επόμενο βήμα, είναι να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα του πορίσματος της τρόικας, ποια θα είναι τα βήματα», τόνισε, επισημαίνοντας οι «πολλά έχουν επιτευχθεί», αλλά «υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν»... Παράλληλα, επισήμανε με νόημα ότι «φυσικά δεν είμαστε σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας, η οποία έχει καθήκον να ολοκληρώσει, να εκπονήσει την έκθεση προόδου», προσφέροντας πλήρη στήριξη στους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών.

Ενδιαφέρον για «επενδύσεις»

Η Α. Μέρκελ δεν έκρυψε ότι βασικός στόχος της επίσκεψης ήταν η προώθηση των «επενδύσεων» γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην Ελλάδα έναντι των ανταγωνιστών τους, εκμεταλλευόμενοι τόσο τη δραστική μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», όσο και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ώθηση στα διμερή μας θέματα», τόνισε η καγκελάριος, αναδεικνύοντας το ρόλο που παίζουν στην κατεύθυνση αυτή ο εκπρόσωπός της Γ. Φούχτελ και η «ομάδα δράσης» (task force) υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε αναφορά στα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής διοίκησης, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα της Υγείας.

Η καγκελάριος συνέδεσε τη δανειοδότηση της χώρας το επόμενο διάστημα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. «Συνολικά συμφωνήσαμε ότι παράλληλα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς τα μέτρα λιτότητας και εξοικονόμησης, θα πρέπει φυσικά να υπάρχει και έναυσμα για ανάπτυξη», τόνισε, υποσχόμενη ακόμα μια φορά στήριξη προκειμένου «να δοθεί πρόσβαση στις πιστώσεις της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», καθώς και από τη γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW.

Ξεκαθάρισε όμως ότι «τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί». Γενικότερα, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει «ένας γεωγραφικός χώρος που να μπορεί να στηριχθεί στην ανταγωνιστικότητά της, να εξάγει τα προϊόντα της και να στηρίξει τις θέσεις εργασίας», επαληθεύοντας ότι η στρατηγική μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης και ενίσχυσης των μονοπωλίων είναι ενιαία στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς επαναβεβαίωσε την δέσμευση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει τη σφαγή του λαού και να εγγυηθεί με κάθε μέσο τα συμφέροντα των «επενδυτών». «Ο ελληνικός λαός ματώνει, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν ζητάει περισσότερα χρήματα, δεν ζητάει χάρες, το μόνο που ζητάει είναι η ευκαιρία να σηκωθεί στα πόδια του το ταχύτερο, να ξεπεράσει την ύφεση και να πιάσει όλους τους στόχους».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι με την Γερμανίδα καγκελάριο «συζητήσαμε για το πώς μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα, στα πλαίσια των αποφάσεων που θα ληφθούν μέσα στο επόμενο διάστημα από τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και πέρα από αυτά». Επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιτάχυνση των αντιδραστικών αλλαγών, συμφώνησε ότι «μένουν ακόμα διαρθρωτικά -κυρίως- μέτρα να ληφθούν, προκειμένου να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική».

Παραπλανούν και εκβιάζουν

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 του μήνα να προχωρήσει τόσο στην ψήφιση του πακέτου των 13,5 δισ., όσο και στην υλοποίηση των περισσότερων από τις 89 «διαρθρωτικές αλλαγές» που εκκρεμούν από τον περασμένο Μάρτη και θεωρούνται ως προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης.

Για ακόμα μια φορά, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να παγιδεύσει το λαό με το δόλωμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφάνιζε δεδομένη την εκταμίευση στις αρχές του Νοέμβρη και αυτό το παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία! Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει ταξική αλληλεγγύη από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, επειδή, όπως είπε, «αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και ότι σήμερα υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία καθημερινά πετυχαίνει όλο και περισσότερους στόχους».

Μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου η Α. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Καρ. Παπούλια, ο οποίος επανέλαβε τη διαπίστωσή του ότι «ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές, σχεδόν έχει εξαντλήσει την αντοχή του» και ζήτησε «αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ελπίδες σε αυτόν το λαό που υποφέρει», συμμετέχοντας ουσιαστικά στην καλλιέργεια αυταπατών για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση εντός του ευρωμονόδρομου.

Αμέσως μετά την αναχώρηση Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. «Την επιμήκυνση την έχουμε ζητήσει. Είναι πάνω στο τραπέζι. Το πρόβλημα είναι ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα. Πήραμε την εντολή από το Eurogroup να δούμε με τι τρόπους θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Εγώ θεωρώ πως δεν είναι κάτι δύσκολο», δήλωσε μετά από συνεργασία που είχαν αργά χτες βράδυ, ενώ εκτίμησε πως την επόμενη δόση η χώρα μας θα την πάρει το Νοέμβρη.

Κυβερνητικό στέλεχος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων Σαμαρά - Μέρκελ, έλεγε ότι όλα τα ζητήματα της συμφωνίας θα έρθουν πακέτο και όχι ένα - ένα, καθώς και ότι έχει τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης. «Να το συζητήσουμε» ήταν η απάντηση επ' αυτού της Γερμανίδας καγκελάριου, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στόχος είναι η Σύνοδος Κορυφής να εξουσιοδοτήσει το επόμενο Eurogroup ή έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ