Κυριακή 18 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Να παιδιά με μέλλον... !

Τα γήπεδα με τη βοήθεια και της τηλεόρασης, παράγουν χούλιγκαν;

Στη διατύπωση της ερώτησής μου αυτής, έφτασα, όχι βέβαια, αυθόρμητα και αναίτια, αλλά με αφορμή τα παρακάτω οπτικο-ακουστικά ερεθίσματα, που το καθιστούν «αντικειμενικό».

Σάββατο, ημερομηνία Χ..., η τηλεόραση προβάλλει τη συνάντηση των γυναικείων ομάδων καλαθοσφαίρισης της Ψ και της Ω... Το παιχνίδι παρακολουθούν ελάχιστοι θεατές, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, που κάθε τόσο «κραύγαζαν»...

«Εδώ θα γίνει ο τάφος σας»...

Προφανώς, για να φοβίσουν τις παίκτριες της αντίπαλης προς τη δική τους ομάδας, μιμούμενα, ασφαλώς, μεγαλύτερους «κραυγαστές» του είδους, που είχαν δει και ακούσει «ζωντανά» ή «από τηλεοράσεως», έτσι συμπεριφέρονται...!

Συνηθισμένο, πια, φαινόμενο που προσδιορίζει και την επίδοσή μας στην «ολυμπιακή παιδεία», σε επέκταση και «ιδεολογία»...!

Να λοιπόν παιδιά με μέλλον...

Ομως, μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, δε μας επιτρέπεται, ούτε να κλείνουμε τα μάτια, ούτε να βουλώνουμε τα αυτιά μας.

Αφού, όπως συνήθως λέμε, «η συνέχεια του έργου είναι γνωστή»... Σε ό,τι, δηλαδή, αφορά τη μελλοντική τους συμπεριφορά, όχι μόνο μέσα, αλλά και έξω από τα γήπεδα...!

Με την ευκαιρία,

Χωρίς αμφιβολία, στον κόσμο που ζούμε, οι οικονομικές και κοινωνικές δομές, έχουν ενσωματωθεί πλήρως με τις αντίστοιχες παραγωγικές σχέσεις του κεφαλαιοκρατικού μας συστήματος, που τις διέπουν...!

Το κοσμοθεωρητικό ιδεώδες του συστήματος αυτού εκφράζεται με τη μορφή του άκρατου «ανταγωνισμού», σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς να εξαιρείται και εκείνη ακόμα του Αθλητισμού...!

Μια και ο «ανταγωνισμός» αποτελεί το κυριότερο γνώρισμα της ελεύθερης και ασύδοτης «οικονομίας της αγοράς»...!

Επί του προκειμένου, ο «πρωταθλητισμός» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η λεκτικά ωραιοποιημένη αγωνιστική έκφραση, με την οποία ο ανταγωνισμός βιώνεται καθημερινά μέσα από ένα επιχειρηματικά (σε συλλογική ή εταιρική βάση), οργανωμένο σύστημα, που επιβάλλει την επαγγελματική ενασχόληση με τις διάφορες ψευδεπίγραφα καλούμενες «αθλητικές δραστηριότητες»...!

Και, όλα αυτά, στο όνομα μιας δήθεν «αθλητικής ανάπτυξης» σε κάθε χώρα...!

Ομως,

«Ο αθλητισμός δεν είναι και δεν πρέπει να μεταβάλλεται σε αυτοσκοπό, με την προετοιμασία νεαρών κύρια ατόμων, για το βάθρο του νικητή, από όπου θα προβληθούν και θα μεταβληθούν σε κερδοφόρο εμπόρευμα...!

Αλλά μέσο, για την αποδέσμευση των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου, που οδηγεί στη συγκρότηση μιας ελεύθερης, αυτοδύναμης, ολοκληρωμένης και δημιουργικής προσωπικότητας, ικανής να αντιμετωπίζει τα «προβλήματα» της εποχής και να συμβάλλει θετικά στη λύση τους...!

Και, οπωσδήποτε, ΟΧΙ μέσο για τον πολλαπλασιασμό τους (των προβλημάτων), με την παραγωγή νέων χούλιγκαν...!


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ