Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΟ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση της πάλης

Ανοιχτή συνεδρίαση - σύσκεψη στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ»

Στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή σε νέα γενική απεργία ενάντια στα νέα μέτρα - κόλαση για τη ζωή της εργατικής τάξης ανταποκρίνεται το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, που χτες προχώρησε σε διευρυμένη συνεδρίαση της διοίκησης με τη συμμετοχή των επιχειρησιακών σωματείων. Ηδη, εκτός από την κεντρική διοίκηση του κλαδικού συνδικάτου πολλά επιχειρησιακά σωματεία μέσα από γενικές τους συνελεύσεις τις προηγούμενες μέρες έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους εργαζόμενους για την προκήρυξη απεργίας.

Η ανοιχτή συνεδρίαση - σύσκεψη του συνδικάτου έγινε χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» όπου οι εργαζόμενοι σύσσωμοι και συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο δίνουν για 11 μέρες (σήμερα) μια σημαντική απεργιακή μάχη ενάντια στην εφαρμογή της κατάπτυστης ΣΣΕ που υπέγραψαν οι ξενοδόχοι με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Παρά τις απειλές και τα εξώδικα της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω από το αίτημά τους για καμία μείωση μισθών. Σε αυτή την κατεύθυνση καθημερινά σε βάρδιες οι εργαζόμενοι περιφρουρούν την απεργία τους, ενώ στο ξενοδοχείο «εργάζονται» μόνο οι προϊστάμενοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση του «Λίδρα Μάριοτ», μετά την πίεση που άσκησε η άμεση αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο, αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα επιβληθούν οι μειώσεις στη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη όπως σχεδίαζε. Επίσης αποδέχτηκε το αίτημα των εργαζομένων για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ σύμφωνα με τα αιτήματά τους.

Μεγάλα περιθώρια για την ακόμα καλύτερη οργάνωση του κλάδου

Στη χτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για την οργάνωση και συμμετοχή του κλάδου στην πανεργατική απεργία που έγινε στις 26/9. Εντοπίστηκαν νέα θετικά χαρακτηριστικά τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά όπως η μεγάλη συμμετοχή του κλάδου στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια και η συγκροτημένη παρουσία του με το κάθε ξενοδοχείο να έχει το δικό του πανό και το δικό του μπλοκ.

Εντοπίστηκαν ταυτόχρονα και αδυναμίες όπως το γεγονός ότι δε συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι που απεργούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του συνδικάτου Ν. Παπαγεωργίου, η παρουσία και συμμετοχή του κλάδου στην απεργία φορτώνει με νέες ευθύνες τα πρώτα συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου, τα σωματεία, για παραπέρα βελτίωση της δουλειάς στην κατεύθυνση της οργάνωσης μέσα σε κάθε χώρο και της κλιμάκωσης του αγώνα.

Σημειώνεται ότι το συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία έχουν στείλει επιστολή με την οποία καλούν τους ξενοδόχους σε συνάντηση τη Δευτέρα με αίτημα την υπογραφή συμβάσεων. Συγκεκριμένα, όπως συζητήθηκε και χτες, ενιαία τα σωματεία απαιτούν - σχέδιο που θα καταθέσουν και στη συνάντηση με τους ξενοδόχους - την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας με ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας για όλα τα ξενοδοχεία χωρίς μείωση μισθών. Αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα μετά τη συνάντηση της Δευτέρας να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις όποιες εξελίξεις.

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η διαφύλαξη και ενίσχυση της ενότητας των σωματείων, καθώς η μάχη που δίνουν από το καλοκαίρι και μετά έχει δυσκολέψει αρκετά την εργοδοσία. «Εχει αποτέλεσμα - συνέχισε - όλη αυτή η δραστηριότητα; Εχει γιατί η οργάνωση στον κλάδο έχει αυξηθεί, περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν μπει στη δράση. Αυτός λοιπόν ο αγώνας έχει ήδη αποτελέσματα και μπορεί και πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα». Υπογράμμισε ότι η επίθεση που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί τους υπηρέτες αφορά όλους τους κλάδους, το σύνολο της εργατικής τάξης και ως εκ τούτου πρέπει συντονισμένα και ενιαία η εργατική τάξη να δώσει απάντηση, να φρενάρει την επίθεση, να εμποδίσει τα νέα μέτρα που έρχονται.

Τόνισε ότι μείωση μισθών οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές έχουν υπογράψει όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και σε μια σειρά ακόμα κλάδους, άρα μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει - όπως είπε - η Ομοσπονδία να περάσει στα χέρια των εργατών γιατί τώρα είναι στα χέρια των εργοδοτών. Αυτό πρέπει να γίνει υπόθεση - συζήτηση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, να μπει πλάτη για να αλλάξει ο συσχετικός δύναμης. Τέλος, υπογράμμισε ότι «τα νέα μέτρα είναι ταξικά μέτρα, είναι μέτρα που θέλουν να σώσουν τις επιχειρήσεις και να πνίξουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Μπορούμε και πρέπει να συντονιστούμε. Να απαντήσουμε με γενική απεργία. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα να οργανώσουμε τον αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ