Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Εκρηξη 3 δισ. τον Αύγουστο

Στα 6,9 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο το μήνα Αύγουστο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 3 δισ., ενώ τους υπόλοιπους 7 μήνες είχαν ανέλθει στα 3,9 δισ. Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων, που σημειώθηκε τον Αύγουστο, αποδίδεται στο γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις εξοντωτικές δόσεις του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος (περιλαμβάνει φόρο εισοδήματος με τη νέα κλίμακα, «εισφορά αλληλεγγύης», τέλος επιτηδεύματος), ενώ πολλές επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ.

Με τις επιδόσεις αυτές, τα σωρρευτικά ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο στο τέλος Αυγούστου έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 48,9 δισ. ευρώ, έναντι 38,9 δισ. στο τέλος του 2010.

Μπροστά στην επιδεινούμενη αυτή κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών από τη μία εκτοξεύει απειλές ότι θα ενεργοποιήσει τους αναγκαστικούς νόμους κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εξοφλούν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και από την άλλη τους κλείνει το μάτι, υποσχόμενο νέα ρύθμιση των οφειλών σε 48 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 100 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ