Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε μέτρα για το καρτέλ στα δομικά υλικά

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Μέτρα για την αντιμετώπιση του καρτέλ στον κλάδο των δομικών υλικών, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης και απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται:

«Η οικονομική κρίση εκδηλώνεται με πολύ μεγαλύτερη οξύτητα στον κλάδο των κατασκευών. Το 2011 η παραγωγή συνολικά στον κλάδο των κατασκευών βρισκόταν στο 53% της παραγωγής του 2005, ενώ η παραγωγή κτιρίων βρισκόταν στο 25% της παραγωγής του 2005. Το πρώτο εξάμηνο του 2012 το επίπεδο παραγωγής στις κατασκευές βρισκόταν στο 36% του επιπέδου του 2005 και στον κλάδο παραγωγής κτιρίων το επίπεδο παραγωγής βρισκόταν στο 17,8%, δηλαδή στο 1/6 περίπου της παραγωγής του 2005, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν ότι η δραστική μείωση της παραγωγής στον κλάδο των κατασκευών δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά ξεκινά από το 2009, ενώ στον κλάδο παραγωγής κτιρίων, η μείωση της παραγωγής ξεκινά από το 2003. Η δραστική μείωση της παραγωγής στις κατασκευές οδηγεί σε αναλογική μείωση του όγκου παραγωγής στον κλάδο δομικών υλικών.

Την ίδια περίοδο, όπως επισημαίνει και το ΤΕΕ, οι τιμές των δομικών υλικών καταγράφουν συνεχή ανοδική πορεία. Το 2011, οι τιμές των δομικών υλικών ήταν αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το 2005, ενώ το 2010 και το 2011, χρονιές που η συρρίκνωση της παραγωγής κατασκευών ήταν 29% και 28% αντίστοιχα, οι αυξήσεις στις τιμές των δομικών υλικών έφθασαν το 3% και 2,5% αντίστοιχα. Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διάρθρωση των τιμών των δομικών υλικών έχουν τα μεταλλικά υλικά, στα οποία οι τιμές βρίσκονται, τον Αύγουστο του 2012, αυξημένες κατά 39% σε σχέση με τις τιμές του 2005, καταγράφοντας αυξήσεις 3,6% το 2010 και 1,5% το 2011 ενώ στη δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία υλικών, στα τσιμέντα, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 15% σε σχέση με το 2005 και παραμένουν πρακτικά σταθερές κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρά τη δραστική μείωση της παραγωγής τσιμέντου. Ανάλογη είναι και η πορεία των περισσότερων υπόλοιπων υποκατηγοριών δομικών υλικών.

Παρά την επιφανειακή αντίφαση, ανάμεσα στην κίνηση του όγκου παραγωγής και στις τιμές, οι συγκεκριμένες εξελίξεις είναι αναμενόμενες και ταυτόχρονα άκρως αποκαλυπτικές. Οφείλονται στην αναπόφευκτη συγκέντρωση της παραγωγής, στους κλάδους αυτούς, σε 3-4 ομίλους επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο που ελέγχουν καθοριστικό τμήμα της παραγωγής και έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τις τιμές διάθεσης των εμπορευμάτων, να διανέμουν αγορές και μεγάλα έργα. Ολοφάνερη είναι η επίπτωση στα λαϊκά στρώματα που εξαναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα τις κατοικίες και τα δημόσια έργα, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες, που κυριολεκτικά στραγγαλίζονται από την τιμολογιακή πολιτική των μονοπωλίων.

Η μονοπώληση της παραγωγής από μια χούφτα ομίλους είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως αποδεικνύεται όχι μόνο από τα συγκεκριμένα παραδείγματα, αλλά από τα παραδείγματα σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις χώρες όπου κριτήριο της παραγωγής είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας.

Η κίνηση αυτή των τιμών αποδομεί το μόνιμο επιχείρημα της πολιτικής άρχουσας τάξης-ΕΕ που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση που λέει ότι οι μειώσεις στους μισθούς θα οδηγήσουν τελικά σε φθηνότερα εμπορεύματα για τους εργαζόμενους, είτε με εσωτερική είτε με εξωτερική υποτίμηση. Στην πραγματικότητα όσο κριτήριο της παραγωγής είναι η κερδοφορία, οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταστρέφονται, η παραγωγή θα συγκεντρώνεται σε μια χούφτα ομίλους, γιατί έτσι είναι περισσότερο κερδοφόρα, οι τιμές θα αυξάνονται, οι εργαζόμενοι θα εξαθλιώνονται.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

1) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση του καρτέλ στον κλάδο των δομικών υλικών;

2) Ποιες ενέργειες έχει κάνει από το 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αντιμετώπιση του θέματος και πώς αξιολογούνται απ' την κυβέρνηση;».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org