Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Απαιτείται άμεση στήριξη και χρηματοδότηση

Συνάντηση της Δ. Μανωλάκου, υπεύθυνης του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, με το προεδρείο της ΚΕΟΣΟΕ

Σε οικονομική ασφυξία έχουν περιέλθει οι αμπελοοινικοί συνεταιρισμοί λόγω της άρνησης παροχής χρηματοδότησης από τις τράπεζες μετά και τη διάλυση της ΑΤΕ. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους αμπελοοινικούς συνεταιρισμούς και κατ' επέκταση τους αμπελουργούς, έθεσε χτες στη Δ. Μανωλάκου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) Χρ. Μάρκου, σε συνάντηση που έγινε στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ τόνισε, πως απαιτείται άμεσα η χρηματοδότηση των αμπελοοινικών συνεταιρισμών γιατί διαφορετικά ο κλάδος απειλείται με κατάρρευση. Ανέφερε επίσης πως οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να αποπληρώσουν τις δόσεις του άτοκου δανείου του 2009/10. Εμφαση έδωσε ακόμα στις μεγάλες ζημιές που έγιναν το 2011 από τον περονόσπορο και στην αναγκαιότητα καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που καταστράφηκαν. Αναφέρθηκε επίσης στις καταστροφικές διατάξεις του νόμου 4015/2011 που οδηγούν στη διάλυση τις συνεταιριστικές οργανώσεις και στην περίπτωση της ΚΕΟΣΟΕ περιέγραψε το αλαλούμ που δημιουργείται. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου για τις αρνητικές προτάσεις της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ, που θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αμπελουργούς.

Η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως πρέπει να δοθούν άμεσα βραχυπρόθεσμα άτοκα δάνεια για να χρηματοδοτηθούν συνεταιρισμοί και αγρότες, χωρίς επαχθείς όρους και σε επαρκείς χρηματικές ποσότητες. Είπε επίσης ότι τα άτοκα δάνεια που δόθηκαν την περίοδο 2009/2010 στους αμπελοοινικούς συνεταιρισμούς, όπως και όλα τα άτοκα δάνεια που δόθηκαν π.χ. στους κτηνοτρόφους, πρέπει να παγώσουν όσο διαρκεί η κρίση. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα άμεσης αποζημίωσης των πληγέντων αμπελουργών για τον περονόσπορο. Για το νόμο 4015/2011 είπε πως οδηγεί στη διάλυση τους συνεταιρισμούς, στο πλαίσιο της πολιτικής «Ευρώπη 2020», για να κυριαρχήσουν οι μεγαλοκαπιταλιστές επιχειρηματίες και πρόσθεσε πως στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Επισήμανε πως το ΚΚΕ παλεύει για ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής και έξοδο από την ΕΕ, καθώς και για κεντρικό σχεδιασμό και για συνεταιριστικοποίηση στον τομέα της γεωργίας σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και για την παραγωγή φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων για τα λαϊκά στρώματα και ακόμα για την αυτάρκεια της χώρας σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.

Επιπρόσθετα η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως το ΚΚΕ θα λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως η κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα, καθώς και Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των χρεών. Ανέφερε επίσης πως θα γίνει παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να δοθούν αποζημιώσεις από την ΕΕ για τον περονόσπορο. Πρόσθεσε τέλος, πως για το ΚΚΕ η λύση των προβλημάτων δεν θα γίνει μέσα στο κοινοβούλιο, πρέπει να υπάρχουν μάζες απ' έξω, να απαιτούν και να αγωνίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ