Σάββατο 10 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών

Ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι υπογράφει την απόφαση διάλυσης του Κοινοβουλίου

Associated Press

Ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι υπογράφει την απόφαση διάλυσης του Κοινοβουλίου
ΡΩΜΗ.-

Στις 13 Μάη τελικά οι Ιταλοί θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά και την κυβέρνηση, που θα προκύψουν βάσει της κατανομής των πολιτικών δυνάμεων. Βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς το ληστρικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές, όπου η ψήφος προς οποιοδήποτε κόμμα εκτός της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς θα ληστευτεί, τότε οι εκλογές αποκτούν έναν ευρύτερο χαρακτήρα πολιτικής ανάλυσης και παρατήρησης, ασχέτως του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι εξελίξεις, όπως αναμενόταν, επιταχύνθηκαν. Το βράδυ της Πέμπτης και μία ημέρα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Αντζέλιο Τσιάμπι διέλυσε την ιταλική Βουλή ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Χθες, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο στα γραφεία του, στο κέντρο της Ρώμης και καθορίστηκε η 13η Μάη ως η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όπως ανακοινώθηκε χτες από τον εκπρόσωπο του Αμάτο.

Το απερχόμενο Κοινοβούλιο είναι ένα από τα πέντε που έχουν εξαντλήσει, από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη θητεία των 5 ετών, η οποία προβλέπεται από το ιταλικό Σύνταγμα, ενώ σύμφωνα με αναλυτές η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται σκληρή.

Τις άγριες διαθέσεις των κομμάτων είναι εύκολο να τις αντιληφθεί κανείς, αφού όλες οι πλευρές δε χάνουν την ευκαιρία να εκτοξεύουν κατηγορίες για τους αντιπάλους, μετατρέποντας πάντως την εκλογική αναμέτρηση από πολιτική σε «σκανδαλοθηρική»...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Φαβορί των εκλογών, αφού προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ο 46χρονος δήμαρχος της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, υποψήφιος της κεντροαριστεράς του επιτέθηκε, λέγοντας πως έχει αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του ότι είναι ιδιοκτήτης ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι και η οικογένειά του ελέγχουν τα τρία μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας, το μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της χώρας, μια εφημερίδα και μία διαφημιστική εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ