Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετσοκόβονται οι μισθοί και των ενστόλων

Στο πλαίσιο των περικοπών κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, σε συνέχεια της μείωσης των αποδοχών όλων των εργαζομένων

Από συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα σωματεία των υπαλλήλων στα σώματα ασφαλείας
Από συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Βουλή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τα σωματεία των υπαλλήλων στα σώματα ασφαλείας
Την παραπέρα μείωση των μισθών των ενστόλων (πυροσβέστες, στρατιωτικοί, λιμενικοί, αστυνομικοί) έως 12% κατά μέσο όρο, που θα ισχύσει από τον Γενάρη του 2013 και που πιθανά θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, μεθοδεύει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενικότερων μειώσεων των αποδοχών όσων εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, διπλωμάτες, κ.λπ.)

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, προβάλλονται έως και αντιδραστικά επιχειρήματα, κυρίως από την πλευρά της «Χρυσής Αυγής» για τους λόγους που δεν πρέπει να γίνουν οι μειώσεις μισθών, προκρίνοντας κυρίως την ανάγκη ενίσχυσης της καταστολής. Πρόκειται για λογική επικίνδυνη, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και πιο ειδικά τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων, το ΚΚΕ έχει ως πάγια αρχή την ικανοποίηση των συνεχώς αυξανόμενων και διευρυμένων αναγκών όλων των εργατοϋπαλλήλων. Αρα, έχοντας αυτή τη θέση ως αφετηρία, καταδικάζει τη μισθολογική βαρβαρότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και ειδικά η τρικομματική συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ.

Παλεύει για την ανατροπή της και διαμορφώνει και για τους ένστολους, όπως για όλους τους εργαζόμενους, μια πρόταση που ως κατώτατο βασικό μισθό έχει τα 1.400 ευρώ με αντίστοιχη κλιμάκωση, ανάλογα με τις σπουδές και τα χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτό το μισθό ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα, εκτός από τα κοινωνικά επιδόματα γάμου και τέκνων, τις αμοιβές για πραγματικές υπερωρίες, το επίδομα θέσης ευθύνης και ανθυγιεινότητας - επικινδυνότητας της εργασίας (σε συνδυασμό με τη μείωση χρόνου εργασίας).

Η πρόταση του ΚΚΕ περιέχει ακόμα την ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, με βάση τα χρόνια εργασίας, την αποσύνδεση του μισθού από το βαθμό και του βαθμού από τα καθήκοντα. Με βάση την πρόταση αυτή, ο βαθμός αποτελεί απλά προϋπόθεση για τη διεκδίκηση θέσεων ευθύνης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θητείας.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα των ενστόλων για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως για κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από κλάδο, φυλή, θρησκεία. Ομως, δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση τη φύση της εργασίας των ενστόλων, να συμβάλλει δηλαδή να αφαιρεθούν από τους άλλους εργαζόμενους τα ίδια δικαιώματα που αφαιρούνται τώρα από τους ίδιους. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σ' ένα θεσμό - μηχανισμό από τη φύση του αντιλαϊκό και στους ανθρώπους που εργάζονται σ' αυτόν, σπρωγμένοι σε πολλές περιπτώσεις από την ανάγκη της επιβίωσης.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι για όλους τους δημόσιους αλλά κυρίως για τους ενστόλους, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μισθολογική πολιτική σε βάρος τους συνδέεται και με τις γενικότερες αλλαγές στο κράτος και με τη φύση της εργασίας τους, ως το βασικό κατασταλτικό μηχανισμό και την απαίτηση της αστικής τάξης, παρά τη φτώχεια τους, να είναι αυστηρά προσηλωμένοι σ' αυτό το ρόλο. Ο εκσυγχρονισμός του αστικού κράτους απαιτεί την ενίσχυση της ταξικής κατασταλτικής λειτουργίας του, με πρόσχημα την εγκληματικότητα, τις ασύμμετρες απειλές με βάση τις σύγχρονες ΝΑΤΟικές προδιαγραφές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Οι ένστολοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταθούν απέναντι στο λαό που αγωνίζεται σε συνθήκες κρίσης για την επιβίωσή του.

Κανένας εργαζόμενος δε θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα μόνος του, πολύ περισσότερο σε αντιπαράθεση με τους άλλους. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει την τύχη του. Κανένας δεν είναι πάνω από τον κυρίαρχο λαό και αυτός έχει κάθε δικαίωμα να αλλάζει κάθε τι που μπαίνει εμπόδιο στην ευημερία του, με την υπεροχή της δύναμής του, της πλειοψηφίας που διαθέτει και με τη δύναμη του αγώνα του. Να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να ανατρέπει συσχετισμούς και να διαμορφώνει νέους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ