Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν χειραγώγηση του λαού

Σε μια καλοστημένη επιχείρηση χειραγώγησης του λαού, με την κωδική ονομασία «επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής» επιδίδεται η συγκυβέρνηση. Λίγες μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, οι κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση στα λαϊκά στρώματα ότι μια πιθανή χρονική παράταση στην επιβολή της βάρβαρης πολιτικής, θα είναι για το καλό τους. Το αίτημα της συγκυβέρνησης, που αναμένεται να θέσει σήμερα και αύριο ο Αντ. Σαμαράς σε Μέρκελ και Ολάντ, για διετή παράταση της «δημοσιονομικής προσαρμογής», μέχρι το 2016, αποτελεί το νέο εργαλείο παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων. Ερχεται να προστεθεί στις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις των εταίρων της, για «επαναδιαπραγμάτευση» των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Τα αποτελέσματα από την «επαναδιαπραγμάτευση» των μέτρων θα γίνουν σύντομα και επίσημα γνωστά. Στις πλάτες του ελληνικού λαού θα φορτωθούν τα 11,6 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο για την περίοδο 2013 - 2014 και ακόμα 2 - 2,5 δισ. ευρώ, που θα οδηγήσουν σε τρομακτικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών. Οι εταίροι της συγκυβέρνησης υποστηρίζουν ότι με την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων θα έχουν «γερό χαρτί» στα χέρια τους για να ζητήσουν την επιμήκυνση. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι παραπέμπουν στην έκθεση της τρόικας, που θα πιστοποιήσει τη σφαγή του λαού, σαν «προαπαιτούμενο» για να ξεκινήσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανεξάρτητα από τα παζάρια και τις «διαπραγματεύσεις» για επιμήκυνση ή όχι της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες θα βυθιστούν τα επόμενα χρόνια ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση, αφού τα μέτρα θα υλοποιηθούν και με το παραπάνω. Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν θα δοθεί νέο δάνειο στη χώρα ή όχι, αν θα δρομολογηθεί νέο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων ή θα υπάρξει αναβολή της αποπληρωμής των δανείων που λήγουν μέχρι το 2016. Οποια και αν είναι η μορφή της διαχείρισης της κρίσης, θα έχει κοινό παρανομαστή την επιβολή όλο και περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων για να διασφαλιστεί η επάνοδος των μονοπωλίων σε τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Ο λαός εξάλλου έχει πείρα από τα μέτρα που συνόδευσαν προηγούμενες «επιμηκύνσεις» του πρώτου δανείου της τρόικας και από το πρώτο «κούρεμα» που οδήγησε στην «αποψίλωση» των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και οδήγησε στο δεύτερο μνημόνιο. Καμία προσδοκία δεν πρέπει να υπάρχει για «αλλαγή σελίδας», όπως υπόσχεται η συγκυβέρνηση. Τίποτα δεν πρέπει να περιμένει από τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για φιλολαϊκή διαχείριση της κρίσης με «ισχυρή διαπραγμάτευση» και άλλο μείγμα πολιτικής, που όμως δεν αμφισβητεί την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων. Καμία κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή διαχείριση δεν θα βελτιώσει τη ζωή του, δεν θα τον σώσει από τη χρεοκοπία που ήδη ζει. Η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται στα ψευτοδιλήμματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αλλά στην πάλη για το εμπόδισμα των μέτρων, με αγώνες προσανατολισμένους στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, στην αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ