Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κοροϊδία και φοβέρες με μοιρασμένους ρόλους

Καλλιεργούν φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι αν κάτσει στ' αυγά του, θα ωφεληθεί από την ενδεχόμενη «επιμήκυνση»

Καμιά ανοχή, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, που θέλει το λαό δεμένο πισθάγκωνα για να αυγαταίνει τα κέρδη της
Καμιά ανοχή, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, που θέλει το λαό δεμένο πισθάγκωνα για να αυγαταίνει τα κέρδη της
Την επιμήκυνση της λεγόμενης «δημοσιονομικής προσαρμογής» της Ελλάδας προβάλλουν ολοένα και πιο έντονα σαν στόχο της πολιτικής «επαναδιαπραγμάτευσης» η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, θέλοντας να καλλιεργήσουν στο λαό προσμονή και φρούδες ελπίδες ότι κάτι καλό θα προκύψει για τον ίδιο.

Η προσπάθεια χειραγώγησης του λαού κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες, ενόψει της σημερινής συνάντησης Μέρκελ - Ολάντ στο Παρίσι και των διαδοχικών συναντήσεων των δύο με τον Α. Σαμαρά, την Παρασκευή και το Σάββατο. Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν από κοινού τα επόμενα πακέτα των βάρβαρων μέτρων, η ψήφιση των οποίων παρουσιάζεται σαν προαπαιτούμενο για την όποια επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής τους.

Παίζοντας το δικό της ρόλο σ' αυτό το στημένο παιχνίδι σε βάρος του λαού, η Κομισιόν απάντησε χτες «ουδέν σχόλιο» στα περί επιμήκυνσης ή αλλαγών του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, παραπέμποντας στην επικείμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. «Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για την Ελλάδα στη φάση αυτή», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο Κόνορ, λίγο πριν τη συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ.

Στο ίδιο πνεύμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, δήλωσε χτες, ενόψει της αυριανής συνάντησης με τον Α. Σαμαρά, ότι «δεν θα έχουμε λύση την Παρασκευή. Θα περιμένουμε την έκθεση της τρόικας και θα αποφασίσουμε μετά». Επανέλαβε ακόμα με νόημα ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και ότι «αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν, είναι η αξιοπιστία».

Διαμάχες και ανταγωνισμοί

Η ιδέα να δοθεί παράταση χρόνου στην Ελλάδα για να επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή, δεν είναι καλή, είπε χτες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Ντε Γιάγκερ, δείχνοντας ότι στην Ευρωζώνη συντηρούνται και κλιμακώνονται οι ισχυρές αντιθέσεις πάω στα ζητήματα της διαχείρισης της κρίσης.

«Εάν αφορά (σ.σ. η επιμήκυνση) την καθυστέρηση σε μεταρρυθμίσεις και περικοπές, τότε δεν είναι καλή ιδέα», είπε ο Ολλανδός υπουργός, ξεκαθαρίζοντας και αυτός ότι ακόμα κι αν υπάρξει, η επιμήκυνση δεν πρόκειται να χαλαρώσει στο ελάχιστο την αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει το συμφέρον των μονοπωλίων.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν εμφανίζεται να στηρίζει την πρόθεση της ΕΚΤ για μεγαλύτερη παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Οπως είπε σε ομιλία του στο Ελσίνκι, οι χώρες με υψηλό κόστος δανεισμού θα πρέπει να στηριχτούν με βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μέχρι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Ο ίδιος αναγνώρισε ρόλο - κλειδί στην ΕΚΤ για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Τέλος, επισήμανε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός M. Μόντι έχει πετύχει πολύ σημαντικά επιτεύγματα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ορισμένα hedge funds άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη. Η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να ελαφρυνθεί περισσότερο, αυτή τη φορά από τους δημόσιους πιστωτές της και τις κεντρικές τράπεζες, ενθαρρύνει επίσης το ενδιαφέρον μεγάλων αγοραστών.

Σε Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην Ισπανία, η Goldman Sachs εκτιμάει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στα μέσα Σεπτέμβρη το αίτημα για οικονομική ενίσχυση μέσω του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF). Η Goldman προβλέπει την πρόσθεση νέων όρων στο μνημόνιο κατανόησης πέρα αυτών που η ισπανική κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), στις τελευταίες του προβλέψεις για την οικονομία πριν τις εκλογές του Νοέμβρη, προειδοποιεί ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2013, εάν το Κογκρέσο αποτύχει να διατηρήσει τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές ή να αποτρέψει τις περικοπές των ομοσπονδιακών δαπανών.

Γίνεται έτσι φανερό ότι ανεξάρτητα από το μείγμα της διαχείρισης, που στις ΗΠΑ έχει περισσότερα στοιχεία επεκτατικής πολιτικής, η λιτότητα είναι δεδομένη, όπως και το χτύπημα των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Το CBO εκτιμά πως ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 0,5% το 2013.

Δηλωτική, τέλος, της κρίσης που βαθαίνει, είναι και η δήλωση εκπροσώπου της Fitch ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο απώλειας της αξιολόγησης AAA σε περίπτωση που η κυβέρνηση εγκαταλείψει το δρόμο της λιτότητας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή πολιτική(2014-04-11 00:00:00.0)
Να ξεσηκωθεί ο λαός για να μην τον συντρίψουν(2012-08-26 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό γιουρούσι για να σωθεί η πλουτοκρατία(2012-08-25 00:00:00.0)
Συναγωνίζονται (και) στην καλλιέργεια αυταπατών(2012-08-03 00:00:00.0)
Αναζητά τρόπους «καλύτερης» σφαγής του λαού(2012-08-01 00:00:00.0)
Ρεσιτάλ προεκλογικού εμπαιγμού(2012-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ