Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αναζητά τρόπους «καλύτερης» σφαγής του λαού

Τις επόμενες κινήσεις τους με στόχο την πλήρη εφαρμογή του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων καθορίζουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε σύσκεψη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου

Την καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδο για να προχωρήσει η σφαγή του λαού και να εφαρμοστούν πλήρως τα προαποφασισμένα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα αναζητούν εναγωνίως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνουν την επικοινωνιακή διαχείριση για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Με δεδομένη τη βούληση για επιτάχυνση του σχεδίου εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας, η προσοχή των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι στραμμένη στο πώς θα περάσουν τα νέα μέτρα με όσο γίνεται μικρότερες «κοινωνικές αντιδράσεις». Αυτό είναι το αντικείμενο της νέας συνάντησης σήμερα το απόγευμα των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, μετά από αίτημα του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος στο πλαίσιο προκαθορισμένων ρόλων πλειοδοτεί υπέρ της επιμήκυνσης στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του πακέτου των νέων μέτρων ύψους 3+11,5 δισ. ευρώ, προεξοφλώντας ότι τα μέτρα θα προσδιοριστούν μέσα στις επόμενες βδομάδες.

«Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να προετοιμάσουμε όλα τα προαπαιτούμενα» για την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «πρέπει να δώσουμε εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα διαμορφώσουν μια έκθεση της τρόικας που θα μας ανοίγει το δρόμο για την πολιτική διαπραγμάτευση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι αρραγής» και «δεν υπάρχει θέμα ενότητας». Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε (στον «Σκάι») «είναι δύσκολες αποφάσεις, αλλά υπάρχει συμφωνία, αποφασιστικότητα να φέρουμε σε πέρας αυτή τη δύσκολη αποστολή».

Στην απογευματινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η ανακοίνωση του πακέτου των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να γίνει άμεσα και ταυτόχρονα να αναληφθεί ισχυρή δέσμευση για την πλήρη εφαρμογή τους, ως προϋπόθεση για ξεκινήσει «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την τρόικα» (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) το Σεπτέμβρη. «Το φθινόπωρο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξελίξεις εκτιμώνται ως ραγδαίες. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει μέσα σε αυτές τις εξελίξεις», σημείωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δικαιολογώντας την «ανάγκη» άμεσης έγκρισης του πακέτου του μέτρων.

Προχωρώντας σε μια νέα επίδειξη της αποφασιστικότητάς του να εφαρμόσει τα μέτρα, ο Α. Σαμαράς κάλεσε χτες τους εκπροσώπους της τρόικας και τους διαβεβαίωσε ότι μέσα στον Αύγουστο θα τους παραδοθεί το νέο πακέτο μέτρων. Επίσημα βέβαια από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση αφορούσε «την παροχή διευκρινίσεων γύρω από ορισμένα οικονομικά ζητήματα»...

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και της νέας ηγεσίας του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να δώσει εντολή για σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αποπροσανατολιστική «σικέ» κόντρα

Την ίδια στιγμή πάντως πυροδοτείται μια «σικέ», σε μεγάλο βαθμό, κόντρα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί το ρόλο του υπέρμαχου της «σκληρής» διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σ' αυτό το πλαίσιο μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τα στελέχη της τρόικας, από την Ιπποκράτους ανακοινώθηκε ότι «στη συνάντηση με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους». Επισημαίνεται μάλιστα ότι «ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο»(!), αφήνοντας να διαφανεί ότι υπήρξαν διαφωνίες για τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στη σημερινή συνάντησή τους.

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για την τακτική του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας «την ώρα που κάποιοι, όπως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα - κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο - κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό». Υπερασπιζόμενος τη δική του «διαπραγματευτική τακτική», ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να δηλώνει ότι «αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11, 5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά και επιπλέον θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν άφησε αναπάντητη τη φραστική επίθεση που έγινε από το ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org