Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επιταχύνεται η παράδοσή τους σε ιδιώτες

Με τη μέθοδο των λεγόμενων ΣΔΙΤ η ενίσχυση των εκπροσώπων του κεφαλαίου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την κατασκευή πέντε μονάδων διαχείρισης απορριμάτων (Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Ηλείας, Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας), ενώ η διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε προχτές την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμάτων στην Αχαΐα, στο πλαίσιο της πολιτικής παράδοσης στους ιδιώτες κερδοφόρων τομέων και της μετατροπής των δήμων σε «Ανώνυμες Εταιρείες» που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους δημότες για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Για τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ προβλέπεται ότι ο ιδιώτης αναλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων για τη χρονική διάρκεια της σύμπραξης που κυμαίνεται στα 25 - 27 χρόνια, καθώς και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων όπως ανακυκλώσιμα υλικά, κομπόστ, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ. Αναλυτικά, όσον αφορά στην εξέλιξη των σχετικών διαγωνισμών, όπως ανακοινώθηκε μετά τη διυπουργική:

  • Στο τελικό στάδιο για την ανακήρυξη αναδόχου προχωρά ο διαγωνισμός για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το έργο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για το έργο κατατέθηκαν επτά προσφορές και προεπιλέχτηκαν οι 6 που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τέλος του 2012. Οι έξι υποψήφιοι που επιλέχτηκαν είναι οι: WASTE CYCLO (Συνεργασία της ΔΕΗ με την ισπανική «Urbaser»), ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ - POLYECO, NOVAERA HELLAS, TΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΘΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ - ΑΔΑΜΙΔΗΣ, ΗΛΕΚΤΩΡ - HELESI.
  • Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου προεπιλέχτηκαν 6 υποψήφιοι από τους 7 που υπέβαλαν ενδιαφέρον και οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2012 - αρχές του 2013. Προεπιλέχτηκαν οι: ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEK, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, NOVAERA HELLAS, AΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ.
  • Για το Νομό Ηλείας προεπιλέχτηκαν 4 από τους 7 αρχικούς υποψήφιους και στο πρώτο εξάμηνο του 2013 προβλέπεται να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές. Προεπιλέχτηκαν οι: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEC, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ - ΑΑΓΗΣ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ.
  • Για τους Νομούς Σερρών και Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται η ανακοίνωση της προεπιλογής υποψηφίων μέχρι το τέλος Αυγούστου, εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, διαφορετικά θα μετατεθεί για τέλος Σεπτέμβρη. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές. Οι επτά επιχειρήσεις και κοινοπραξίες μεταξύ των οποίων θα γίνει η προεπιλογή για το Νομό Σερρών είναι: ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEC, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, NOVAERA HELLAS, KΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ - ΕΡΕΤΒΟ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ, ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΑΤΕΒΕ. Για την Αιτωλοακαρνανία υπέβαλαν σε πρώτη φάση ενδιαφέρον οι: ΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ - ΕΡΕΤΒΟ, ARCHIRODON GROUP - INTRAKAT - ENVITEC, ΤΟΞΟΤΗΣ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων του Νομού Αχαΐας, που αποφασίστηκε να ανατεθεί με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διυπουργικής, θα έχει διάρκεια 27 χρόνια. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερα σχήματα για τη γραμμή 4(2017-08-12 00:00:00.0)
Προχωρά η παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στα μονοπώλια(2013-10-25 00:00:00.0)
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων(2013-06-01 00:00:00.0)
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων(2013-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ