Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς σύγκλιση για Συρία;

Από τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα
Από τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ.--

Συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με το επίκεντρο των συζητήσεων να στρέφεται γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πούτιν.

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συνάντησης σε ό,τι αφορά τη Συρία, ο Ερντογάν αρκέστηκε να δηλώσει πως «ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει» για την τύχη του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασάντ, ενώ ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον Ερντογάν «καλά θεμέλια για το μέλλον της Συρίας». Σύμφωνα με ρωσικές διαρροές, οι δύο ηγεσίες «τάσσονται εναντίον της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», ενώ ο Πούτιν χαιρέτισε με τη σειρά του το γεγονός ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις της ειδικής «Ομάδας Δράσης» της Γενεύης, η οποία, όπως τόνισε, «είναι καλή βάση για σύγκλιση των θέσεων στο μέλλον».

Οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, στη σύμπραξη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλά και στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού σχεδίου στην Τουρκία - της κατασκευής του Ατομικού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού «Ακούγιου» που υπολογίζεται πως θα κοστίσει 25 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως η Ρωσία είναι ο δεύτερος μετά τη Γερμανία εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Πέρσι, οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να ξεπεράσουν τους προ κρίσης δείκτες των εμπορικών συναλλαγών από τα σημερινά 32 στα 100 δισ. δολάρια.

  • Χτες επίσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι «Μόσχα και Ουάσιγκτον συμπίπτουν εν γένει στην αποτίμηση της κατάστασης στη Συρία και στον τελικό στόχο της ειρήνευσης, ωστόσο διατηρούνται οι διαφορές τους στις πρακτικές προσεγγίσεις για τη διευθέτηση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ