Πέμπτη 19 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΡΕΥΝΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ HSBC
Σύμφυτα με τον καπιταλισμό τα σκάνδαλα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα «σκάνδαλα» «δονούν» το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτες (πρακτικές που είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα) και γίνονται αφορμή και πρόσχημα για την προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης.

Η έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας άναψε φωτιές και οι έρευνες για το «πλυντήριο» του μαύρου χρήματος εκ μέρους της τράπεζας HSBC με έδρα τις ΗΠΑ, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, ενώ μέγα θέμα έχει ανακύψει και στην Ινδία, καθώς η ίδια η τράπεζα και οι θυγατρικές της έχουν «μπει» στο μικροσκόπιο. Στο μεταξύ, η ανακοίνωση της τράπεζας πέραν της ...«ταπεινής συγγνώμης» ανακοινώνει και τις «θυσίες» που προτίθεται να κάνει. Θυσίες, όπως την αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα του διευθυντή της Ντέιβιντ Μπάγκλεϊ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των κανόνων, ο οποίος ήδη έχει υποβάλει την παραίτησή του καθώς και ότι θα κλείσει τις δραστηριότητες σε «φορολογικούς» παραδείσους όπως τα νησιά Κέιμαν.

Επισημαίνεται ότι το πόρισμα της έκθεσης της Γερουσίας κατηγορεί την HSBC για μη σεβασμό των κανόνων περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως κεφάλαια από το καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού, από το Ιράν αλλά και από εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Στο μεταξύ, στο άλλο «σκάνδαλο» με τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού Libor, που ξεκίνησε με τις αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση εκ μέρους της βρετανικής τράπεζας Barclays και πάνω από 20 τράπεζες παγκοσμίως, οι μεγάλες και με «κύρος», ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ-FED Μπεν Μπερνάνκι βρήκε την ευκαιρία να «ξεσπαθώσει»: Το Libor είπε «είναι από τη δομή του ελαττωματικό» και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια διεθνώς για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως βάση για τα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ