Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις των υπουργών Οικονομικών και Υγείας στις προγραμματικές δηλώσεις
Την πολιτική των άγριων περικοπών στις παροχές, της σύνθλιψης των δημόσιων υπηρεσιών με την ταυτόχρονη εκχώρηση σε ιδιώτες ολόκληρων υγειονομικών τομέων των δημόσιων νοσοκομείων θα ακολουθήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει απ' τις ομιλίες των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
Εν πρώτοις, ο Γιάννης Στουρνάρας εξόρκισε τις «ψηλές κοινωνικές δαπάνες» ως αποτέλεσμα της «σπατάλης στις κύριες συντάξεις χωρίς τις αντίστοιχες εισφορές» την «αλόγιστη συνταγογράφηση φαρμάκων» - όταν οι άρρωστοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους - και την πληρότητα των περιφερειακών νοσοκομείων κατά 50%, όταν όλα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αδειάσει από προσωπικό. «Η Κυβέρνηση, είπε ο Γ. Στουρνάρας, θα εξετάσει επίσης, και την αξιοποίηση - ενοικίαση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, διότι είναι σαφώς καλύτερο να εισάγουμε ιατρικό τουρισμό, αξιοποιώντας αργούσα δυναμικότητα του ΕΣΥ παρά να εξάγουμε καλούς γιατρούς σε άλλες χώρες».
Οι προτάσεις με τις οποίες η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της Υγείας δεν εμφανίζονται πρώτη φορά. Εχουν από καιρό διατυπωθεί από ερευνητικά κέντρα μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών ως Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σε εκδήλωση της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών Synovate με θέμα: «Οικονομική και Κοινωνική Αξιολόγηση του Μνημονίου στη Φαρμακευτική Αγορά - Μελλοντικές Πολιτικές» (βλέπε και «Ρ» 7.10.2011) είχε αναφερθεί στην αξιοποίηση της Υγείας ως μοχλού ανάπτυξης μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα έρθουν ως προέκταση και συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι τα νοσοκομεία της επαρχίας όπου σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, έχουν μικρές πληρότητες, μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο στην επαρχία με πληρότητα 50% θα μπορέσει να εκχωρήσει τα κρεβάτια του σε ιδιώτες μαιευτήρες που θα τα «χρησιμοποιήσουν για την πελατεία τους», δίνοντας «λύση» σε μέλλουσες μανάδες που διαφορετικά θα έπρεπε να μετακινούνται σε εκτός της περιοχής τους μαιευτήρια. Ετσι κατά τον Γιάννη Στουρνάρα τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν αύξηση των εσόδων.
Αντίστοιχη αναφορά είχε γίνει τότε και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, με την επισήμανση ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας έχει αναπτύξει «κέντρα αριστείας», όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η οφθαλμολογία, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του ιαματικού ιατρικού τουρισμού.
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε καθαρό ότι η συγκυβέρνηση θα κινηθεί με γνώμονα το νομοθετικό πλαίσιο του Ανδρέα Λοβέρδου, σημειώνοντας πως «είμαστε, είπε, αποφασισμένοι να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία, διασφαλίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Ενα σύστημα προβληματικό μετατρέπεται σε ορθολογικό σύστημα στην οργάνωση, στη λειτουργία, στη χρηματοδότησή του».
Οι άξονες που ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας είναι:
«Η δεύτερη κρίσιμη μάχη από την πολιτική ηγεσία, από την κυβέρνηση, από όλους μας πρέπει να δοθεί στον περιορισμό της δαπάνης και της σπατάλης δημόσιου χρήματος στη λειτουργία των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός Υγείας, παραβλέποντας ότι αυτή τη στιγμή οι ασθενείς υποχρεώνονται να αγοράσουν αναλώσιμα υλικά για την περίθαλψή τους.
«Θα υπάρξουν αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, είπε ο υπουργός και δεν αφορά μόνο αν υπάρχει δαπάνη για το φάρμακο ή για την προμήθεια άλλων νοσοκομειακών υλικών. Θα εξεταστεί και η παραγωγικότητα, και η ποιότητα, και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους».
Ο Α. Λυκουρέντζος μίλησε γενικώς - χωρίς δέσμευση - ότι η συγκυβέρνηση θα αναλάβει «την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από αυτά τα οποία αναμένει να πάρει η ελληνική πολιτεία ως βοήθεια για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους». Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα αξιοποιηθεί η περιουσία του υπουργείου Υγείας όπως έχει καταγραφεί απ' το 1996.