Τρίτη 10 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Στον αγώνα για το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή

Από τη χθεσινή κινητοποίηση γονιών και εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη»
Από τη χθεσινή κινητοποίηση γονιών και εργαζομένων στην «Παιδική Στέγη»
Σε 24ωρη απεργία, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν χθες εργαζόμενοι του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» (ΝΠΙΔ) μαζί με γονείς και τα παιδιά τους. Η κρατική επιχορήγηση των σταθμών του Ιδρύματος διακόπτεται, με δυσμενέστατα αποτελέσματα: πανάκριβα τροφεία και κατάργηση εργασιακών κεκτημένων.

Η χρηματοδότηση των πέντε σταθμών του (σε Αθήνα/Πειραιά, με φιλοξενούμενα 450 παιδιά και 57 υπαλλήλους αορίστου χρόνου) γινόταν βασικά από το ΙΚΑ, συν κάποιες άλλες πηγές, συν συμμετοχή των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ γονέων (ως 135 ευρώ/μήνα). Με την ένταξη του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, η χρηματοδότηση σταμάτησε, καθώς ο νέος Οργανισμός δεν προβλέπει τέτοιες παροχές. Ειδικά στην «Παιδική Στέγη», το ΙΚΑ φέρεται να μην έχει δώσει χρήματα από το Γενάρη. Πλέον οι γονείς καλούνται από τη διεύθυνση να πληρώνουν 330 ευρώ/μηνιαίως ως τροφεία, οι δε εργαζόμενοί της κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα δικαιώματά τους.

Πρόσφατα γονείς και εργαζόμενοι υιοθέτησαν ψήφισμα όπου μεταξύ άλλων τονίζουν: «Θεωρούμε ότι η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, να χρηματοδοτείται ευκαιριακά από χορηγούς και να γίνεται μέρος της διαφημιστικής εκστρατείας κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, να είναι έργο φιλανθρωπικών οργανώσεων (...)Γι' αυτό και διεκδικούμε δημόσιους κρατικούς δωρεάν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους φορέα και του εισοδήματός τους. Καμία επιβάρυνση των γονιών και των ασφαλιστικών ταμείων, κάλυψη όλων των απαιτούμενων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αγωγή βασισμένη στις κατακτήσεις της επιστήμης και του πολιτισμού (...) άμεση κάλυψη όλων των κονδυλίων που απαιτούνται για τη διαρκή και μόνιμη λειτουργία του σταθμού, την εξασφάλιση για τους εργαζόμενους μόνιμης, σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες οι εργαζόμενοι που απεργούσαν, μαζί με γονείς και παιδιά στα καροτσάκια τους, πρώτα συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Υγείας όπου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι τελευταίοι δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση για συνέχιση της επιχορήγησης, αντίθετα φάνηκε η - με διάφορα προσχήματα - προσπάθειά τους να πετάξουν το μπαλάκι αλλού, στην «καλύτερη» περίπτωση κάτι ειπώθηκε περί απόδοσης της χρωστούμενης επιδότησης για την χρονιά που λήγει. Σαφώς και αυτή η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση κατάργησης κάθε παροχής Πρόνοιας, επιβολής τροφείων για κάθε τέτοια υπηρεσία.

Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου), όπου συνάντησαν την προκλητική και απαράδεκτη εικόνα ΜΑΤ να παρατάσσονται φράζοντας την είσοδο σε εργαζόμενους και γονείς, με παιδιά στα καροτσάκια. Τελικά αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε και εκεί με υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς πάλι να λάβει μια σαφή απάντηση σύμφωνη με τα αιτήματά τους. Γονείς και εργαζόμενοι συσκέφθηκαν αργότερα στο ΕΚΑ αποφασίζοντας να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στο πλευρό τους στάθηκε το ΠΑΜΕ, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του οποίου, η Χρυσούλα Λαμπούδη, μιλώντας τους τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουν μαζί τον αγώνα. Οτι το θέμα των παιδικών σταθμών αφορά οπωσδήποτε το ταξικό εργατικό κίνημα, ότι τέτοιες υποδομές χρειάζονται όχι μόνο για τους εργαζόμενους γονείς αλλά και για τους ανέργους ειδικά σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και φτώχειας. Οτι σε ενιαίο μέτωπο μαζί με τις λαϊκές επιτροπές, γονείς, εργαζόμενοι, συνδικάτα μπορεί και πρέπει να παλέψουν για όλα τα λαϊκά προβλήματα όπως σταθμοί, τροφεία, χαράτσια, φόροι κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ