Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Ακονίζουν τα μαχαίρια μπροστά στα νέα αδιέξοδα

Ισπανία και Κύπρος και επίσημα στο «μηχανισμό στήριξης». Αναζητούνται συμβιβασμοί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής

Η λυκοσυμμαχία δείχνει ξανά τα δόντια της στους λαούς. Οποιος συμβιβασμός κι αν γίνει στη Σύνοδο, θα αποτελέσει τη φύτρα για νέους ανταγωνισμούς και βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα
Η λυκοσυμμαχία δείχνει ξανά τα δόντια της στους λαούς. Οποιος συμβιβασμός κι αν γίνει στη Σύνοδο, θα αποτελέσει τη φύτρα για νέους ανταγωνισμούς και βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα
Συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει στην Ευρωζώνη, είναι η προσφυγή της Ισπανίας και της Κύπρου στο λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των τραπεζών και του δημόσιου χρέους τους. Η Ισπανία υπέβαλε και επίσημα χθες το πρωί το αίτημα προς τους Ευρωπαίους εταίρους για στήριξη των τραπεζών της, με ποσό έως 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος αναφέρει πως το ακριβές ποσό του δανείου θα καθοριστεί αργότερα, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες των τραπεζών. Ο ντε Γκίντος επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεση της ισπανικής κυβέρνησης να υπογράψει μέχρι τις 9 Ιούλη μνημόνιο για το δανειακό πακέτο, στο οποίο θα εμπεριέχονται όλες οι λεπτομέρειες και τα μέτρα που θα φορτώσει στο λαό, πρόσθετα σε αυτά που έχει ήδη δρομολογήσει.

Η Κύπρος, επίσης, προσέφυγε στο «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες το απόγευμα, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ενημερώθηκαν για την απόφαση της κυβέρνησης να υποβάλει «αίτημα οικονομικής βοήθειας από EFSF/ESM». Σημειώνεται ακόμη πως σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, «ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία».

Από την ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρο αν το αίτημα αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή αν είναι ευρύτερο και αφορά συνολικά την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και άλλες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας.

Σε δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρεται πως είναι «έτοιμο το μνημόνιο για την Κύπρο» και γίνεται λόγος για όρους ανάλογους με αυτούς που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό. Οπως γράφεται, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες υπάρχει ήδη προσχέδιο μνημονίου για δάνειο μέχρι 10 δισ. ευρώ, με αυστηρούς όρους δανεισμού από τον ευρωπαϊκό «μηχανισμό στήριξης» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αναζητούν νέους συμβιβασμούς

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι ανταγωνιζόμενες καπιταλιστικές οικονομίες της ΕΕ αναζητούν νέους συμβιβασμούς στη διαχείριση της κρίσης, στη βάση της παραπέρα πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στις 28-29 Ιούνη στις Βρυξέλλες. Δείχνοντας τα ζόρια και τα αδιέξοδα που μεγαλώνουν στην αστική διαχείριση της κρίσης, από ορισμένες πλευρές, τα πράγματα περιγράφονται με δραματικούς τόνους, όπως ότι είναι η «σύνοδος για το μέλλον του ευρώ».

Στη συγκεκριμένη σύνοδο δεν θα ληφθούν αποφάσεις ειδικά την Ελλάδα, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Αυτό που συζητιέται στην παρούσα φάση, όπως προκύπτει από το προσχέδιο για το κείμενο των προτάσεων, είναι η ολοκληρωτική εκχώρηση από τα κράτη μέλη των εξουσιών που αφορούν στην εποπτεία των τραπεζών, τον έλεγχο στους εθνικούς προϋπολογισμούς και την ευθύνη για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Το 10σέλιδο προσχέδιο, συζητήθηκε την Παρασκευή στη συνάντηση των τεσσάρων στη Ρώμη (Μέρκελ, Ολαντ, Ραχόι, Μόντι) και το Σαββατοκύριακο από τους Ρομπάι, Μπαρόζο, Ντράγκι, Γιούνκερ. Πρόκειται για το λεγόμενο «οδικό χάρτη προς την τραπεζική ενοποίηση», που συμπεριλαμβάνει τα «ευρωομόλογα» και το θέμα της αγοράς ομολόγων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, δείχνοντας πως τα διαχειριστικά εργαλεία που ζητούν εδώ και καιρό ανταγωνιζόμενες μερίδες της πλουτοκρατίας, μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίτευξη ενός ακόμα αντιλαϊκού συμβιβασμού.

Η προσδοκία είναι ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα διατηρήσει έναν μικρό εποπτικό ρόλο, μαζί με το συντονισμό σε εθνικό επίπεδο. Ακόμη, σε ό,τι αφορά στον ενιαίο μηχανισμό ασφάλισης των καταθέσεων, το έγγραφο προτείνει πως πρέπει να ενισχυθεί μια πιο στενή ενοποίηση μεταξύ των σχημάτων εθνικής ασφάλισης.

Με στόχο να επιτευχθεί ένας ακόμα πρόσκαιρος συμβιβασμός, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθούν αύριο στο Παρίσι. Βασικό αντικείμενο στα μεταξύ τους παζάρια πριν τη Σύνοδο, είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους. Το Παρίσι να ζητά την υιοθέτηση ευρωομολόγων, ενώ το Βερολίνο αντιτίθεται, εκτός εάν υπάρχει «μεγαλύτερος έλεγχος» των χρηματοοικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης, πράγμα που ζήτησε χτες με δήλωσή της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Από τη Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τάχθηκε σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της Γερμανίας, ώστε να επιτραπεί η μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες. Η Γαλλία αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα με το χρέος της, καθώς, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, η κυβέρνηση αναζητά 7 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναφορά του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους.

Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χτες ότι «δεν έχει ως τώρα εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε» και ζήτησε να εφαρμοστεί στο ακέραιο το αντιλαϊκό πρόγραμμα. Σχετικά με το εάν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για «δημοσιονομική προσαρμογή», υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο το σεβασμό στις εσωτερικο-πολιτικές της δυσκολίες, αλλά κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε».

Δείχνοντας ότι οι ανταγωνισμοί της Γερμανίας μαίνονται και με την άλλη άκρη του Ατλαντικού, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι πρέπει «να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό της Ευρωζώνης». Με το ίδιο ύφος, σχολίασε την προτροπή του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να εγγυηθεί η Γερμανία το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ. «Αν η Βρετανία το θέλει, να γίνει μέλος της Ευρωζώνης και να είμαστε δύο αυτοί που θα εγγυηθούμε» είπε ο Σόιμπλε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ