Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκβιάζει για χρόνο και ανοχή απ' όσους ξεκληρίζει

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ βγάζουν προκλητικά τη γλώσσα στο λαό για τα ζητήματα που τον «καίνε»

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, οτιδήποτε έχει σχέση με την ελάχιστη ανακούφιση ακόμα και των πλέον εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, είτε με γενικόλογες αναφορές σε χρονοδιαγράμματα, είτε με ευχολόγια. Για παράδειγμα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι υπόσχονται ότι «το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων» και ότι «αυτό περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», αλλά πουθενά δε δεσμεύονται για το πότε θα το κάνουν!

Το ίδιο ισχύει και για την «αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα» ή με την «επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους», την «επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφόσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους)».

Σκόπιμα αόριστες, για να καλλιεργούν φρούδες προσδοκίες στο λαϊκό κόσμο που υποφέρει από τη φοροαφαίμαξη, είναι και οι εξαγγελίες για «σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Το ζήτημα των συμφωνημένων 150.000 απολύσεων στο Δημόσιο ξεπερνιέται με το ανέξοδο σύνθημα «Οχι απολύσεις στο Δημόσιο», ενώ για το χαράτσι στα ακίνητα επαναλαμβάνεται η θέση της ΝΔ για «αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο», που θα ενσωματώνει όλες τις λυπητερές σε βάρος της λαϊκής κατοικίας. Η αποθέωση της δημαγωγίας έρχεται με την επισήμανση ότι «γενική επιδίωξη» της συγκυβέρνησης είναι «όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι»!

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, που τα αποθεματικά τους έχουν γίνει αέρας και παραπαίουν στην κυριολεξία, η κυβέρνηση εξαγγέλλει αόριστα την «αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και πόρους δημόσιας περιουσίας». Για να ξεγελάσει όσους στενάζουν στην κυριολεξία από τις συνέπειες της κρίσης, υπόσχεται χωρίς καμιά άλλη διευκρίνιση «για όλους καθολική υγειονομική προστασία χωρίς προϋποθέσεις (...) Για τα ΑΜΕΑ ενίσχυση επιδομάτων από κοινοτικούς πόρους. Ενοποίηση και εξορθολογισμός επιδομάτων - ουσιαστικός έλεγχος».

Τέλος, η κυβέρνηση, που αναλαμβάνει να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού, εμφανίζεται προκλητικά να υπόσχεται «καταπολέμηση της ακρίβειας με (...) σπάσιμο των καρτέλ»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ