Τρίτη 26 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Τα δίνει όλα για να πετύχει η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση

Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην «ομάδα διαπραγμάτευσης» με την τρόικα

Την προγραμματική συμφωνία, στην οποία η συγκυβέρνηση απαριθμεί τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο και με φρούδες ελπίδες εκβιάζει την ανοχή του λαού, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής».

Εχοντας συμβάλει τα μέγιστα με το κόμμα του στην ενσωμάτωση της λαϊκής ψήφου, ο Φ. Κουβέλης λέει ότι θα διεκδικήσει την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας και σε περίπτωση που αυτό δε γίνει, τότε θα αποχωρήσει απ' την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, εγγυήθηκε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι αποφασισμένη να δείξει τη «συναίνεση που είναι απαραίτητη για το έργο της κυβέρνησης».

Ο ίδιος, όπως και το ΠΑΣΟΚ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μέρος στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι αυτή γίνεται «για τη χώρα και την κοινωνία» για μια «υπόθεση εθνικού χαρακτήρα», πατώντας στα κοινά συνθήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του «ευρωμονόδρομου» που συνυπηρετούν.

Αρνητική ήταν η απάντησή του στο αν είναι πιθανό το ενδεχόμενο συνένωσης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό ενός κόμματος της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, δεν απέκλεισε εντελώς μια τέτοια προοπτική, αφού, όπως είπε, «η κεντροαριστερά είναι μια φθαρμένη έννοια. Η συγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο τρίτος πόλος της πολιτικής σκηνής, θα πρέπει να γίνει με πρωτογενή κοινωνικά στοιχεία και όχι με συμφωνίες κορυφής».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα που δέχτηκε για το τι θα συμβεί εάν η ΕΕ επιμείνει στις θέσεις της. Αντί απάντησης, κατέφυγε στις κοροϊδίες περί κάποιων δήθεν αλλαγών που συντελούνται στην ΕΕ. Οπως είπε, «στην Ευρώπη αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο. Η ίδια n πραγματικότητα επιβάλλει την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής για την οικονομική διακυβέρνηση με στόχο να προωθηθεί πλέον η ανάπτυξη (...) Η πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ ηττάται στη Γερμανία».

Τέλος, δήλωσε ότι η «επιτροπή διαπραγμάτευσης» που εκπόνησε την εισήγηση για την «προγραμματική σύγκληση», θα αποτελεί εφεξής μια επιτροπή παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Ακόμα, ότι θα συγκροτηθεί και μια διαπραγματευτική ομάδα, στην οποία θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων «μαζί με πρόσωπα που θα διαθέτουν και την εξειδικευμένη γνώση και τη συγκεκριμένη πολιτική ικανότητα, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ