Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κάλεσμα στο λαό να κάτσει στ' αυγά του

Με συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι το κόμμα του είναι η αμέσως επόμενη λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση

Τη μετεκλογική τακτική του κόμματός του περιγράφει σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος τους είναι να ασκήσουν συμπολίτευση από τη θέση της αντιπολίτευσης και να συμβάλουν στην «κοινωνική συνοχή», κηρύσσοντας από τη μια την ταξική συνεργασία και παρεμβαίνοντας από την άλλη για μέτρα ανακύκλωσης και διαχείρισης της βαθιάς φτώχειας του λαού.

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα,«θα προετοιμαστούμε πολύ καλύτερα προκειμένου να ασκήσουμε μία πιο μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση και, προφανώς, να οργανωθούμε, ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε την κυβέρνηση όταν εμφανιστεί η ευκαιρία». Με άλλα λόγια, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα επικεντρώσει στην προβολή του σαν καλύτερος διαχειριστής και διαπραγματευτής με την ΕΕ και μ' αυτό το «ατού» θα διεκδικήσει στο μέλλον τη διακυβέρνηση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται γενναίους και αποφασιστικούς ηγέτες, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την οργή του λαού μας (...) ως ένα όπλο για να διαπραγματευτούν για το καλό της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ταυτίζοντας το «καλό» των αστών με αυτό των εργαζομένων και του λαού.

Επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους σαν δύναμη ενσωμάτωσης της δίκαιης λαϊκής αγανάκτησης, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - την ντόπια αστική τάξη και τους συμμάχους της ότι «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας». Ανεξάρτητα από το αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο, η διαβεβαίωσή του συνιστά κάλεσμα στο εργατικό λαϊκό κίνημα να καταθέσει τα όπλα και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες για λύση στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους.

Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι «ο ρόλος μας είναι να είμαστε μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, να χειροκροτούμε κάθε τι θετικό, να καταδικάζουμε όλα τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις», καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τη συγκυβέρνηση που τώρα συγκροτείται και τις διαβουλεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Ο ίδιος είπε ότι θα επικεντρώσουν στη δημιουργία «μιας ασπίδας προστασίας για όσους βρίσκονται στο περιθώριο», επαληθεύοντας την εκτίμηση ότι στόχος τους είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Συκοφαντεί το λαϊκό ριζοσπαστισμό

Αναγορεύοντας το κόμμα του σε πρώτη εναλλακτική λύση της αστικής τάξης για να ασκήσει διαχείριση, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στην Ελλάδα «θα αποτύχει», επειδή στηρίζεται σε «ξεπερασμένες πολιτικές δυνάμεις» και ότι «κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν μπορεί να κάνει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα, διότι εμείς δεν είμαστε διεφθαρμένοι, ούτε φθαρμένοι. Αργά ή γρήγορα, θα έχουμε αυτήν την ευκαιρία».

Αντιγράφοντας τη ρήση του Σαμαρά ότι αν δεν ήταν η ΝΔ, ο κόσμος θα ήταν στα πεζοδρόμια, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εναλλακτική λύση σήμερα θα ήταν τα άκρα, το χάος και η Χρυσή Αυγή», ταυτίζοντας το λαϊκό ριζοσπαστισμό με τα φασιστικά μορφώματα και χρησιμοποιώντας την απειλή του χάους, με την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν να εκβιάσουν τη λαϊκή ψήφο πριν τις πρώτες εκλογές.

Αφήνοντας στην άκρη τους λεονταρισμούς και κρύβοντας τους λυσσαλέους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς κάτω από το χαλί της αντι-Μέρκελ δημαγωγίας, ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε στην Α. Μέρκελ να μην «επιμείνει στο λάθος της λιτότητας», εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συνοχή της ΕΕ, «εάν συνεχίσει να υποστηρίζει αυτά τα βάρβαρα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που υπόσχεται να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, μίλησε «για την ανάγκη να σταματήσουμε να μισθοδοτούμε ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, για τη μείωση των υπουργικών συμβούλων και των κυβερνητικών αξιωματούχων στο μισό και για τον περιορισμό μισθών και προνομίων των βουλευτών και των υπουργών». Πρόκειται για αλλαγή βιτρίνας στο αστικό πολιτικό σύστημα, που διακηρύττουν όλα τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, σε μια προσπάθεια να παρουσιάσουν την κρίση σαν αποτέλεσμα της σπατάλης από το κράτος και στρεβλώσεων τάχα στο πολιτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ