Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μισθοί και δικαιώματα, στάχτη στη φωτιά της ανάπτυξης

Κοροϊδεύει το λαό ότι θα δει χαΐρι αν τώρα δεχτεί να γίνει σύγχρονος δούλος

Αναπόφευκτη θεωρεί την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση των μισθών και των συντάξεων στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης ο Α. Σαμαράς, και την ίδια στιγμή καλλιεργεί τεχνητή πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οξύνοντας τα αποπροσανατολιστικά και εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μοιράζει ψηφοθηρικές υποσχέσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιμετώπιση της ανεργίας, βελτίωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά παραπέμπει την υλοποίησή τους στην περίοδο της «ανάπτυξης», η οποία στον καπιταλισμό έχει για προϋπόθεση να δεχθούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με μισθούς πείνας, δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα θα ισοπεδωθούν οι εναπομείνασες κοινωνικές δαπάνες για υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση.

«Αν δεν πάρουν μπροστά οι "μηχανές" της οικονομίας, τίποτε δεν σώζει ούτε μισθούς ούτε τις θέσεις εργασίας», τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της ΝΔ, αποσιωπώντας ότι οι «μηχανές» αυτές της καπιταλιστικής οικονομίας «τρέφονται» από την άγρια υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και την εξαθλίωση του λαού, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Σαμαράς συμφωνεί με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και υπόσχεται δημαγωγικά «να μην μειωθούν άλλο» οι - κατώτατοι - μισθοί, στηρίζοντας στην πράξη τη μείωση του μέσου μισθού στα επίπεδα του μειωμένου κατώτατου μισθού, αποφεύγοντας μάλιστα επισταμένα οποιαδήποτε δέσμευση ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω.

«Συγκράτηση των μισθών - να μην πέσουν άλλο - και άμεση ανάκαμψη είναι οι προτεραιότητές μας σήμερα», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, αξιώνοντας ταυτόχρονα θρασύτατα από τους εργαζόμενους να δεχτούν να γίνουν δούλοι στο όνομα της ανάπτυξης. «Από την άλλη πλευρά, εκείνο που θα διασώσει θέσεις εργασίας, θα σταματήσει τη μείωση των μισθών, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση μισθών είναι η ανάπτυξη. Αντίθετα αν συνεχιστεί η ύφεση, ότι κι αν κάνει η κυβέρνηση θα χάνονται μισθοί και θέσεις εργασίας. Γι' αυτό και η έμφαση της πολιτικής μας είναι να υπάρξει ανάκαμψη τώρα», συμπλήρωσε.

Παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις, του τύπου «όχι άλλες μειώσεις μισθών, όχι άλλους φόρους», και την φραστική αποκήρυξη των «μισθών Βουλγαρίας», ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε ωμά το δίλημμα «μισθοί πείνας ή ανεργία». «Η μετενέργεια ναι είναι ένα πρόβλημα θα προσπαθήσω να τη φέρω εκεί που ήτανε. Από την άλλη πλευρά όμως, όταν ο άλλος, ως επιχειρηματίας, δεν έχει ζήτηση για το προϊόν του, διώχνει κόσμο ή κλείνει το μαγαζί του ή την επιχείρησή του, τη μετενέργεια θα κοιτάξεις ή τον κατώτατο μισθό; Το θέμα είναι ότι δεν θα έχεις καθόλου μισθό, γιατί θα απολυθείς», υπογράμμισε με νόημα μιλώντας με τη γλώσσα των καπιταλιστών.

Εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα, ισχυρίστηκε ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τα μεγάλα έργα που θα γίνουν μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ (13 δισ.), αλλά και τα 4 δισ. που χρωστάει το κράτος στους επιχειρηματίες. Επίσης επενδύσεις θα γίνουν μέσω των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων. «Πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ», επανέλαβε.

«Σπατάλη» οι κοινωνικές δαπάνες

Παράλληλα, επιδεικνύει την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τα μέτρα άγριας λιτότητας, όπως αυτά αποτυπώνονται στο πακέτο του Ιούλη ύψους 11,7 δισ. και να περικόψει ανελέητα τις κοινωνικές δαπάνες. «Πρέπει να πάμε να κτυπήσουμε στην καρδιά το σπάταλο κράτος. Δεν μιλάω για απολύσεις - δεν θέλω απολύσεις, δεν μιλάω για μειώσεις συντάξεων, δεν μιλάω για μειώσεις μισθών. Μιλάω για τομείς του δημοσίου που έχουν διαφθορά και κλέψιμο εκτεταμένο», υποστήριξε ανερυθρίαστα, ισχυριζόμενος ότι τάχα η εξοικονόμηση θα γίνει από τις συντάξεις - μαϊμού και την μείωση των κονδυλίων για συμβούλους κ.ά.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί σπατάλη τις δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, οι οποίες είναι οι μόνες που θα πετσοκοπούν άγρια, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, όπως και το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» στο Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό.

Την ίδια στιγμή, αφήνει ανοιχτό παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το τεχνητό κλίμα πόλωσης που πυροδοτεί με τις ανούσιες φραστικές κόντρες, την ξετσίπωτη κινδυνολογία και τα αποπροσανατολιστικά ψευτοδιλήμματα που θέτει διαρκώς, όπως «Ευρώπη ή δραχμή». «Παρ' όλες τις μεγάλες διαφωνίες μας, όμως, αν μετεκλογικά θελήσουν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ και θα αλλάξει τη συνταγή της λιτότητας, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Αλλά θα σεβαστούν αυτό το πλαίσιο. Αλλιώς δεν γίνεται. Από τους ίδιους εξαρτάται», δήλωσε με νόημα στο «Μέγκα», έχοντας δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει για στρατηγική του τη στρατηγική της ΕΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει πάση θυσία να υπάρχει κυβέρνηση», γιατί όπως είπε: «τρεις εκλογές είναι αυτοκτονία». Στη βάση αυτή δήλωσε: «θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα που θα δεχθεί τις κεντρικές υποθέσεις, δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση δυναμική υπέρ της ανάπτυξης και παραμονή στο ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ