Τρίτη 12 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
ΠΑΣΟΚ
Κάλεσμα συστράτευσης στα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Συγκυβέρνηση «εθνικής συνευθύνης» στη βάση οκτώ σημείων πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος

Κάλεσμα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, έκανε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος με επιστολή του στον Αντ. Σαμαρά, τον Αλ. Τσίπρα, τον Π. Καμμένο και τον Φ. Κουβέλη. Προγραμματικό πλαίσιο για τη «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» στη βάση των οκτώ σημείων που προτείνει, αποτελεί η ενιαία ευρωενωσιακή στρατηγική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών, που στόχο έχουν την παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ.

Η συγκυβέρνηση «εθνικής ευθύνης», όπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος στη διάρκεια της προχτεσινής διακαναλικής συνέντευξης, πρέπει έχει χρονική διάρκεια τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 και να είναι «ισχυρή» για να μην «υπάρξει αδυναμία λήψης και εφαρμογής αποφάσεων». Να κλιμακώσει δηλαδή την επέλαση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων, όπως προτείνει με το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για μετεκλογική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ είτε με πρώτο κόμμα τη ΝΔ, είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Επιδίωξε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ «ως καταλύτη μιας συμφωνίας εθνικής συνευθύνης» ώστε να το διατηρήσει «ζωντανό» στα μετεκλογικά παζάρια στο φόντο της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού συστήματος. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στη διάρκεια των διερευνητικών εντολών μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, είχε προταθεί στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Σύγκλιση με πατέντα της ΕΕ

Τα οκτώ σημεία τα οποία πρότεινε σαν ελάχιστο πεδίο συμφωνίας για «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε διάφορες εκδοχές έχουν παρουσιαστεί από τις ηγεσίες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ενώ ταυτίζονται στην κοινή αποπροσανατολιστική προπαγάνδα περί «διαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στην επόμενη κυβέρνησης και τους Ευρωπαίους εταίρους. Συγκεκριμένα ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε:

1. «Διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που σέβονται τους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και θέλουν να διασφαλιστεί πράγματι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ». Στόχος είναι η με κάθε τρόπο παραμονή στο ευρώ, αφού όλα τα κόμματα, ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διακηρύξει το «πάση θυσία στην ΕΕ».

2. «Συμφωνία με στόχο την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης». Πρόκειται για τη λιωμένη καραμέλα - που με διαφορετικές εκδοχές - πιπιλίζουν οι ηγεσίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα για την εξασφάλιση δήθεν «φιλολαϊκότερων» όρων στη δανειακή σύμβαση, η οποία όμως πάει πακέτο με το μνημόνιο και συμπυκνώνει το σύνολο της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ.

3. «Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα έτος με τελικό στόχο τα τρία έτη, μέχρι το 2017 και συμπληρωματική εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας». Δηλαδή να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα σφαγιαστικά μέτρα ύψους 11,5 μέχρι 14 δισ. ευρώ που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο, αλλά σε περισσότερα χρόνια. Παράλληλα η εξασφάλιση «συμπληρωματικής εξωτερικής χρηματοδότησης», σημαίνει νέο δάνειο από ΕΕ και ΔΝΤ και άρα νέο μνημόνιο.

4. «Να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, ενώ παρατείνεται ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής». Ουσιαστικά προανήγγειλε νέο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, που θα οδηγήσει σε νέα μεγαλύτερη χρεοκοπία και λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Στη βάση αυτή πρότεινε «αποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου διαρκείας αντίστοιχης αυτών που είχαν», ώστε να υποστούν ένα μελλοντικό «ψαλίδι». Επίσης πρότεινε κούρεμα των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από το EFSF. Και στις δυο περιπτώσεις θα υπάρξουν νέα βάρβαρα μέτρα.

5. «Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το κράτος λειτουργικό, ορθολογικό, όχι σπάταλο. Που θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική». Να προωθηθούν δηλαδή άμεσα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην παραπέρα μείωση της εργατικής δύναμης στην κατεύθυνση της εσωτερικής υποτίμησης που προωθεί συνολικά η ΕΕ, με μειώσεις των μισθών και πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Το «ορθολογικό κράτος» ισοδυναμεί με «τσεκούρωμα» των κοινωνικών δαπανών που θα ανοίξει ταυτόχρονα νέα κερδοφόρα πεδία στους επιχειρηματικούς ομίλους.

6. «Συμφωνία γύρω από ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σταθερό για δέκα χρόνια». Το νέο φορολογικό σύστημα θα υλοποιήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για μείωση των φορολογικών συντελεστών και στον αντίποδα θα διευρύνει τη φοροαφαίμαξη μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων.

7. «Ανάπτυξη και απασχόληση με την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, την απεμπλοκή των μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας». Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται το ΠΑΣΟΚ βασίζεται στους μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ για τους εργαζομένους. Για το κεφάλαιο ισοδυναμεί με την παροχή ζεστού χρήματος και την εκχώρηση των υποδομών και του φυσικού πλούτου της χώρας.

8. «Δίκτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε νοικοκυριό που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και ιδίως σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Μέτρα για την ανεργία, ιδίως την ανεργία των νέων: κατάρτιση, νεανική επιχειρηματικότητα, κοινωφελής εργασία, προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων». Πρόκειται για πολιτικές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας (συσσίτια κ.ά.) και ανακύκλωσης της ανεργίας με την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού στους εργοδότες.

Ως «γενικόλογη» και με «αόριστες διατυπώσεις» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του Ευ. Βενιζέλου, ενώ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Βενιζέλος σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους δανειστές για την εφαρμογή του μνημονίου, για να εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες».

Σε «πολιτική συστράτευση» μεταξύ των ελληνικών κομμάτων που δηλώνουν πίστη στην ΕΕ, κάλεσε ο Ευ. Βενιζέλος και μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Μόντι.«Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, (...) με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ