Κυριακή 10 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΗΣ 2012
Θέμος Χ. Στοφορόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

«Η κατάσταση στην οποία έχουμε φθάσει προκαλείται από τις συνθήκες που επικρατούν σε ολόκληρο τον κόσμο, στη Δύση, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη μείζονα γεωγραφική μας περιοχή, στην ίδια την Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο. Ποιες είναι οι συνθήκες αυτές και πόσο μοιάζουν με εκείνες που υποσχόταν η αστική προπαγάνδα;

Αντί για την παγκόσμια ειρήνη που μας έταζαν, είδαμε επανειλημμένες εισβολές της Δύσης σε χώρες των Βαλκανίων και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με τη συμμετοχή, μάλιστα, στρατιωτικών μονάδων της Ελλάδας, αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας και βρετανικών στην Κύπρο.

Επίσης, βλέπουμε όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των αρχουσών τάξεων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΝΑΤΟ - Ρωσία και ΗΠΑ - Κίνα). Το ίδιο και μέσα στο ενιαίο ιμπεριαλιστικό μόρφωμα ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου εντείνονται αντιπαλότητες, ηγεμονισμοί και ανισότητες. Για τις ΗΠΑ, βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ γίνεται όλο και περισσότερο η εξασφάλιση της αρχηγίας τους στη λυκοσυμμαχία. Η Ιταλία και η Γαλλία πιέζουν για επεμβάσεις σε πρώην αποικίες τους (Λιβύη, Συρία), με τη Γερμανία να προβάλλει αντιρρήσεις. Τραπεζικοί - μεγαλοεπιχειρηματικοί όμιλοι και πολιτικές δυνάμεις, που τους υπηρετούν, συνασπίζονται, αλλά και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, απομυζώντας τους ασθενέστερους στην ΕΕ - Ευρωζώνη. Διότι "στις συνθήκες του καπιταλισμού είναι αδύνατη μια ισόμετρη οικονομική ανάπτυξη των διαφόρων οικονομιών και των διαφόρων κρατών".

Μας είχαν πει πως η ένταξη της Ελλάδας και αργότερα της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενίσχυε την ανεξαρτησία τους, θα τις προστάτευε από τον επεκτατισμό της τουρκικής ιθύνουσας τάξης και θα βοηθούσε οικονομικά το λαό.

Ομως, η συμμετοχή στην ΕΕ επέφερε σταδιακή απομείωση της ουσιαστικής κυριαρχίας των δύο κρατών, τώρα και της τυπικής, ιδίως της Ελλάδας (παρά τα φαιδρά επιχειρήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας). Οδήγησε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση τις λαϊκές τάξεις Ελλάδας και Κύπρου σε οικονομικό αδιέξοδο. Δεν το απέτρεψε ούτε η εξυπηρέτηση, στην Κύπρο, του διεθνούς κεφαλαίου ούτε η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, με μόνους τελικά ωφελημένους τους ντόπιους μεγαλοκεφαλαιούχους που αισθάνονται και ενεργούν όπως οι αντίστοιχοι ξένοι.

Συγχρόνως, η Αγκυρα δε διστάζει να προωθεί νέες αυθαίρετες αξιώσεις σε βάρος των δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιμένοντας στις παλιές, ενώ στην Κύπρο η κατοχή και ο εποικισμός συνεχίζονται. Αντί να συντελέσει στον τερματισμό τους, η ΕΕ βοήθησε τους ιμπεριαλιστές όταν επιχείρησαν να επιβάλουν το Σχέδιο Ανάν. Στο casus belli και στον Αττίλα είναι δυνατόν να θέσει τέλος όχι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η επικράτηση φιλειρηνικών δυνάμεων στην Τουρκία. Και όχι, βέβαια, μια συνάντηση των ψευδαισθήσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις φιλοδοξίες των κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου για στρατηγικό βάθος.

Ούτε μπορούν να μετατρέψουν ποτέ οι λαοί σε "Ενωμένες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ευρώπης" (γιατί μόνο της Ευρώπης;) την Ευρωπαϊκή Ενωση ή, τουλάχιστον, να βελτιώσουν τη στρατηγική της ΕΕ. Είναι αδύνατον, διότι αυτή δημιουργήθηκε και λειτουργεί με δομές που προγραμματίσθηκαν και αναπτύσσονται στη βάση "συμφωνίας των Ευρωπαίων καπιταλιστών, μόνο με το σκοπό να πνίξουν από κοινού το σοσιαλισμό στην Ευρώπη", για να υπερασπισθούν τα συμφέροντά τους που απειλούνται από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το εργαλείο Ευρωπαϊκή Ενωση, που σχεδιάσθηκε για τη χειραγώγηση και την εκμετάλλευση των λαών, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απελευθέρωσή τους.

Αφού η κατάσταση που βιώνουμε οφείλεται στον καπιταλισμό και στην υπαγωγή μας στον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό ΕΕ - ΝΑΤΟ, μόνη λύση είναι ο απεγκλωβισμός μας απ' αυτόν και η αξιοποίηση των οικονομικών και αμυντικών δυνατοτήτων της πατρίδας μας. Αναγκαίος όρος, η λαϊκή εξουσία, η "λαοκρατική δημοκρατία", ο σοσιαλισμός, ένας σοσιαλισμός που θα έχει διδαχθεί από τα επιτεύγματα και τα λάθη του στον εικοστό αιώνα.

Το πέρασμα στη λαϊκή κυριαρχία και στο σοσιαλισμό, η επιβίωση και η επιτυχία τους, προϋποθέτουν ότι, παρά τους καπνούς της παραπληροφόρησης, ένα επαρκές ποσοστό των λαϊκών τάξεων θα δει ποια είναι τα αίτια της δυστυχίας τους και θα θελήσει να τα εξαφανίσει.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τεχνικές μελέτες του ΚΚΕ, θετική είναι η απάντηση στα ερωτήματα αν θα μπορούσε να εξασφαλισθεί επαρκής ελληνική άμυνα έξω από το ΝΑΤΟ κι αν μια σοσιαλιστική ελληνική οικονομία θα λειτουργούσε ικανοποιητικά μέσα σ' ένα διεθνές περιβάλλον παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, όπου θα είχε ωριμάσει η επιθυμία και άλλων λαών να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στηρίζεται σε μεγάλη πείρα και σωστή θεωρία. (Πάντα επίκαιρα τα κείμενα του Λένιν, όπως "Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού" και το άρθρο "Για το σύνθημα των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης", από το οποίο τα παραπάνω αποσπάσματα με πλάγια στοιχεία). Εκεί οφείλεται η ορθότητα του προγράμματος, των προβλέψεων και της πολιτικής του ΚΚΕ που δουλεύει για τη μελλοντική απελευθέρωση του λαού, οργανώνοντας συγχρόνως την αντίστασή του στη σημερινή λαίλαπα. Ακόμα συνεπώς και όσοι δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ πρέπει να το υποστηρίζουν και να το ψηφίζουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ