Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΜΕΞΙΚΟ-ΚΑΝΑΔΑΣ
Αξιοποίηση του «πολέμου των ναρκωτικών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επικεντρωμένη στην λεγόμενη ασφάλεια αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών της NAFTA - (Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής) ήταν η φετινή ετήσια Σύνοδος στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του πρωθυπουργού του Καναδά, Στέφαν Χάρπερ, και του προέδρου του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν.

Το ζήτημα όμως του λαθρεμπορίου ναρκωτικών επισκίασε τη Σύνοδο καθώς το Μεξικό πρωτίστως αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής έχει μετατραπεί σε εκατόμβη θυμάτων εξαιτίας της έντασης και διάχυσης του «πολέμου των ναρκωτικών». Ενός πολέμου που «βολεύει» τα σχέδια της Ουάσιγκτον για απόλυτη κυριαρχία εκ νέου στην Κεντρική Αμερική. Πάντως ο πρόεδρος Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών ηγετών, παραδέχθηκε ότι το «πρόβλημα της εισαγωγής όπλων από τις ΗΠΑ» δυσχεραίνει τις προσπάθειες και το έργο των μεξικανικών αρχών, ότι είναι «πολύ δύσκολο να επιλυθεί» αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Μεξικό έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, το οποίο έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 50 χιλιάδες ανθρώπους από το 2006.

Οσον αφορά το θέμα της οικονομικής ασφάλειας , οι τρεις ηγέτες ανέφεραν ότι συζήτησαν τρόπους για να απλοποιηθούν και να ελαχιστοποιηθούν οι περιορισμοί που περιορίζουν το εμπόριο μεταξύ των τριών χωρών. Ας σημειωθεί ότι η φετινή Σύνοδος είχε και το χαρακτήρα της προπαρασκευαστικής Συνόδου της Αμερικής, της Συνόδου των χωρών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών-OAS, που θα γίνει στις 14 Απριλίου στην Κολομβία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org