Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διακοπή της έρευνας για εγκλήματα του Ισραήλ

ΧΑΓΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Διακόπηκε η έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό στα παλαιστινιακά εδάφη μετά από σχετικό παλαιστινιακό αίτημα, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει περιοχές που δεν εκπροσωπούν κάποιου είδους κρατική οντότητα. Ο γενικός εισαγγελέας της Χάγης, Λούις Μορένο Οκάμπο, δήλωσε ότι για να συνεχίσει την έρευνά του θα πρέπει η Παλαιστίνη ν' αναγνωριστεί έστω ως κράτος παρατηρητής από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τίθενται στη δικαιοδοσία από το υπάρχον καταστατικό λειτουργίας του ΔΠΔ.

Η παλαιστινιακή πλευρά έχει ζητήσει από το ΔΠΔ να διεξαγάγει εκτενή έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των διαφόρων επιχειρήσεών του στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2002 μέχρι τη στιγμή που η Παλαιστίνη θα γίνει ανεξάρτητη. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, κάτι που δεν έχει πράξει το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι είχαν καταθέσει, το Σεπτέμβρη, επίσημο αίτημα αναγνώρισης μονομερώς ως ανεξάρτητου κράτους, το οποίο «μπλόκαρε» στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω της εντονότατης αντίδρασης των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχει «παγώσει» η διαδικασία παρουσίασής του στη Γενική Συνέλευση, όπου εκτιμάται ότι θα συγκέντρωνε άνετη πλειοψηφία. Πρόσφατα, η Π. Αρχή άφησε να εννοηθεί ότι θα επανέλθει στη διπλωματική της εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προκαλεί, για άλλη μια φορά, τασσόμενος απροκάλυπτα στο πλευρό των εποίκων. Ο Νετανιάχου κάλεσε, χτες, τον υπουργό Αμυνας, Μπάρακ, να μην υλοποιήσει «άμεσα» απόφαση της ισραηλινής Δικαιοσύνης που προβλέπει εκδίωξη εποίκων από σπίτι στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνας, στη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org